Przepis na sernik kr贸lewski od Tadar.pl

Sernik kr贸lewski – sernik z kruchym ciastem
Sernik kr贸lewski to ciasto, kt贸re jest proste do przygotowania, cho膰 niekt贸re jego elementy mog膮 wydawa膰 Ci si臋 trudne. Przede wszystkim chodzi o kruche ciasto, kt贸re stanowi sp贸d sernika i jego wierzch. Je艣li zwykle kruche ciasto Ci nie wychodzi, z tym przepisem wszystko powinno si臋 powie艣膰.
Sernik kr贸lewski – puszysty i niezwykle smakowity – musi zawiera膰 oczywi艣cie tak偶e mas臋 serow膮. T臋 przygotujesz z twarogu p贸艂t艂ustego, kt贸ry nale偶y zmieli膰, b膮d藕 gotowego sera mielonego. Oczywi艣cie du偶o szybciej i 艂atwiej jest skorzysta膰 z gotowego produktu o dobrym sk艂adzie, cho膰 wiele gospody艅 nie spojrza艂oby na to przychylnie. Kiedy艣 serniki robiono wy艂膮cznie z sera mielonego samodzielnie. Na szcz臋艣cie czasy si臋 zmieniaj膮, a Ty masz znacznie wi臋kszy wyb贸r, ni偶 swoja babcia czy prababcia.
Czytaj tak偶e:
- Sernik na zimno bez pieczenia – poznaj nasz przepis
- Sernik wiede艅ski – poznaj przepis
- Jak przygotowa膰 sernik z brzoskwiniami?
Sernik kr贸lewski, kt贸ry zawsze wychodzi
Jak zrobi膰 sernik kr贸lewski, kt贸ry zawsze wychodzi? Do tego przydadz膮 Ci si臋 niezb臋dne produkty, ale tak偶e akcesoria do pieczenia. Co b臋dzie niezb臋dne, by przygotowa膰 sernik kr贸lewski z wiaderka?
- Miarka – od dok艂adno艣ci zaczynaj膮 si臋 wszystkie dobre przepisy cukiernicze, ale nie tylko. Korzystaj膮c z miarki i dok艂adnie zapisuj膮c przepisy, doskonale wiesz, jak powt贸rzy膰 sw贸j kulinarny sukces.
- Miska – a w艂a艣ciwie co najmniej dwie miski, najlepiej tak pojemne, by zmie艣ci膰 mas臋 serow膮, ale tak偶e dobrze wygnie艣膰 ciasto kruche.
- 艁y偶ka – wygodna silikonowa lub drewniana 艂y偶ka, kt贸ra idealnie sprawdzi si臋 przy mieszaniu sk艂adnik贸w.
- Du偶a blacha do pieczenia – to mo偶e by膰 tortownica lub blaszka prostok膮tna. Wszystko zale偶y od tego, jak ciasto ma wygl膮da膰. W ka偶dym razie warto mie膰 ich w domu kilka, zw艂aszcza je艣li lubisz piec.
- Kratka do studzenia – ten gad偶et zawsze si臋 przydaje. To 艣wietne miejsce do bezpiecznego studzenia ciasta.
Mo偶esz zaopatrzy膰 si臋 te偶 w mikser lub r臋czny blender, jednak 艂y偶k膮 tak偶e jeste艣 w stanie wymiesza膰 dok艂adnie mas臋 serow膮.
Je艣li masz ju偶 wszystko, czas zabra膰 si臋 za ciasto. Sernik kr贸lewski przecie偶 sam si臋 nie zrobi!
Czytaj tak偶e:
- Przepis na kremowy sernik nowojorski
- Przepis na sernik z wiaderka
- Jak zrobi膰 sernik oreo – zobacz przepis
- Jak zrobi膰 sernik bez spodu?
Sernik kr贸lewski – przepis
Przepis na sernik kr贸lewski jest do艣膰 prosty, cho膰 w ka偶dym domu wygl膮da troch臋 inaczej. Najwa偶niejsze s膮 tu dwa elementy – ciasto kruche z dodatkiem kakao, kt贸re nadaje ciastu niezwyk艂ego wygl膮du, a tak偶e pyszna masa serowa. Masa mo偶e by膰 lekko cytrynowa lub waniliowa, w zale偶no艣ci od tego, co smakuje Ci najbardziej. Jak zrobi膰 sernik kr贸lewski? Przepis, kt贸ry Ci podamy, b臋dzie prosty i 艂atwy do zapami臋tania. Z pewno艣ci膮 jeszcze nieraz Ci si臋 przyda.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 pyszny sernik z malinami?
- Przepis na sernik tradycyjny – spr贸buj klasyki!
- Przepis na sernik na zimno z galaretk膮
Sernik kr贸lewski na du偶膮 blach臋
Sernik kr贸lewski na du偶膮 blach臋 robi si臋 z niema艂ej ilo艣ci sk艂adnik贸w. Musisz wi臋c przygotowa膰 si臋 na powa偶ne pieczenie. Przepis na sernik kr贸lewski na du偶膮 blach臋 wymaga:
- Kilograma twarogu mielonego
- 4 jajek
- Dw贸ch 艂y偶eczek naturalnego ekstraktu waniliowego
- Kostki mas艂a
- 50 gram贸w cukru
- Opakowania budyniu 艣mietankowego (najlepiej bez cukru)
To oczywi艣cie nie wszystko. Musisz mie膰 te偶 sk艂adniki na ciasto kruche:
- 400 gram贸w m膮ki pszennej
- 120 gram贸w cukru
- 2 偶贸艂tka jajek
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 2 kostki mas艂a
- 20 gram贸w kakao
Uff, troch臋 si臋 tego nazbiera艂o. To jednak konieczne sk艂adniki, by zrobi膰 idealny sernik kr贸lewski. Przepis na du偶膮 blach臋 wymaga du偶ej ilo艣ci produkt贸w, jednak pami臋taj, 偶e mo偶esz zrobi膰 te偶 mniejsz膮 porcj臋.
Czytaj tak偶e:
- Przepis na sernik na kruchym spodzie
- Sernik krakowski – jak go przygotowa膰?
- Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
- Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik
Jak zrobi膰 sernik kr贸lewski?
Jak zrobi膰 sernik kr贸lewski? Zacznij od wyrobienia ciasta kruchego. Umie艣膰 w misce m膮k臋, dodaj kakao i proszek do pieczenia, cukier, 偶贸艂tka i pokrojone w kosteczk臋 zimne mas艂o. Wyrabiaj ciasto szybkimi ruchami, rozcieraj膮c je w d艂oniach. Gdy b臋dzie gotowe, zawi艅 je w foli臋 i odstaw do lod贸wki na dwie godziny.
W tym czasie mo偶esz przygotowa膰 mas臋 serow膮. Do du偶ej miski wbij jajka i dodaj cukier – zacznij ubija膰. Dodaj roztopione mas艂o, budy艅 艣mietankowy, ekstrakt waniliowy i na koniec ser. Miksuj lub mieszaj ca艂o艣膰 tak, by sk艂adniki si臋 po艂膮czy艂y. Mo偶esz mas臋 od艂o偶y膰 do lod贸wki lub zostawi膰 w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto b臋dzie gotowe, przekr贸j je na p贸艂. Pierwsz膮 po艂ow臋 podziel i u艂贸偶 na blaszce z papierem do pieczenia. Wylej mas臋 serow膮, a na g贸r臋 zetrzyj reszt臋 ciasta na tarce o du偶ych oczkach. Puszysty sernik kr贸lewski jest ju偶 prawie gotowy.
Ile piec sernik kr贸lewski?
Ile piec sernik kr贸lewski? To zale偶y oczywi艣cie od ilo艣ci sk艂adnik贸w. Jednak ten z naszego przepisu powinien przez godzin臋 piec si臋 w temperaturze 170 stopni C.
Ciasto jest ju偶 gotowe. Idealne na 艣wi臋ta i inne wa偶ne okazje w 偶yciu Twoim i Twojej rodziny.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej