3 pyszne przepisy na potrawy z grzybów leśnych!

Porady 16.10.2019

Jesień to pora roku, kiedy w kuchni królują dania na bazie grzybów. Sięgając po własnoręcznie zebrane lub kupione na straganie borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki czy rydze, wyczarować możecie dziesiątki smakowitych dań, które zachwycą Waszych bliskich. Oto propozycje pysznych potraw z grzybów leśnych.

 

Co zrobić z grzybami?

Zanim przejdziemy do przyrządzania potraw z grzybów leśnych, należy je odpowiednio przygotować. W tym celu zakładamy foliowe rękawiczki, płuczemy grzyby pod bieżącą wodą, a resztę zanieczyszczeń usuwamy przy pomocy ostrego noża. Obcinamy spód trzonka i wykrawamy poczerniałe miejsca. Jeżeli chcemy ususzyć grzyby, podczas ich czyszczenia nie należy ich płukać i moczyć. Wystarczy przetrzeć je ściereczką i usunąć zanieczyszczenia.
 


Zupa z grzybami

Co zrobić z grzybów? Na ich bazie przygotować można między innymi aromatyczną zupę. Jak zrobić taką potrawę z grzybami leśnymi? Do tego celu potrzebne będą:
 
  • 400 g grzybów,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • masło,
  • koperek,
  • sok z cytryny,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • makaron do podania.
 
W jaki sposób krok po kroku robi się takie danie z grzybów? Najpierw grzyby oczyszczamy, opłukujemy, odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki. W garnku dusimy cebulę na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy przez około 10 minut. Następnie wlewamy bulion i wsypujemy ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy przez kwadrans. Wlewamy śmietanę kremówkę i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny i posiekany koperek. Zupę z grzybami serwujemy w miseczkach, z uprzednio ugotowanym makaronem.
 


Paszteciki z grzybami leśnymi

Co jeszcze można zrobić z grzybów? Nasza kolejna propozycja to smakowite paszteciki, które znakomicie sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do zupy. W jaki sposób przygotowuje się to danie z grzybami leśnymi? Składniki na paszteciki to:
 
  • 650 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 50 g drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • kminek,
  • sól,
  • pieprz.
 
Nadzienie przyrządzimy natomiast z:
 
  • 800 g grzybów,
  • 3 cebuli,
  • oleju,
  • soli.
 
W misce umieszczamy mleko, drożdże, mąkę, jajka, cukier oraz sól. Miksujemy przez około 4 minuty. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią uprzednio pokrojoną nożem w kostkę cebulę. Dodajemy grzyby, smażymy przez kilka minut na dużym ogniu. Przekładamy do miski i doprawiamy solą oraz pieprzem.
 
Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy tak, by uzyskać prostokąty o wymiarach 30x20 cm każdy. Na środku ciasta umieszczamy farsz i zwijamy je w wałki. Delikatnie spłaszczamy każdy i umieszczamy na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia formie. Kroimy na mniejsze kawałki, by uzyskać niewielkie paszteciki. Smarujemy je jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pyszne danie z grzybami leśnymi gotowe!
 

Przepis na makaron z grzybami

Daniem z grzybami, które doskonale sprawdzi się w roli jesiennego obiadu będzie makaron z sosem na bazie borowików. Jak go przyrządzić? Do zrobienia tego obiadu z grzybami potrzebne będą następujące składniki:
 
  • 20 g borowików,
  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • makaron, najlepiej pappardelle.
 
Danie to najlepiej zaserwować z parmezanem i świeżą natką pietruszki.
 
Przygotowanie takiego obiadu z grzybami jest bardzo proste. Grzyby kroimy na małe kawałki, a cebulę — w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło oraz oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy grzyby, smażymy przez około 4 minuty i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy szklankę wody i gotujemy, aż odparuje. Wlewamy śmietankę i gotujemy przez 2 minuty. Na patelnię dodajemy uprzednio ugotowany makaron i mieszamy całość. Każdą porcję potrawy z grzybów posypujemy startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
 
Grzyby leśne to gwarancja codziennych sukcesów w przyrządzaniu smakowitych, aromatycznych, jesiennych dań i przekąsek.