Przepis na sernik królewski od Tadar.pl

Sernik królewski – sernik z kruchym ciastem
Sernik królewski to ciasto, które jest proste do przygotowania, choć niektóre jego elementy mogą wydawać Ci się trudne. Przede wszystkim chodzi o kruche ciasto, które stanowi spód sernika i jego wierzch. Jeśli zwykle kruche ciasto Ci nie wychodzi, z tym przepisem wszystko powinno się powieść.
Sernik królewski – puszysty i niezwykle smakowity – musi zawierać oczywiście także masę serową. Tę przygotujesz z twarogu półtłustego, który należy zmielić, bądź gotowego sera mielonego. Oczywiście dużo szybciej i łatwiej jest skorzystać z gotowego produktu o dobrym składzie, choć wiele gospodyń nie spojrzałoby na to przychylnie. Kiedyś serniki robiono wyłącznie z sera mielonego samodzielnie. Na szczęście czasy się zmieniają, a Ty masz znacznie większy wybór, niż swoja babcia czy prababcia.
Czytaj także:
- Sernik na zimno bez pieczenia – poznaj nasz przepis
- Sernik wiedeński – poznaj przepis
- Jak przygotować sernik z brzoskwiniami?
Sernik królewski, który zawsze wychodzi
Jak zrobić sernik królewski, który zawsze wychodzi? Do tego przydadzą Ci się niezbędne produkty, ale także akcesoria do pieczenia. Co będzie niezbędne, by przygotować sernik królewski z wiaderka?
- Miarka – od dokładności zaczynają się wszystkie dobre przepisy cukiernicze, ale nie tylko. Korzystając z miarki i dokładnie zapisując przepisy, doskonale wiesz, jak powtórzyć swój kulinarny sukces.
- Miska – a właściwie co najmniej dwie miski, najlepiej tak pojemne, by zmieścić masę serową, ale także dobrze wygnieść ciasto kruche.
- Łyżka – wygodna silikonowa lub drewniana łyżka, która idealnie sprawdzi się przy mieszaniu składników.
- Duża blacha do pieczenia – to może być tortownica lub blaszka prostokątna. Wszystko zależy od tego, jak ciasto ma wyglądać. W każdym razie warto mieć ich w domu kilka, zwłaszcza jeśli lubisz piec.
- Kratka do studzenia – ten gadżet zawsze się przydaje. To świetne miejsce do bezpiecznego studzenia ciasta.
Możesz zaopatrzyć się też w mikser lub ręczny blender, jednak łyżką także jesteś w stanie wymieszać dokładnie masę serową.
Jeśli masz już wszystko, czas zabrać się za ciasto. Sernik królewski przecież sam się nie zrobi!
Czytaj także:
- Przepis na kremowy sernik nowojorski
- Przepis na sernik z wiaderka
- Jak zrobić sernik oreo – zobacz przepis
- Jak zrobić sernik bez spodu?
Sernik królewski – przepis
Przepis na sernik królewski jest dość prosty, choć w każdym domu wygląda trochę inaczej. Najważniejsze są tu dwa elementy – ciasto kruche z dodatkiem kakao, które nadaje ciastu niezwykłego wyglądu, a także pyszna masa serowa. Masa może być lekko cytrynowa lub waniliowa, w zależności od tego, co smakuje Ci najbardziej. Jak zrobić sernik królewski? Przepis, który Ci podamy, będzie prosty i łatwy do zapamiętania. Z pewnością jeszcze nieraz Ci się przyda.
Czytaj także:
- Jak zrobić pyszny sernik z malinami?
- Przepis na sernik tradycyjny – spróbuj klasyki!
- Przepis na sernik na zimno z galaretką
Sernik królewski na dużą blachę
Sernik królewski na dużą blachę robi się z niemałej ilości składników. Musisz więc przygotować się na poważne pieczenie. Przepis na sernik królewski na dużą blachę wymaga:
- Kilograma twarogu mielonego
- 4 jajek
- Dwóch łyżeczek naturalnego ekstraktu waniliowego
- Kostki masła
- 50 gramów cukru
- Opakowania budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru)
To oczywiście nie wszystko. Musisz mieć też składniki na ciasto kruche:
- 400 gramów mąki pszennej
- 120 gramów cukru
- 2 żółtka jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kostki masła
- 20 gramów kakao
Uff, trochę się tego nazbierało. To jednak konieczne składniki, by zrobić idealny sernik królewski. Przepis na dużą blachę wymaga dużej ilości produktów, jednak pamiętaj, że możesz zrobić też mniejszą porcję.
Czytaj także:
- Przepis na sernik na kruchym spodzie
- Sernik krakowski – jak go przygotować?
- Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
- Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik
Jak zrobić sernik królewski?
Jak zrobić sernik królewski? Zacznij od wyrobienia ciasta kruchego. Umieść w misce mąkę, dodaj kakao i proszek do pieczenia, cukier, żółtka i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wyrabiaj ciasto szybkimi ruchami, rozcierając je w dłoniach. Gdy będzie gotowe, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na dwie godziny.
W tym czasie możesz przygotować masę serową. Do dużej miski wbij jajka i dodaj cukier – zacznij ubijać. Dodaj roztopione masło, budyń śmietankowy, ekstrakt waniliowy i na koniec ser. Miksuj lub mieszaj całość tak, by składniki się połączyły. Możesz masę odłożyć do lodówki lub zostawić w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto będzie gotowe, przekrój je na pół. Pierwszą połowę podziel i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Wylej masę serową, a na górę zetrzyj resztę ciasta na tarce o dużych oczkach. Puszysty sernik królewski jest już prawie gotowy.
Ile piec sernik królewski?
Ile piec sernik królewski? To zależy oczywiście od ilości składników. Jednak ten z naszego przepisu powinien przez godzinę piec się w temperaturze 170 stopni C.
Ciasto jest już gotowe. Idealne na święta i inne ważne okazje w życiu Twoim i Twojej rodziny.
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej