Czy woda może się przeterminować?
Woda – pijemy ją codziennie, by pozostać w dobrym zdrowiu. A jednak nadal często nie mamy pojęcia, jak się z nią obchodzić, by była dla nas odpowiednia. To dotyczy chociażby przydatności wody do spożycia. Czy woda może się zepsuć?
Czy woda może się przeterminować?
Prawdopodobnie zastanawiasz się, czy woda może się przeterminować. Przecież na wszystkich butelkach wyraźnie widnieje data zdatności do spożycia. Wiesz zatem, czy woda ma termin ważności i jaki on jest. Możesz go odnaleźć na butelce czy nakrętce. A jednak nadal nurtuje Cię fakt, czy woda mineralna może się przeterminować. Odpowiedź jest dość prosta – sama woda nie traci przydatności do spożycia. Tu chodzi o samą butelkę, która najczęściej wyprodukowana jest z politereftalanu etylenu. Z czasem to tworzywo zaczyna uwalniać substancje, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. To chociażby ftalany czy aldehyd mrówkowy. Tak, butelki nie należą do zbyt bezpiecznych produktów w naszym życiu codziennym. Dlatego coraz więcej osób świadomie przestawia się na dzbanki z filtrem czy też butelki na wodę, które mają funkcję filtrowania i wytworzone są z bezpiecznych materiałów. Czy woda ma datę ważności? Tak. I z całą pewnością warto przestrzegać tego terminu. Nawet jeśli sama woda w środku nie jest zanieczyszczona, może być szkodliwa dla organizmu.
Czytaj także:
- Ile wody dziennie pić? Zasady prawidłowego nawadniania
- Dlaczego trzeba pić wodę?
- Nawyk picia wody – jak go wyrobić?
- Jak pić wodę, żeby schudnąć?
- Czy woda ma smak? O czym on świadczy?
Czy woda może się zepsuć?
A co z innym problemem, który także jest często wyszukiwany w Internecie? Wiele osób nadal zastanawia się, czy woda może się zepsuć. Owszem, woda może się zepsuć. Tak samo jak wszystkie inne produkty, które są przeznaczone do spożycia. Na wodę przecież także działają drobnoustroje, które gromadzą się w niej i sprawiają, że przestaje być ona zdatna do spożycia.
Jeśli nadal nie masz pewności, czy woda się psuje, możesz zrobić prosty eksperyment. Rozlej świeżą wodę z dzbanka do mniejszych naczyń, takich jak kubki do picia czy szklanki i wypij wodę z jednej szklanki, a drugą odstaw i poczekaj dzień. Już następnego dnia, gdy wypijesz taką wodę, zauważysz zmianę smaku.
Niektórzy uważają, że już taka odstana woda smakuje nieświeżo i jest niezdrowa dla organizmu. To jednak nieprawda. Woda po jednym dniu nadal jest zdrowa i całkowicie bezpieczna. Nie powinna ona jednak stać więcej, niż 24 godziny. To zalecają chociażby producenci filtrów do dzbanków.
Ta sama zasada dotyczy również wody w butelkach. Po otwarciu butelki wodę należy wypić w przeciągu dnia bądź też wylać ją, by nie narażać się na nieprzyjemności żołądkowe. Jeśli zatem zastanawiało Cię, czy woda mineralna może się zepsuć, teraz masz już odpowiedź. Woda, tak samo jak produkty spożywcze, jest narażona na działanie drobnoustrojów, a one – w dużej ilości – mogą być dla nas szkodliwe.
Czytaj także:
- Jak działa filtr do wody?
- Dzbanki filtrujące – czy są zdrowe?
- Woda filtrowana czy mineralna? Którą pić?
- Filtr węglowy do wody – co usuwa?
- Czy woda filtrowana zawiera minerały?
Jeśli zatem pijesz wodę, upewnij się, że jest świeża. Codziennie zmieniaj ją w dzbanku i pamiętaj, by zawsze wymieniać ją także po przyjeździe z podróży. To tak długo stojąca woda może być niebezpieczna dla zdrowia.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej