Przepis na sernik kr贸lewski od Tadar.pl

Porady 1.11.2022

Sernik kr贸lewski – sernik z kruchym ciastem

Sernik kr贸lewski to ciasto, kt贸re jest proste do przygotowania, cho膰 niekt贸re jego elementy mog膮 wydawa膰 Ci si臋 trudne. Przede wszystkim chodzi o kruche ciasto, kt贸re stanowi sp贸d sernika i jego wierzch. Je艣li zwykle kruche ciasto Ci nie wychodzi, z tym przepisem wszystko powinno si臋 powie艣膰. 

Sernik kr贸lewski – puszysty i niezwykle smakowity – musi zawiera膰 oczywi艣cie tak偶e mas臋 serow膮. T臋 przygotujesz z twarogu p贸艂t艂ustego, kt贸ry nale偶y zmieli膰, b膮d藕 gotowego sera mielonego. Oczywi艣cie du偶o szybciej i 艂atwiej jest skorzysta膰 z gotowego produktu o dobrym sk艂adzie, cho膰 wiele gospody艅 nie spojrza艂oby na to przychylnie. Kiedy艣 serniki robiono wy艂膮cznie z sera mielonego samodzielnie. Na szcz臋艣cie czasy si臋 zmieniaj膮, a Ty masz znacznie wi臋kszy wyb贸r, ni偶 swoja babcia czy prababcia.
 

Czytaj tak偶e:

 

Sernik kr贸lewski, kt贸ry zawsze wychodzi

Jak zrobi膰 sernik kr贸lewski, kt贸ry zawsze wychodzi? Do tego przydadz膮 Ci si臋 niezb臋dne produkty, ale tak偶e akcesoria do pieczenia. Co b臋dzie niezb臋dne, by przygotowa膰 sernik kr贸lewski z wiaderka?

  • Miarka – od dok艂adno艣ci zaczynaj膮 si臋 wszystkie dobre przepisy cukiernicze, ale nie tylko. Korzystaj膮c z miarki i dok艂adnie zapisuj膮c przepisy, doskonale wiesz, jak powt贸rzy膰 sw贸j kulinarny sukces.
  • Miska – a w艂a艣ciwie co najmniej dwie miski, najlepiej tak pojemne, by zmie艣ci膰 mas臋 serow膮, ale tak偶e dobrze wygnie艣膰 ciasto kruche.
  • 艁y偶ka – wygodna silikonowa lub drewniana 艂y偶ka, kt贸ra idealnie sprawdzi si臋 przy mieszaniu sk艂adnik贸w.
  • Du偶a blacha do pieczenia – to mo偶e by膰 tortownica lub blaszka prostok膮tna. Wszystko zale偶y od tego, jak ciasto ma wygl膮da膰. W ka偶dym razie warto mie膰 ich w domu kilka, zw艂aszcza je艣li lubisz piec.
  • Kratka do studzenia – ten gad偶et zawsze si臋 przydaje. To 艣wietne miejsce do bezpiecznego studzenia ciasta.

Mo偶esz zaopatrzy膰 si臋 te偶 w mikser lub r臋czny blender, jednak 艂y偶k膮 tak偶e jeste艣 w stanie wymiesza膰 dok艂adnie mas臋 serow膮.

Je艣li masz ju偶 wszystko, czas zabra膰 si臋 za ciasto. Sernik kr贸lewski przecie偶 sam si臋 nie zrobi!
 

Czytaj tak偶e:

 

Sernik kr贸lewski – przepis

Przepis na sernik kr贸lewski jest do艣膰 prosty, cho膰 w ka偶dym domu wygl膮da troch臋 inaczej. Najwa偶niejsze s膮 tu dwa elementy – ciasto kruche z dodatkiem kakao, kt贸re nadaje ciastu niezwyk艂ego wygl膮du, a tak偶e pyszna masa serowa. Masa mo偶e by膰 lekko cytrynowa lub waniliowa, w zale偶no艣ci od tego, co smakuje Ci najbardziej. Jak zrobi膰 sernik kr贸lewski? Przepis, kt贸ry Ci podamy, b臋dzie prosty i 艂atwy do zapami臋tania. Z pewno艣ci膮 jeszcze nieraz Ci si臋 przyda.

 Czytaj tak偶e:

 

Sernik kr贸lewski na du偶膮 blach臋

Sernik kr贸lewski na du偶膮 blach臋 robi si臋 z niema艂ej ilo艣ci sk艂adnik贸w. Musisz wi臋c przygotowa膰 si臋 na powa偶ne pieczenie. Przepis na sernik kr贸lewski na du偶膮 blach臋 wymaga:

  • Kilograma twarogu mielonego
  • 4 jajek
  • Dw贸ch 艂y偶eczek naturalnego ekstraktu waniliowego
  • Kostki mas艂a
  • 50 gram贸w cukru
  • Opakowania budyniu 艣mietankowego (najlepiej bez cukru)
 

To oczywi艣cie nie wszystko. Musisz mie膰 te偶 sk艂adniki na ciasto kruche:

  • 400 gram贸w m膮ki pszennej
  • 120 gram贸w cukru
  • 2 偶贸艂tka jajek
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 2 kostki mas艂a
  • 20 gram贸w kakao

Uff, troch臋 si臋 tego nazbiera艂o. To jednak konieczne sk艂adniki, by zrobi膰 idealny sernik kr贸lewski. Przepis na du偶膮 blach臋 wymaga du偶ej ilo艣ci produkt贸w, jednak pami臋taj, 偶e mo偶esz zrobi膰 te偶 mniejsz膮 porcj臋.

Czytaj tak偶e:

 

Jak zrobi膰 sernik kr贸lewski?

Jak zrobi膰 sernik kr贸lewski? Zacznij od wyrobienia ciasta kruchego. Umie艣膰 w misce m膮k臋, dodaj kakao i proszek do pieczenia, cukier, 偶贸艂tka i pokrojone w kosteczk臋 zimne mas艂o. Wyrabiaj ciasto szybkimi ruchami, rozcieraj膮c je w d艂oniach. Gdy b臋dzie gotowe, zawi艅 je w foli臋 i odstaw do lod贸wki na dwie godziny. 

W tym czasie mo偶esz przygotowa膰 mas臋 serow膮. Do du偶ej miski wbij jajka i dodaj cukier – zacznij ubija膰. Dodaj roztopione mas艂o, budy艅 艣mietankowy, ekstrakt waniliowy i na koniec ser. Miksuj lub mieszaj ca艂o艣膰 tak, by sk艂adniki si臋 po艂膮czy艂y. Mo偶esz mas臋 od艂o偶y膰 do lod贸wki lub zostawi膰 w temperaturze pokojowej. 

Gdy ciasto b臋dzie gotowe, przekr贸j je na p贸艂. Pierwsz膮 po艂ow臋 podziel i u艂贸偶 na blaszce z papierem do pieczenia. Wylej mas臋 serow膮, a na g贸r臋 zetrzyj reszt臋 ciasta na tarce o du偶ych oczkach. Puszysty sernik kr贸lewski jest ju偶 prawie gotowy.
 

Ile piec sernik kr贸lewski?

Ile piec sernik kr贸lewski? To zale偶y oczywi艣cie od ilo艣ci sk艂adnik贸w. Jednak ten z naszego przepisu powinien przez godzin臋 piec si臋 w temperaturze 170 stopni C.

 Ciasto jest ju偶 gotowe. Idealne na 艣wi臋ta i inne wa偶ne okazje w 偶yciu Twoim i Twojej rodziny.