Jak działa filtr do wody?

Jak działa filtr do wody?
Prawdopodobnie niejednokrotnie zastanawiało Cię, jak działa filtr do wody w dzbanku, do którego zakupienia namawiają Cię reklamy telewizyjne czy internetowe. To, jak działają filtry do wody, uzależnione jest od tego, co się w nich znajduje. Przede wszystkim jednak ich głównym zadaniem jest uzdatnienie wody, a mianowicie pozbawienie jej substancji, które mogłyby zaszkodzić naszemu zdrowiu.
Warto pamiętać, że woda z kranu w większości miejsc nadaje się do picia – nie jest szkodliwa. A jednak często nie odpowiada nam jej smak czy też duża zawartość kamienia. Dlatego dzbanek filtrujący stał się jednym z niezbędnych elementów w gospodarstwie domowym. Rzadko mamy do czynienia z sytuacjami, w których woda nie nadaje się do picia. Najczęściej ma to miejsce poza domem, gdy chcemy się napić z niesprawdzonego ujścia. Wtedy przyda się nam butelka na wodę, która także zawiera odpowiedni filtr.
Jak działają filtry do wody? Ich zadaniem jest zatrzymanie zanieczyszczeń w procesie filtracyjnym. Oczywiście na rynku znaleźć można także inne filtry – montowane bezpośrednio w armaturze – które działają na zasadzie odwróconej osmozy. To jednak dużo droższe rozwiązanie, na które nie każdy z nas może się zdecydować.
Czytaj także:
- Dzbanki filtrujące – czy są zdrowe?
- Woda filtrowana czy mineralna? Którą pić?
- Jaki dzbanek filtrujący wybrać?
Rodzaje filtrów do wody
Rodzaje filtrów do wody umożliwiają wybranie optymalnego rozwiązania dla naszego domu. Woda przecież w każdym mieście czy dzielnicy ma inny smak i zapach, a co za tym idzie – znajdują się w niej inne substancje, które potencjalnie mogą być szkodliwe. Rodzaje filtrów do oczyszczania wody różnią się przede wszystkim działaniem i kształtem, choć wszystkie bazują na tych samych wkładach. O tym jednak opowiemy później. Jakie rodzaje filtrów do dzbanków filtrujących znajdziesz na rynku?
- Classic – filtry o kształcie cylindra, które często nazywane są także filtrami typu Standard.
- Maxtra – filtry o podłużnym kształcie, które pasują do większości dzbanków.
To podstawowe filtry. Rodzaje tych produktów różnią się jednak właściwościami:
- Zmiękczające – nie tylko oczyszczają, ale i zmiękczają wodę. Odpowiednie do wody nawet o dużym stopniu twardości. Tym działaniem charakteryzuje się większość filtrów na rynku.
- Filtry z magnezem – ze względu na to, że woda filtrowana pozbawiona jest większości minerałów, niektóre filtry umożliwiają dodatkowe nasycanie wody jonami magnezu. To idealne rozwiązanie dla osób, które mają problem z niedoborem magnezu.
- Filtry alkaliczne – odpowiadają za oczyszczanie wody z zanieczyszczeń i wzbogacanie ich o różne minerały, nie tylko magnez, ale także potas, sód czy wapń.
Takie właśnie rodzaje filtrów wody znajdziesz w sklepach. Co takiego się w nich znajduje, że umożliwiają one dokładne pozbycie się zanieczyszczeń z wody?
Czytaj także:
- Czy woda filtrowana zawiera minerały?
- Filtr węglowy do wody – co usuwa?
Co zawiera filtr do wody?
Co zawiera filtr do wody? To najważniejsze pytanie, które umożliwia zrozumienie działania tego urządzenia. Skład filtra do wody nie jest skomplikowany. W środku znajdują się tak zwane złoża filtrujące – ich zadaniem jest pozbycie się z wody szkodliwych substancji w procesie filtracji. Najczęściej jest to węgiel aktywny oraz żywica jonowymienna, które odpowiadają za redukcję twardości wody i zatrzymanie zanieczyszczeń. Dodatkowo filtr wytworzony jest z tworzywa sztucznego, które nie zawiera bisfenolu-A (BPA), a zatem jest bezpieczny do stosowania.
Filtr węglowy do wody – jak działa?
Najważniejszy w tym wszystkim jest filtr węglowy do wody. Jak działa? Węgiel aktywny, gdyż taki właśnie wykorzystywany jest do produkcji filtrów, jest doskonałym pochłaniaczem zanieczyszczeń. Umożliwiają skuteczne usuwanie od 60 do nawet 80 szkodliwych substancji chemicznych, a także redukowanie obecności kolejnych 52. Jego zastosowanie w filtrach do wody jest trafione nie tylko ze względu na możliwość niwelowania zanieczyszczeń, ale też herbicydów i pestycydów, które – ze względu na ich częste używanie w przemyśle rolniczym – mogą przedostawać się do wody. Dodatkowo filtr węglowy umożliwia pozbycie się chloru i pochodnych chloru, które wpływają negatywnie na jakość i smak wody. Jeśli Twoja woda smakuje niezbyt dobrze, to właśnie węgiel sprawia, że smak zmienia się na słodki. Krystalicznie czysta woda to prawdziwy przysmak. Nic, tylko chwycić kubek i pić. Ale czy na pewno jest to zdrowe?
Czy filtry do wody są zdrowe?
Wiele osób zastanawia się, czy filtry do wody są zdrowe. Wokół tej kwestii narosło bowiem sporo mitów. Jednym z najczęściej powtarzanych jest ten, który mówi o całkowitym wyjałowieniu wody – pozbyciu się wszystkich minerałów, które wpływają na wartość wody. Rzeczywiście, filtry w dzbankach wyłapują nie tylko substancje chemiczne, ale także inne – w tym wodorowęglan wapnia, który jest odpowiedzialny za powstawanie kamienia, oraz magnez. Nie oznacza to jednak, że w wodzie filtrowanej nie znajdziesz żadnych minerałów. Część z nich nadal pozostaje w filtrowanej wodzie, gdyż filtr po prostu nie jest w stanie fizycznie zdemineralizować wody. Dlatego też jest ona wartościowa i oczywiście zdrowa – dużo bardziej od tej zakamienionej, którą mamy w kranie przed filtracją. Dodatkowo dzbanki filtrujące stanowią ekologiczną alternatywę dla wody butelkowanej. Dzięki nim możemy zmniejszyć zużycie plastiku, które obecnie i tak jest stanowczo zbyt duże.
Czy filtry do wody to dobry wybór? Z całą pewnością! To duża oszczędność pieniędzy, a także plastiku. Oprócz tego oczywiście jest to także najłatwiejszy sposób na pozbycie się szkodliwych substancji z wody kranowej i zadbanie o zdrowie swoje oraz najbliższych.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej