8 sposobów na nieprzyjemny zapach w lodówce
Jak usunąć zapach z lodówki? Ziarna kawy!
Niedawno przestrzegaliśmy was przed uleganiem pokusie wkładania kawy do lodówki. Jak dobrze wiecie z naszego poprzedniego wpisu, sposób ten nie pomoże zachować świeżości ziaren przez dłuższy czas. Może wręcz zepsuć cały wyjątkowy aromat kawy. Jest jednak jeden uzasadniony przypadek, gdy włożenie ziaren kawy do lodówki to dobry pomysł. Wysoki poziom chłonności tego produktu sprawia, że nieprzyjemne i te zwykłe zapachy w chłodziarce po prostu znikną. Kawa neutralizuje aromaty. Kupując perfumy, wystarczy ją powąchać, by odświeżyć zmysł powonienia po próbie kilku kompozycji.
Co pochłania zapachy w lodówce? Skuteczny sposób!
Oczywiście można kupić profesjonalnie przygotowane pochłaniacze zapachów do lodówki. Fakt, że wykonano je często z plastiku, nie nastraja jednak zbyt pozytywnie. Można bardziej naturalnie i przyjaźnie w stosunku do środowiska naturalnego. Wystarczy mały talerzyk. Rozsypujemy na nim opakowanie sody oczyszczonej i… No trzeba będzie chwilę poczekać na efekt. Najlepiej całą noc. Wstaw talerzy i idź spokojnie spać. Do śniadania przykre i intensywne zapachy znikną z twojej lodówki.
Jak pozbyć się zapachu z lodówki na różne sposoby?
Nie chcesz, aby po otwarciu lodówki apetyt odebrały ci brzydkie zapachy? Masz w chłodziarce mocno aromatyczne składniki? Po pierwsze dbaj o higienę urządzenia. Po drugie, zainwestuj w szczelne pojemniki. Jeśli jednak nieprzyjemny zapach nie daje się zwalczyć, wypróbuj jeden z następujących patentów kuchennych:- pozostawienie na 2-3 w lodówce talerzyka z proszkiem do pieczenia,
- skorzystanie z połówek cytryny lub pomarańczy (nawet sama skóra pozostawiona wewnątrz urządzenia na kilka dni pochłonie nieprzyjemny zapach),
- goździki na talerzyku w miejscu najintensywniejszego zapachu lub nawet wbite w cytrus, aby wzmocnić skuteczność owocu,
- najmniej typowe rozwiązania, czyli brykiet drzewny, węgiel aktywny z apteki oraz oczywiście żwirek dla kota (umieszczenie ich w głębi lodówki sprawia, że nawet przez miesiąc problem przykrego zapachu zostanie rozwiązany).
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej