Jak zrobić whisky sour – przepis na orzeźwiającego drinka

Whisky sour to niezwykle kremowy koktajl składający się z whisky, soku z cytryny, syropu cukrowego, białka kurzego i odrobiny goryczki. Pijany chętnie na całym świecie drink doczekał się wielu modyfikacji, zyskując tyle samo zwolenników co przeciwników. Jak właściwie robi się whisky sour i kto odpowiada za jego recepturę? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Sour whisky — krótka historia słodko-kwaśnego drinka
Pomysł na drink Whisky Sour narodził się najprawdopodobniej w latach 60. XIX wieku, chociaż źródła historyczne wspominają o zdrowotnej mieszance marynarzy, która miała leczyć szkorbut. W jej skład wchodziła głównie whisky (albo inny rodzaj alkoholu) i sok z cytryny, jednakże to za mało by przypisać żeglarzom autorstwo. Oficjalnie za wynalazcę Whisky Sour drink uważa się Jerry’ego Thomasa, autora jednego z najbardziej poczytnych (i jednego z pierwszych) książek z recepturami na koktajle. Do jego przygotowania używano prostych akcesoriów barmańskich, czyli noża, deski kuchennej i kryształowego shakera bostońskiego. W recepturze znajdował się cukier, sok z małej cytryny i kieliszek Bourbona. W 1870 roku jedna z amerykańskich gazet wspomniała o niejakim Elliot’cie Staubie, który wynalazł koktajl na bazie whisky i soku z cytryny o nazwie whisky sour. Ostateczne autorstwo przypadło jednak Thomasowi. Skoro znasz już pierwotny skład tego koktajlu, warto żebyś dowiedział się, z czego przygotowuje się współczesne whisky sour. Recepturę znajdziesz w kolejnym akapicie.
Whisky Sour — składniki
Składniki na Whisky Sour to nic wymyślnego – cytryny, które każdy z nas ma w swoim koszyku na owoce, biały cukier dostępny w każdym sklepie oraz whisky. Historycznie koktajl ten przygotowywany był na Bourbonie, chociaż opcjonalnie można podawać go z żytnia whisky. Jeśli zdarzyło Ci się pić kiedyś Whisky Sour w barze, zapewne podano Ci wersję z białkiem jaja kurzego oraz Angosturą (gorzkim bitterem). Tak naprawdę nie wiadomo, kto do końca wpadł na pomysł wzbogacenia oryginalnej receptury o białko i gorzki likier, ale stało się to standardem zatwierdzonym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów. Do przygotowania tego drinka potrzebny jest również wysokiej jakości lód (najlepszy jest ten pełny w środku). Taki lód można zrobić samemu – wystarczy użyć do tego woreczków do lodu.
Whisky sour — przepis
Przepis na Whisky Sour jest bajecznie prosty! Żeby zrobić pysznego, orzeźwiającego drinka będziesz potrzebować dobrego Borbonu, sok ze świeżej cytryny (należy wycisnąć go przez wyciskarkę do soku z cytryny), zwykły biały cukier, lód oraz opcjonalnie jajko i Angostura bitter. Mając wszystkie te składniki, jesteś w stanie przygotować Whisky Sour według receptury uchwalonej przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów. Jak zrobić drinka według oryginalnej receptury?
Jak zrobić Whisky Sour?
Jak zrobić Whisky Sour? Z nami zrobisz tego pysznego drinka w kilka minut!
Składniki:
- 45 ml whisky (najlepiej Bourbonu)
- 25 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- 20 ml oddzielonego białka jaja kurzego
- 2 dashe (kilka kropel) Angostura Bitter
- Lód (do przechowywania i nakładania lodu przyda ci się wiaderko do lodu i szczypce do lodu)
- Shaker
- Niska szklanka do napojów
- Słomka do picia
Przygotowanie:
Do shakera wrzuć 5 kostek lodu, a następnie wlej whisky, sok z cytryny, syrop, białko oraz Angosturę. Energicznie wstrząśnij i oddziel lód od reszty składników, wysypując go do zlewu. Następnie zamknij shaker i znowu wstrząśnij w celu uzyskania gęstszej piany. Do szklanki wrzuć 5 kostek lodu, przelej delikatnie zawartość shakera. Koktajl udekoruj słomką do picia oraz skórką z cytryny. I gotowe!
Whisky Sour — idealne proporcje
Proporcje na Whisky Sour drink to niezwykle istotna kwestia, o którą spiera się wielu doświadczonych barmanów. W polskich barach ten koktajl z reguły przygotowuje się w proporcjach 2:1, czyli 2 części soku z cytryny na jedną część syropu cukrowego. Tak przygotowany drink jest bardziej sour, aniżeli sweet i choć smakuje obłędnie, nie jest to zgodne z oryginalnym przepisem na Whisky Sour. Jeśli zamierzasz przygotować tego drinka dla większej liczby osób, koniecznie zadbaj o odpowiednie proporcje tak, aby w dzbanku do napojów znalazł się pyszny Whisky Sour drink.
Syrop cukrowy do Whisky Sour – jak go zrobić?
Jeśli nie wiesz jak przygotować dobry syrop cukrowy, to nic nie szkodzi. Z przyjemnością zdradzimy ci jak zrobić syrop cukrowy do Whisky Sour. Najlepszy syrop cukrowy wychodzi z proporcji 1:1, gdzie na 1 kg cukru przypada 1 litr wody. Można również pokusić się o zrobienie go w innych proporcjach, ale zapewniamy, że syrop przygotowany według naszej receptury będzie idealnym dodatkiem do twojego drinka.
Czytaj także:
Drinki na lato – 3 przepisy na domowe przyjęcie
Szprycer – drink idealny na lato. Poznaj przepis!
Aperol Spritz – przepis, którym podbijesz serca gości
Mojito – orzeźwiający drink z miętą i limonką
3 drinki bezalkoholowe na lato idealne na grilla
Pina Colada – przepis na kokosowo-ananasowego drinka
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej