6 sposob贸w na miark臋 kuchenn膮. Tadar radzi

Jak warzy膰 bez wagi?
Wiadome jest, 偶e nie ka偶dy produkt da si臋 w taki spos贸b zwa偶y膰. Bez precyzyjnej wagi kuchennej wiele przepis贸w mo偶e sta膰 si臋 wr臋cz niemo偶liwych do dobrego zrealizowania ze wzgl臋du na konieczno艣膰 艣cis艂ego trzymania si臋 proporcji. Inne receptury b臋d膮 prawdopodobnie udane, ale mniej smaczne lub o nie tak zbalansowanym aromacie. Miarka kuchenna ma jednak sw贸j przelicznik. Nawet najprostsze i najbardziej trywialne elementy wyposa偶enia kuchni mog膮 j膮 w niekt贸rych przypadkach zast膮pi膰. Podobnie jest oczywi艣cie z wag膮. Wystarczy pozna膰 przelicznik, kt贸ry gramy i mililitry zamieni na szklanki, 艂y偶ki, fili偶anki i 艂y偶eczki. Jest jednak pewien haczyk.
Najprostsza miarka kuchenna, czyli…
Wszystko zale偶y, czy odmierza si臋 sk艂adniki sypkie, czy p艂ynne. Wiele zale偶y te偶 od tego, jaki produkt ma zosta膰 dodany do miski miksera lub wlany wprost na patelni臋. Jedna 艂y偶eczka mo偶e by膰 3 g kakao, 6 g miodu, a nawet 8 g soli. Nie jest wi臋c tak prosto odmierzy膰 dzi臋ki niej wszystko, cho膰 nie jest to niemo偶liwe. Z 艂y偶k膮, szklank膮 i fili偶ank膮 jest podobnie. Wszystko zale偶y od tego, czy potrzebujesz m膮ki, 艣mietany, cukru, mleka, miodu, mas艂a, kaszy itd. Og贸lnie przyjmuje si臋 (na postawie ilo艣ci wody, jak膮 mo偶na w ten spos贸b odmierzy膰), 偶e:- Szklanka mie艣ci w sobie 250 ml
- 艁y偶ka kuchenna (do zupy) to 15 ml
- 艁y偶eczka do herbaty ma ok. 5 ml
Jak odmierzy膰 m膮k臋 i inne sk艂adniki?
Bez dedykowanej miarki kuchennej, czy te偶 wagi trzeba zna膰 przelicznik ml lub g dla ka偶dego sk艂adnika. W naszej ofercie mo偶na znale藕膰 kilka typ贸w takich produkt贸w. S膮 tu du偶e miarki ze skal膮 na cukier, m膮k臋 i sk艂adniki p艂ynne. S膮 zestawy ma艂ych miarek w formie p臋ku 艂y偶eczek o r贸偶nej pojemno艣ci. Dzi臋ki nim mo偶na nabra膰 te z sypkich i p艂ynnych produkt贸w, kt贸re do przepisu nie trzeba dodawa膰 w du偶ych ilo艣ciach. Absolutn膮 podstaw膮 podczas pieczenia i gotowania s膮 natomiast:- cukier (艂y偶ka 13 g, 艂y偶eczka 5 g, szklanka 220 g)
- m膮ka (艂y偶ka 10 g, 艂y偶eczka 3 g, szklanka 160 g)
- s贸l (艂y偶ka 20 g, 艂y偶eczka 8 g)
- mleko (艂y偶ka 15 g, 艂y偶eczka 5 g, szklanka 250 g)
- mi贸d (艂y偶ka 36 g, 艂y偶eczka 6 g, szklanka 360 g)
- kakao (艂y偶ka 9 g, 艂y偶eczka 3 g)
- proszek do pieczenia (艂y偶ka 9 g, 艂y偶eczka 3 g)
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej