6 sposobów na miarkę kuchenną. Tadar radzi

Jak warzyć bez wagi?
Wiadome jest, że nie każdy produkt da się w taki sposób zważyć. Bez precyzyjnej wagi kuchennej wiele przepisów może stać się wręcz niemożliwych do dobrego zrealizowania ze względu na konieczność ścisłego trzymania się proporcji. Inne receptury będą prawdopodobnie udane, ale mniej smaczne lub o nie tak zbalansowanym aromacie. Miarka kuchenna ma jednak swój przelicznik. Nawet najprostsze i najbardziej trywialne elementy wyposażenia kuchni mogą ją w niektórych przypadkach zastąpić. Podobnie jest oczywiście z wagą. Wystarczy poznać przelicznik, który gramy i mililitry zamieni na szklanki, łyżki, filiżanki i łyżeczki. Jest jednak pewien haczyk.
Najprostsza miarka kuchenna, czyli…
Wszystko zależy, czy odmierza się składniki sypkie, czy płynne. Wiele zależy też od tego, jaki produkt ma zostać dodany do miski miksera lub wlany wprost na patelnię. Jedna łyżeczka może być 3 g kakao, 6 g miodu, a nawet 8 g soli. Nie jest więc tak prosto odmierzyć dzięki niej wszystko, choć nie jest to niemożliwe. Z łyżką, szklanką i filiżanką jest podobnie. Wszystko zależy od tego, czy potrzebujesz mąki, śmietany, cukru, mleka, miodu, masła, kaszy itd. Ogólnie przyjmuje się (na postawie ilości wody, jaką można w ten sposób odmierzyć), że:- Szklanka mieści w sobie 250 ml
- Łyżka kuchenna (do zupy) to 15 ml
- Łyżeczka do herbaty ma ok. 5 ml
Jak odmierzyć mąkę i inne składniki?
Bez dedykowanej miarki kuchennej, czy też wagi trzeba znać przelicznik ml lub g dla każdego składnika. W naszej ofercie można znaleźć kilka typów takich produktów. Są tu duże miarki ze skalą na cukier, mąkę i składniki płynne. Są zestawy małych miarek w formie pęku łyżeczek o różnej pojemności. Dzięki nim można nabrać te z sypkich i płynnych produktów, które do przepisu nie trzeba dodawać w dużych ilościach. Absolutną podstawą podczas pieczenia i gotowania są natomiast:- cukier (łyżka 13 g, łyżeczka 5 g, szklanka 220 g)
- mąka (łyżka 10 g, łyżeczka 3 g, szklanka 160 g)
- sól (łyżka 20 g, łyżeczka 8 g)
- mleko (łyżka 15 g, łyżeczka 5 g, szklanka 250 g)
- miód (łyżka 36 g, łyżeczka 6 g, szklanka 360 g)
- kakao (łyżka 9 g, łyżeczka 3 g)
- proszek do pieczenia (łyżka 9 g, łyżeczka 3 g)
Warto przeczytać

Komplet akcesoriów łazienkowych do małej i stylowej łazienki – co warto wybrać?
Mała łazienka też może być stylowa i funkcjonalna! Sprawdź, jak dobrać akcesoria, które uporządkują przestrzeń, dodadzą jej uroku i nie wymagają remontu. Poznaj gotową checklistę produktów i inspiracje w 4 stylach.
czytaj więcej
Ziemniaki sałatkowe - jakie najlepiej wybrać?
Przygotowanie idealnej sałatki ziemniaczanej zaczyna się od wyboru odpowiednich ziemniaków. Nie wszystkie odmiany nadają się do tego typu dań - niektóre rozpadają się podczas gotowania, inne są zbyt mączyste. Ziemniaki sałatkowe mają specyficzne cechy, które sprawiają, że świetnie sprawdzają się w zimnych potrawach. Poznaj najlepsze odmiany ziemniaków do sałatek i dowiedz się, jak je prawidłowo przygotować!
czytaj więcej
Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to klasyczne danie, które cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach. To tania, sycąca i niezwykle prosta w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Dzięki warstwowej strukturze i aromatycznemu serowi na wierzchu, ta zapiekanka zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci!
czytaj więcej
Ziemniaki z boczkiem - 7 propozycji
Ziemniaki z boczkiem to połączenie, które od pokoleń gości na polskich stołach i niezmiennie zachwyca swoim smakiem. Ta prosta, ale niezwykle satysfakcjonująca kompozycja sprawdzi się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na niedzielny rodzinny posiłek. Poznaj 7 sprawdzonych propozycji na dania z ziemniaków i boczku, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie!
czytaj więcej
Ziemniaki na frytki - jakie wybrać?
Wybór odpowiednich ziemniaków to podstawa sukcesu w przygotowaniu idealnych frytek. Nie każda odmiana nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu, a różnica w użytej odmianie może zadecydować o tym, czy frytki będą chrupiące i złociste, czy miękkie i blade. W tym artykule podpowiemy, jakie ziemniaki wybrać na frytki, aby zawsze wychodziły doskonale!
czytaj więcej
Ziemniaki konfitowane - przepis
Ziemniaki konfitowane to wyjątkowe danie, które pochodzi z francuskiej kuchni i coraz częściej gości na polskich stołach. Ta technika gotowania w tłuszczu na niskiej temperaturze przez długi czas sprawia, że ziemniaki stają się niezwykle delikatne, aromatyczne i kremowe w środku. To elegancki dodatek do obiadu, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach i wprowadzi do Twojej kuchni nutę wykwintności!
czytaj więcej
Ziemniaki hasselback przepis
Ziemniaki Hasselback to efektowne danie szwedzkiej kuchni, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Charakterystyczne nacięcia tworzą wachlarzowaty kształt, a podczas pieczenia ziemniaki stają się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To idealna propozycja na elegancki obiad lub świąteczny stół, która z pewnością zrobi wrażenie na gościach!
czytaj więcej
Zielone ziemniaki - czy można je jeść?
Zielone ziemniaki budzą wiele wątpliwości i pytań o bezpieczeństwo ich spożycia. Czy zielony kolor ziemniaka to tylko efekt niedojrzałości, czy może sygnał ostrzegawczy przed toksyczną substancją? W tym artykule wyjaśnimy, dlaczego ziemniaki zieleniеją, czy można je jeść po obraniu i jak prawidłowo je przechowywać, aby uniknąć problemu. Poznaj odpowiedzi na najczęstsze pytania dotyczące zielonych ziemniaków!
czytaj więcej
Zakręcone ziemniaki - jak zrobić
Zakręcone ziemniaki to efektowna przekąska, która podbija serca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ten spiralny, chrupiący przysmak idealnie sprawdza się na imprezach, grillach i jako oryginalny dodatek do obiadu. Dzięki naszemu przewodnikowi poznasz wszystkie sekrety przygotowania idealnych zakręconych ziemniaków w domowych warunkach!
czytaj więcej