Sernik wiedeński – poznaj przepis

Porady 7.11.2022

Jednym z najbardziej tradycyjnych serników jest z całą pewnością sernik wiedeński. To puszyste ciasto z cukrem pudrem, idealne na święta i inne spotkania w gronie rodziny oraz bliskich. Jeśli ten deser nie zagościł jeszcze na Twoim stole, czas to zmienić. Zwłaszcza że sernik wiedeński jest naprawdę prosty do przygotowania.
 

Sernik wiedeński – czym się charakteryzuje?

Sernik wiedeński jest deserem znanym Polakom od wielu, wielu lat. Najprawdopodobniej pojawił się w naszym kraju za sprawą Jana III Sobieskiego, który – wracając z bitwy pod Wiedniem – sprowadził go do Polski. Klasyczny sernik wiedeński bazuje przede wszystkim na dobrym twarogu. To on jest tu najistotniejszy. Nie ma w nim żadnego dodatkowego ciasta ani tym bardziej biszkoptów. Masa jest jedyną rzeczą, którą musisz zrobić. Mamy dla Ciebie przepis na sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Z pewnością sprawdzi się on na przeróżnych uroczystościach.

Czytaj także:

Sernik wiedeński – niezbędne akcesoria

Jak zrobić sernik wiedeński? Przepis nie jest trudny, choć warto pamiętać, iż dokładność jest tu niezwykle istotna. Liczą się także składniki, które powinny być najwyższej jakości – przede wszystkim twaróg, ale też jajka. Sernik wiedeński z wiaderka oczywiście również Ci wyjdzie, choć najlepszy będzie na twarogu mielonym w domu. Przepis na sernik wiedeński nie przysporzy Ci problemów, jednak ułatwisz sobie sprawę, gdy zaopatrzysz się w odpowiednie akcesoria do pieczenia. Co Ci się przyda?
 

  • Miarka, by odmierzyć dokładnie składniki.
  • Miska, by wymieszać w niej wszystkie produkty. Możesz sięgnąć po miski nierdzewne z silikonową podstawą Konighoffer, które poleca Ewa Wachowicz.
  • Łyżka do mieszania i nakładania, a także mikser.
  • Blacha do pieczenia, a najlepiej tortownica, gdyż sernik wiedeński najczęściej jest okrągły.
  • Kratka do studzenia, na którą wyłożysz ciasto, aby odpoczęło.
 

Jeśli chcesz zmielić twaróg na idealny sernik wiedeński, puszysty, który nie opada, potrzebujesz też maszynki do mielenia.

Czytaj także:

 

Sernik wiedeński – składniki i przepis

Jak zrobić sernik wiedeński zgodny z tradycją? 

Potrzebujesz do tego kilograma twarogu tłustego, ośmiu jajek, kostki masła, opakowania ekstraktu waniliowego (naturalnego), 180 gramów drobnego cukru, 10 gramów mąki tortowej i tyle samo skrobi ziemniaczanej.

Wykonanie:

Twaróg powinno się mielić minimum trzy razy. Do miski z twarogiem dodaj mąkę, skrobię, ekstrakt waniliowy, roztopione masło. Ubij całość dokładnie, by składniki się połączyły. Teraz ubij jajka z cukrem, by stały się puszyste. Masę powoli dodawaj do sera i mieszaj. Teraz przełóż ją do foremki z papierem do pieczenia, a następnie piecz przez godzinę i 40 minut w temperaturze 150 stopni C.
 

Sernik wiedeński z budyniem

Ze względu na to, że dobry sernik wiedeński powinien być bardzo puszysty i niezwykle miękki, niektórzy dodają do niego budyń. Sprawia on, że całe ciasto jest leciutkie. Jednak ten dodatek nie jest konieczny. Jeśli chcesz, by deser był jak najbardziej naturalny, a także składał się z niewielkiej ilości składników, sernik wiedeński z budyniem nie jest dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Puszystość i smak otrzymasz za pomocą odpowiedniego twarogu.

Czytaj także:

 

Sernik wiedeński na kruchym spodzie – czy taki deser też się robi?

Sernik wiedeński na kruchym spodzie nie jest ciastem klasycznym, jednak z pewnością jest niezwykle smaczny. Można zrobić go bez problemu z masy serowej, o której zaraz napiszemy i kruchego ciasta, które pieczone jest przez 15 minut. Jeśli lubisz kruche ciasto, to jest to deser dla Ciebie. 

Czytaj także:

Ten doskonały sernik najlepiej podawać wyłącznie z cukrem pudrem lub bez niczego. Jest tak pyszny, że nie potrzebuje dodatków.