Czy woda ma smak? O czym smak 艣wiadczy?

Wiele osób nie lubi picia wody ze wzgl臋du na jej brak smaku – czy tak jest rzeczywi艣cie? Smak wody jest bardzo delikatny i ma艂o wyczuwalny (a w艂a艣ciwie taki by膰 powinien). A co je艣li smak wody jest bardziej intensywny? O czym 艣wiadczy jej smak? Tego dowiesz si臋 z naszego artyku艂u.
Czy woda ma smak?
Czy woda ma smak? Odpowied藕 na to pytanie brzmi tak. Jaki smak ma woda? Wed艂ug naukowców smak wody powinien by膰 okre艣lany jako neutralny – gdzie艣 pomi臋dzy kwa艣nym a metalicznym odczynem.
Okre艣lenie jej smaku jest jednym z pierwszych bada艅, jakie przeprowadza si臋 podczas analizowania jej sk艂adu i w艂a艣ciwo艣ci w laboratoriach. Wielu z nas uwa偶a, 偶e woda nie ma smaku i dlatego pije j膮 z niech臋ci膮, jednak偶e nie jest to zgodne z prawd膮 – w wodzie kryje si臋 sporo nut smakowych. Mo偶e by膰 bardziej kwa艣na, gorzka, nieco s艂ona, a nawet gorzka.
Woda pozostawia równie偶 posmak w ustach (np. ro艣linny albo chlorowy) i jest to zdecydowanie jej wad膮. Woda zostawiaj膮ca nieprzyjemny posmak nie powinna by膰 spo偶ywana, dlatego, je艣li woda smakuje ci jak nieco rybnie czy zbyt metalicznie, koniecznie zg艂o艣 to producentowi albo firmie zajmuj膮cej si臋 uzdatnianiem wody w艂a艣ciwej dla twojej miejscowo艣ci.
Czytaj tak偶e:
- Ile wody dziennie pi膰? Zasady prawid艂owego nawadniania
- Dlaczego trzeba pi膰 wod臋?
- Nawyk picia wody – jak go wyrobi膰?
- Jak pi膰 wod臋, 偶eby schudn膮膰?
Smak wody – o czym 艣wiadczy?
Smak wody jest uwarunkowany przez wiele czynników – jej czysto艣膰, 藕ród艂o, z którego jest pozyskiwana, oraz stopie艅 mineralizacji. Wyobra藕 sobie wod臋 mineraln膮 o wysokim st臋偶eniu minera艂ów i zestaw j膮 z wod膮 z kranu oczyszczon膮 w dzbanku z filtrem. Smakuj膮 inaczej, czy偶 nie? Porównaj ze sob膮 smak gor膮cej i mocno sch艂odzonej wody. Prawda, 偶e odczucie jest zupe艂nie inne? Wp艂yw na smak wody ma równie偶 jej temperatura – im cieplejsza b臋dzie, tym jej smak b臋dzie mniej przyjemny w odczuciu. Nie bez powodu wod臋 podaje si臋 sch艂odzon膮, a optymalna temperatura jej spo偶ycia to ok. 5-6 stopni.
Ró偶nica w smaku wody z kranu od tej zabutelkowanej powinna by膰 wyczuwalna, ale subtelna. Je艣li woda z kranu ma dziwny smak, nie powinno si臋 jej spo偶ywa膰 w 偶adnej postaci. Gorzki smak wody mo偶e 艣wiadczy膰 o jej zanieczyszczeniu, a metaliczny posmak wody o zardzewia艂ych rurach czy korozji. Wad膮, która powinna wykluczy膰 spo偶ywanie wody bez przefiltrowania, jest równie偶 obecno艣膰 zbyt du偶ej ilo艣ci chloru w wodzie z kranu. Chlor jest niezb臋dny do jej uzdatniania – dzi臋ki niemu woda zabezpieczona jest przed rozwojem niechcianych bakterii i innych mikroorganizmów w rurach i reszcie instalacji. Je艣li chlor jest wyczuwalny w smaku wody, tak膮 wod臋 nale偶y przefiltrowa膰, a je艣li nie mamy takiej mo偶liwo艣ci, koniecznie zagotowa膰 j膮.
Wp艂yw na smak wody ma rzecz jasna miejsce jej wydobycia – inaczej smakuje woda ze 藕ród艂a, a inaczej z prywatnych studni g艂臋binowych. Czasem zdarza si臋, 偶e osiedla domków maj膮 w艂a艣nie takie prywatne uj臋cia wody, które niestety s膮 bardziej zanieczyszczone ani偶eli te publiczne. W takiej wodzie znajduje si臋 zbyt wiele zwi膮zków takich jak magnez, czy 偶elazo. Je艣li w twoim domu korzysta si臋 z wody z prywatnych studni, koniecznie sprawdzaj, czy jej jako艣膰 jest odpowiednia. Wykonuj regularne badania i koniecznie filtruj wod臋 w kranie, aby pozbawi膰 j膮 zanieczyszcze艅.
Jak poprawi膰 smak wody z kranu?
Jak poprawi膰 smak wody z kranu? Smak wody mo偶na poprawi膰 na kilka ró偶nych sposobów, ale najbardziej efektywnym jest filtracja. Filtrowa膰 wod臋 mo偶na w ró偶ny sposób – instaluj膮c w kranie filtr w臋glowy lub u偶ywaj膮c do filtracji dzbanków z filtrem albo kubków z filtrem. Popularn膮 metod膮 oczyszczania wody, by nada膰 jej lepszy smak, jest system odwróconej osmozy. Filtry wyposa偶one w membran臋 osmatyczn膮 pozwalaj膮 usun膮膰 z wody wszelkie zanieczyszczenia, zapewniaj膮c neutraln膮 barw臋 i smak wody. Tak oczyszczon膮 wod臋 mo偶na u偶ywa膰 do gotowania (nie zmieni ona smaku potrawy), picia, mycia czy prania. Jest ona pozbawiona kamienia, dlatego warto pod艂膮cza膰 filtry z odwrócon膮 osmoz膮 do urz膮dze艅 AGD. Co zrobi膰, je艣li nie masz mo偶liwo艣ci zainstalowania filtra przy kranie czy uj臋ciu wody?
Czytaj tak偶e:
- Jak dzia艂a filtr do wody?
- Dzbanki filtruj膮ce – czy s膮 zdrowe?
- Woda filtrowana czy mineralna? Któr膮 pi膰?
- Filtr w臋glowy do wody - co usuwa?
- Czy woda filtrowana zawiera minera艂y?
- Czy woda mo偶e si臋 przeterminowa膰?
Doskona艂ym rozwi膮zaniem jest zakup dzbanka, kubka albo butelki z filtrem. Je艣li chcemy zabra膰 wod臋 ze sob膮, mo偶na do jej oczyszczania wykorzysta膰 specjalistyczne butelki na wod臋 wyposa偶one w filtr w臋glowy. Niektóre z takich butelek maj膮 równie偶 pojemniki na lód lub owoce, które pozwol膮 skutecznie zmodyfikowa膰 smak wody na bardziej przyjemny, owocowy. Wodzie z kranu przefiltrowanej w dzbanku mo偶esz nada膰 smaku, dodaj膮c do niej 艣wie偶e owoce, np. cytryn臋, limonk臋 czy pomara艅cze. Taka woda znakomicie smakuje równie偶 z dodatkiem 艣wie偶ych plastrów zielonego ogórka i listków mi臋ty.
Je艣li lubisz wod臋 gazowan膮, a niegazowana jest dla ciebie nie do prze艂kni臋cia, istnieje mo偶liwo艣膰 stworzenia wody z b膮belkami w zaciszu w艂asnego domu. Na rynku dost臋pne s膮 ma艂e saturatory, które pozwalaj膮 zmieni膰 wod臋 niegazowan膮 w gazowan膮, wykorzystuj膮c do tego dwutlenek w臋gla. Tak膮 wod臋 mo偶na równie偶 przygotowa膰, maj膮c dost臋p do syfonu – wystarczy zaopatrzy膰 si臋 w naboje CO2.
Nale偶y jednak pami臋ta膰, 偶e z wod膮 gazowan膮 nie mo偶na przesadza膰, gdy偶 jej nadmiar mo偶e prowadzi膰 do wzd臋膰, zgagi oraz powa偶niejszych schorze艅. Najlepszy sposób na nawodnienie si臋 to zwyk艂a, niegazowana woda – czy ta butelkowana, czy te偶 z kranu. Je艣li chcesz odpowiednio si臋 nawodni膰, nie rezygnuj膮c przy tym z orze藕wienia i lepszego smaku, polecamy sch艂odzenie wody kostkami lodu i dodaniu do niej zmro偶onych malin, plastrów cytryny i kilku listków mi臋ty.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej