6 sposobów na miarkę kuchenną. Tadar radzi

Jak warzyć bez wagi?
Wiadome jest, że nie każdy produkt da się w taki sposób zważyć. Bez precyzyjnej wagi kuchennej wiele przepisów może stać się wręcz niemożliwych do dobrego zrealizowania ze względu na konieczność ścisłego trzymania się proporcji. Inne receptury będą prawdopodobnie udane, ale mniej smaczne lub o nie tak zbalansowanym aromacie. Miarka kuchenna ma jednak swój przelicznik. Nawet najprostsze i najbardziej trywialne elementy wyposażenia kuchni mogą ją w niektórych przypadkach zastąpić. Podobnie jest oczywiście z wagą. Wystarczy poznać przelicznik, który gramy i mililitry zamieni na szklanki, łyżki, filiżanki i łyżeczki. Jest jednak pewien haczyk.
Najprostsza miarka kuchenna, czyli…
Wszystko zależy, czy odmierza się składniki sypkie, czy płynne. Wiele zależy też od tego, jaki produkt ma zostać dodany do miski miksera lub wlany wprost na patelnię. Jedna łyżeczka może być 3 g kakao, 6 g miodu, a nawet 8 g soli. Nie jest więc tak prosto odmierzyć dzięki niej wszystko, choć nie jest to niemożliwe. Z łyżką, szklanką i filiżanką jest podobnie. Wszystko zależy od tego, czy potrzebujesz mąki, śmietany, cukru, mleka, miodu, masła, kaszy itd. Ogólnie przyjmuje się (na postawie ilości wody, jaką można w ten sposób odmierzyć), że:- Szklanka mieści w sobie 250 ml
- Łyżka kuchenna (do zupy) to 15 ml
- Łyżeczka do herbaty ma ok. 5 ml
Jak odmierzyć mąkę i inne składniki?
Bez dedykowanej miarki kuchennej, czy też wagi trzeba znać przelicznik ml lub g dla każdego składnika. W naszej ofercie można znaleźć kilka typów takich produktów. Są tu duże miarki ze skalą na cukier, mąkę i składniki płynne. Są zestawy małych miarek w formie pęku łyżeczek o różnej pojemności. Dzięki nim można nabrać te z sypkich i płynnych produktów, które do przepisu nie trzeba dodawać w dużych ilościach. Absolutną podstawą podczas pieczenia i gotowania są natomiast:- cukier (łyżka 13 g, łyżeczka 5 g, szklanka 220 g)
- mąka (łyżka 10 g, łyżeczka 3 g, szklanka 160 g)
- sól (łyżka 20 g, łyżeczka 8 g)
- mleko (łyżka 15 g, łyżeczka 5 g, szklanka 250 g)
- miód (łyżka 36 g, łyżeczka 6 g, szklanka 360 g)
- kakao (łyżka 9 g, łyżeczka 3 g)
- proszek do pieczenia (łyżka 9 g, łyżeczka 3 g)
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej