Jak pokroi膰 biszkopt? 6 rad

Porady 21.03.2020


Jak zrobi膰 biszkopt?

Jak zrobi膰 dobry biszkopt? Wszystkie sk艂adniki na ciasto powinny mie膰 temperatur臋 pokojow膮. Dzi臋ki temu z 艂atwo艣ci膮 uda uzyska膰 si臋 po偶膮dan膮 konsystencj臋. Aby przyrz膮dzi膰 idealny biszkopt, zachowa膰 nale偶y odpowiednie proporcje. Pomo偶e w tym specjalna miarka lub waga kuchenna. By ciasto na biszkopt by艂o g艂adkie, m膮k臋 nale偶y przesia膰 przez sito. Sk艂adniki na biszkopt miesza膰 powinno si臋 szybko lub delikatnie. To sprawdzony spos贸b na odpowiednio napowietrzone ciasto. Biszkopt nale偶y w艂o偶y膰 do uprzednio nagrzanego piekarnika. Podczas pieczenia nie powinno si臋 go otwiera膰. W przeciwnym wypadku, ciasto mo偶e opa艣膰. Jak d艂ugo piec biszkopt? Powinno robi膰 si臋 to przez oko艂o 35-40 min w temperaturze 170 stopni. Jak sprawdzi膰, czy ciasto jest gotowe? W tym celu nale偶y nak艂u膰 jego wierzch wyka艂aczk膮. Je偶eli jest on suchy, oznacza to, 偶e uda艂o nam si臋 zrobi膰 idealny biszkopt. Perfekcyjne ciasto rozpozna膰 mo偶na r贸wnie偶 po tym, 偶e jest ono wilgotne, ma lekko 偶贸艂t膮 barw臋 oraz porowaty, mi臋kki wierzch. Po upieczeniu, warto zostawi膰 je w piekarniku na kilkana艣cie minut. Aby mie膰 pewno艣膰 偶e nie opadnie, nale偶y go upu艣ci膰 na pod艂og臋 z wysoko艣ci oko艂o 30 cm. Tu偶 po upieczeniu, ciasto biszkoptowe jest elastyczne oraz mi臋kkie. Z czasem twardnieje ono i wysycha. Biszkopt przechowywa膰 powinno si臋 w szczelnie zamkni臋tym pojemniku. Wynika to z tego, 偶e bardzo mocno ch艂onie on zapachy.
 
 

Jak przekroi膰 biszkopt?

Jak przekroi膰 biszkopt na tort? Zrobi膰 mo偶na to na kilka r贸偶nych sposob贸w. Do tego celu wykorzysta膰 mo偶na rozmaite akcesoria do pieczenia z naszego sklepu internetowego Tadar.pl. Jednym z nich jest krajacz strunowy do biszkoptu Tadar 33,5 x 15,5 cm. To urz膮dzenie do przecinania biszkoptu ma bardzo prost膮 budow臋. Sk艂ada si臋 ono z pojedynczej struny o d艂ugo艣ci 33 cm, kt贸ra p艂ynnie przechodzi przez ciasto, dziel膮c je wzd艂u偶 na idealnie r贸wne cz臋艣ci. Przyrz膮d do krojenia biszkoptu posiada wygodny, stalowy, lekko zakrzywiony uchwyt, kt贸ry gwarantuje stabilne oraz pewne prowadzenie. Korzystaj膮c z takiego gad偶etu do przecinania biszkoptu, nie musicie obawia膰 si臋 o jego przypadkowe uszkodzenie czy rozerwanie. Z jego obs艂ug膮 poradz膮 sobie nawet pocz膮tkuj膮cy kucharze. Wybieraj膮c n贸偶 strunowy, pod uwag臋 warto wzi膮膰 przede wszystkim d艂ugo艣膰 偶y艂ki. Im jest ona d艂u偶sza, tym szersze biszkopty b臋dzie mo偶na przeci膮膰 z jego pomoc膮.
 
Jak r贸wno przekroi膰 biszkopt? Bardzo popularn膮 metod膮 jest krojenie biszkopta nitk膮. Jak zrobi膰 to krok po kroku? W pierwszej kolejno艣ci nale偶y naci膮膰 no偶em brzegi biszkoptu na g艂臋boko艣膰 oko艂o 1-2 cm. Nast臋pnie, w naci臋cie wk艂adamy nitk臋, krzy偶ujemy j膮 i zdecydowanym ruchem ci膮gniemy oba jej ko艅ce. Je偶eli nie macie grubej bawe艂nianej nici, zast膮pi膰 mo偶ecie j膮 nitk膮 dentystyczn膮.
 
To jednak nie wszystkie sposoby na krojenie biszkoptu na tort. Chc膮c przekroi膰 go na r贸wne cz臋艣ci, wbijcie dooko艂a niego na wybranej wysoko艣ci wyka艂aczki, a nast臋pnie ostro偶nie przekr贸jcie biszkopt do tortu no偶ykiem. Najlepiej sprawdzi si臋 tutaj specjalny, d艂ugi, z膮bkowany n贸偶, z kt贸rego ch臋tnie korzysta艂y nasze mamy i babcie. Je偶eli ciasto przykleja si臋 do niego, zamoczcie go w ciep艂ej wodzie.
 
Kiedy nale偶y pokroi膰 sp贸d do tortu? Najlepiej zrobi膰 to na drugi dzie艅 po upieczeniu biszkoptu. Je偶eli jednak nie macie takiej mo偶liwo艣ci, pokr贸jcie biszkopt po jego ostygni臋ciu.
 
Na naszym blogu znajdziecie propozycje 7 praktycznych gad偶et贸w do pieczenia ciast. Dowiecie si臋 z niego tak偶e, jak zrobi膰 idealnie cienkie nale艣niki.
 
Przyrz膮d do przecinania biszkoptu to gwarancja codziennych, ma艂ych sukces贸w w robieniu dobrego biszkoptu. Gwarantujemy, 偶e korzystaj膮c z naszych wskaz贸wek, uda Wam si臋 zrobi膰 idealny biszkopt.