2 przepisy na domowe fondue! Gotuj z Tadarem

Porady 27.08.2020


Co to jest fondue?

Ten rodzaj przekąski imprezowej oraz urozmaicenia przyjęć popularny jest w szczególności we Francji, Włoszech i Szwajcarii.  W klasycznej wersji danie to składa się z roztopionych dwóch gatunków sera i białego wina. Miało to za zadanie zapewnić pożywny i jednocześnie rozgrzewający posiłek dla większej ilości osób. Fondue zbliża ludzi. Wystarczy mieć długi widelec do fondue oraz kilka dodatków do maczania (warzyw, owoców itd.) i można zacząć ucztę. Sam ciepły sos przygotowuje się w specjalnym naczyniu, choć sprawdzi się tu również zwykły garnek ustawiony na podkładce z podgrzewaczem. To również świetna zabawa dla najmłodszych – w ramach urodzin swojej pociechy możesz zorganizować mięsne, czekoladowe lub serowe fondue dla jej kolegów i koleżanek. Na słodko lub w wersji wytrawnej. Na każdą okazję i według dobrego przepisu Tadar.pl!


Przepis na fondue serowe

Zrobienie fondue serowego nie jest trudne ani bardzo czasochłonne. Zdecydowanie najciekawszy smak można uzyskać dzięki odpowiedniemu dobraniu dodatków. Ważne są przyprawy, gatunki sera i ilość białego wina. Do tego możesz podać np. kawałki pieczywa, krakersy, świeże warzywa, małe kiełbaski lub parówki, a nawet pieczony drób. A oto nasz sprawdzony przepis na fondue serowe!


 

JAK ZROBIĆ DOMOWE FONDUE SEROWE?

1. Na tarce z drobnymi oczkami zetrzyj po 200 g sera gouda i emmentaler.

2. Zmiażdż w prasce ząbek czosnku, a następnie użyj go do wysmarowania ścianek rondla lub garnka, którego użyjesz do fondue.

3. Do tak przygotowanego garnka wsyp starty ser, wlej szklankę wina (białego) i dodaj ćwierć łyżeczki soku z cytryny.

4. Ustaw mały ogień na kuchence i powoli podgrzewaj całość, bardzo często mieszając.

5. W szklance rozrób 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej z kieliszkiem wiśniówki. Mieszankę dodaj do garnka i dokładnie wmieszaj.

6. W momencie, gdy cały ser się rozpuści, a składniki stworzą gładką konsystencję dopraw całość białym pieprzem i gałka muszkatołową.

7. Garnek zdejmij z kuchenki i ustaw na podstawce z podgrzewaczem, dzięki czemu zawartość nie straci swojej lejącej konsystencji i pozostanie przyjemnie ciepła.
 



Founde czekoladowe – przepis

To danie smakuje również wybornie na słodko. Wystarcz, że podasz do niego kawałki świeżych owoców lub takich z puszki. Widelcem do fondue możesz nabić równie wygodnie pieczywo francuskie lub grzanki. Ostatnio odkryliśmy, że do przepisu na czekoladowe fondue pasują także… biszkopty oraz pierniczki. Nie przesadź tylko z ilością tych pyszności!

 


 

JAK ZROBIĆ FONDUE CZEKOLADOWE – PRZEPIS

1. Przygotuj sobie tabliczkę czekolady mlecznej i dwie tabliczki czekolady deserowej 70% lub więcej. Każdą połam na mniejsze kawałki.

2. Korzystając z metody kąpieli wodnej, podgrzej szklankę śmietanki, kremówki. Gdy będzie już gorąca, wrzuć do niej kawałki czekolady.

3. Dokładnie wszystko wymieszaj, aby nie zostały żadne kawałki i przelej do naczynia dedykowanego ustawieniu na podkładce z podgrzewaczem.

4. Ustaw w centralnej części stołu razem z miseczkami lub talerzykami, na których wyłóż dodatki do zamaczania. Nie zapomnij też o kilku długich widelcach do fondue.