Przepis na sernik królewski od Tadar.pl

Porady 1.11.2022

Sernik królewski – sernik z kruchym ciastem

Sernik królewski to ciasto, które jest proste do przygotowania, choć niektóre jego elementy mogą wydawać Ci się trudne. Przede wszystkim chodzi o kruche ciasto, które stanowi spód sernika i jego wierzch. Jeśli zwykle kruche ciasto Ci nie wychodzi, z tym przepisem wszystko powinno się powieść. 

Sernik królewski – puszysty i niezwykle smakowity – musi zawierać oczywiście także masę serową. Tę przygotujesz z twarogu półtłustego, który należy zmielić, bądź gotowego sera mielonego. Oczywiście dużo szybciej i łatwiej jest skorzystać z gotowego produktu o dobrym składzie, choć wiele gospodyń nie spojrzałoby na to przychylnie. Kiedyś serniki robiono wyłącznie z sera mielonego samodzielnie. Na szczęście czasy się zmieniają, a Ty masz znacznie większy wybór, niż swoja babcia czy prababcia.
 

Czytaj także:

 

Sernik królewski, który zawsze wychodzi

Jak zrobić sernik królewski, który zawsze wychodzi? Do tego przydadzą Ci się niezbędne produkty, ale także akcesoria do pieczenia. Co będzie niezbędne, by przygotować sernik królewski z wiaderka?

  • Miarka – od dokładności zaczynają się wszystkie dobre przepisy cukiernicze, ale nie tylko. Korzystając z miarki i dokładnie zapisując przepisy, doskonale wiesz, jak powtórzyć swój kulinarny sukces.
  • Miska – a właściwie co najmniej dwie miski, najlepiej tak pojemne, by zmieścić masę serową, ale także dobrze wygnieść ciasto kruche.
  • Łyżka – wygodna silikonowa lub drewniana łyżka, która idealnie sprawdzi się przy mieszaniu składników.
  • Duża blacha do pieczenia – to może być tortownica lub blaszka prostokątna. Wszystko zależy od tego, jak ciasto ma wyglądać. W każdym razie warto mieć ich w domu kilka, zwłaszcza jeśli lubisz piec.
  • Kratka do studzenia – ten gadżet zawsze się przydaje. To świetne miejsce do bezpiecznego studzenia ciasta.

Możesz zaopatrzyć się też w mikser lub ręczny blender, jednak łyżką także jesteś w stanie wymieszać dokładnie masę serową.

Jeśli masz już wszystko, czas zabrać się za ciasto. Sernik królewski przecież sam się nie zrobi!
 

Czytaj także:

 

Sernik królewski – przepis

Przepis na sernik królewski jest dość prosty, choć w każdym domu wygląda trochę inaczej. Najważniejsze są tu dwa elementy – ciasto kruche z dodatkiem kakao, które nadaje ciastu niezwykłego wyglądu, a także pyszna masa serowa. Masa może być lekko cytrynowa lub waniliowa, w zależności od tego, co smakuje Ci najbardziej. Jak zrobić sernik królewski? Przepis, który Ci podamy, będzie prosty i łatwy do zapamiętania. Z pewnością jeszcze nieraz Ci się przyda.

 Czytaj także:

 

Sernik królewski na dużą blachę

Sernik królewski na dużą blachę robi się z niemałej ilości składników. Musisz więc przygotować się na poważne pieczenie. Przepis na sernik królewski na dużą blachę wymaga:

  • Kilograma twarogu mielonego
  • 4 jajek
  • Dwóch łyżeczek naturalnego ekstraktu waniliowego
  • Kostki masła
  • 50 gramów cukru
  • Opakowania budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru)
 

To oczywiście nie wszystko. Musisz mieć też składniki na ciasto kruche:

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 120 gramów cukru
  • 2 żółtka jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kostki masła
  • 20 gramów kakao

Uff, trochę się tego nazbierało. To jednak konieczne składniki, by zrobić idealny sernik królewski. Przepis na dużą blachę wymaga dużej ilości produktów, jednak pamiętaj, że możesz zrobić też mniejszą porcję.

Czytaj także:

 

Jak zrobić sernik królewski?

Jak zrobić sernik królewski? Zacznij od wyrobienia ciasta kruchego. Umieść w misce mąkę, dodaj kakao i proszek do pieczenia, cukier, żółtka i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wyrabiaj ciasto szybkimi ruchami, rozcierając je w dłoniach. Gdy będzie gotowe, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na dwie godziny. 

W tym czasie możesz przygotować masę serową. Do dużej miski wbij jajka i dodaj cukier – zacznij ubijać. Dodaj roztopione masło, budyń śmietankowy, ekstrakt waniliowy i na koniec ser. Miksuj lub mieszaj całość tak, by składniki się połączyły. Możesz masę odłożyć do lodówki lub zostawić w temperaturze pokojowej. 

Gdy ciasto będzie gotowe, przekrój je na pół. Pierwszą połowę podziel i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Wylej masę serową, a na górę zetrzyj resztę ciasta na tarce o dużych oczkach. Puszysty sernik królewski jest już prawie gotowy.
 

Ile piec sernik królewski?

Ile piec sernik królewski? To zależy oczywiście od ilości składników. Jednak ten z naszego przepisu powinien przez godzinę piec się w temperaturze 170 stopni C.

 Ciasto jest już gotowe. Idealne na święta i inne ważne okazje w życiu Twoim i Twojej rodziny.