3 pyszne przepisy na potrawy z grzybów leśnych!

Porady 16.10.2019
 

Co zrobić z grzybami?

Zanim przejdziemy do przyrządzania potraw z grzybów leśnych, należy je odpowiednio przygotować. W tym celu zakładamy foliowe rękawiczki, płuczemy grzyby pod bieżącą wodą, a resztę zanieczyszczeń usuwamy przy pomocy ostrego noża. Obcinamy spód trzonka i wykrawamy poczerniałe miejsca. Jeżeli chcemy ususzyć grzyby, podczas ich czyszczenia nie należy ich płukać i moczyć. Wystarczy przetrzeć je ściereczką i usunąć zanieczyszczenia.
 


Zupa z grzybami

Co zrobić z grzybów? Na ich bazie przygotować można między innymi aromatyczną zupę. Jak zrobić taką potrawę z grzybami leśnymi? Do tego celu potrzebne będą:
 
  • 400 g grzybów,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • masło,
  • koperek,
  • sok z cytryny,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • makaron do podania.
 
W jaki sposób krok po kroku robi się takie danie z grzybów? Najpierw grzyby oczyszczamy, opłukujemy, odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki. W garnku dusimy cebulę na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy przez około 10 minut. Następnie wlewamy bulion i wsypujemy ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy przez kwadrans. Wlewamy śmietanę kremówkę i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny i posiekany koperek. Zupę z grzybami serwujemy w miseczkach, z uprzednio ugotowanym makaronem.
 


Paszteciki z grzybami leśnymi

Co jeszcze można zrobić z grzybów? Nasza kolejna propozycja to smakowite paszteciki, które znakomicie sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do zupy. W jaki sposób przygotowuje się to danie z grzybami leśnymi? Składniki na paszteciki to:
 
  • 650 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 50 g drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • kminek,
  • sól,
  • pieprz.
 
Nadzienie przyrządzimy natomiast z:
 
  • 800 g grzybów,
  • 3 cebuli,
  • oleju,
  • soli.
 
W misce umieszczamy mleko, drożdże, mąkę, jajka, cukier oraz sól. Miksujemy przez około 4 minuty. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią uprzednio pokrojoną nożem w kostkę cebulę. Dodajemy grzyby, smażymy przez kilka minut na dużym ogniu. Przekładamy do miski i doprawiamy solą oraz pieprzem.
 
Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy tak, by uzyskać prostokąty o wymiarach 30x20 cm każdy. Na środku ciasta umieszczamy farsz i zwijamy je w wałki. Delikatnie spłaszczamy każdy i umieszczamy na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia formie. Kroimy na mniejsze kawałki, by uzyskać niewielkie paszteciki. Smarujemy je jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pyszne danie z grzybami leśnymi gotowe!
 

Przepis na makaron z grzybami

Daniem z grzybami, które doskonale sprawdzi się w roli jesiennego obiadu będzie makaron z sosem na bazie borowików. Jak go przyrządzić? Do zrobienia tego obiadu z grzybami potrzebne będą następujące składniki:
 
  • 20 g borowików,
  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • makaron, najlepiej pappardelle.
 
Danie to najlepiej zaserwować z parmezanem i świeżą natką pietruszki.
 
Przygotowanie takiego obiadu z grzybami jest bardzo proste. Grzyby kroimy na małe kawałki, a cebulę — w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło oraz oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy grzyby, smażymy przez około 4 minuty i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy szklankę wody i gotujemy, aż odparuje. Wlewamy śmietankę i gotujemy przez 2 minuty. Na patelnię dodajemy uprzednio ugotowany makaron i mieszamy całość. Każdą porcję potrawy z grzybów posypujemy startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
 
Grzyby leśne to gwarancja codziennych sukcesów w przyrządzaniu smakowitych, aromatycznych, jesiennych dań i przekąsek.