6 sposobów na miarkę kuchenną. Tadar radzi

Porady 9.08.2020


Jak warzyć bez wagi?

Wiadome jest, że nie każdy produkt da się w taki sposób zważyć. Bez precyzyjnej wagi kuchennej wiele przepisów może stać się wręcz niemożliwych do dobrego zrealizowania ze względu na konieczność ścisłego trzymania się proporcji. Inne receptury będą prawdopodobnie udane, ale mniej smaczne lub o nie tak zbalansowanym aromacie. Miarka kuchenna ma jednak swój przelicznik. Nawet najprostsze i najbardziej trywialne elementy wyposażenia kuchni mogą ją w niektórych przypadkach zastąpić. Podobnie jest oczywiście z wagą. Wystarczy poznać przelicznik, który gramy i mililitry zamieni na szklanki, łyżki, filiżanki i łyżeczki. Jest jednak pewien haczyk.


Najprostsza miarka kuchenna, czyli…

Wszystko zależy, czy odmierza się składniki sypkie, czy płynne. Wiele zależy też od tego, jaki produkt ma zostać dodany do miski miksera lub wlany wprost na patelnię. Jedna łyżeczka może być 3 g kakao, 6 g miodu, a nawet 8 g soli. Nie jest więc tak prosto odmierzyć dzięki niej wszystko, choć nie jest to niemożliwe. Z łyżką, szklanką i filiżanką jest podobnie. Wszystko zależy od tego, czy potrzebujesz mąki, śmietany, cukru, mleka, miodu, masła, kaszy itd. Ogólnie przyjmuje się (na postawie ilości wody, jaką można w ten sposób odmierzyć), że:
 
  • Szklanka mieści w sobie 250 ml
  • Łyżka kuchenna (do zupy) to 15 ml
  • Łyżeczka do herbaty ma ok. 5 ml
 


Jak odmierzyć mąkę i inne składniki?

Bez dedykowanej miarki kuchennej, czy też wagi trzeba znać przelicznik ml lub g dla każdego składnika. W naszej ofercie można znaleźć kilka typów takich produktów. Są tu duże miarki ze skalą na cukier, mąkę i składniki płynne. Są zestawy małych miarek w formie pęku łyżeczek o różnej pojemności. Dzięki nim można nabrać te z sypkich i płynnych produktów, które do przepisu nie trzeba dodawać w dużych ilościach. Absolutną podstawą podczas pieczenia i gotowania są natomiast:
 
  • cukier (łyżka 13 g, łyżeczka 5 g, szklanka 220 g)
  • mąka (łyżka 10 g, łyżeczka 3 g, szklanka 160 g)
  • sól (łyżka 20 g, łyżeczka 8 g)
  • mleko (łyżka 15 g, łyżeczka 5 g, szklanka 250 g)
  • miód (łyżka 36 g, łyżeczka 6 g, szklanka 360 g)
  • kakao (łyżka 9 g, łyżeczka 3 g)
  • proszek do pieczenia (łyżka 9 g, łyżeczka 3 g)