Domowe burgery wegetariańskie – czym zastąpić mięso?

Porady 23.10.2020

Serce burgera to kotlet. Zdecydowanie najczęściej jest on wołowy, stąd nazwa hamburger. Bywa jednak również tak, że zastępuje go mięso drobiowe, wieprzowe, a nawet ryba. W całym tym smakowitym towarzystwie brakuje opcji dla osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa. Problem został już zauważony i rozwiązany na wiele różnych sposobów. Zastanawiasz się, z czym zrobić wege burgery? Oczywiście z ulubionym dodatkami, własnoręcznie wypieczonymi bułkami z sezamem oraz… Koniecznie sprawdź nasze proste w zrobieniu propozycje na burgery bez mięsa.


Zacznij od bułki do hamburgerów wegetariańskich

Warto poznać wege burgery ze względu na ich niesamowity pomysł na urozmaicenie smaku. Przepis na taki obiad to połączenie sprytu, ulubionych dodatków, sosu do burgera oraz oczywiście odpowiedniej bułki. Bez niej stworzenie tej klasycznej kanapki w wersji bez mięsa nie daje pełnej satysfakcji.
 


 

SKŁADNIKI NA BUŁKI DO BURGERÓW
(proporcje na 5 bułek):

- mąka pszenna (250 g)
- mleko (150 ml + 1 dodatkowa łyżka)
- masło (25 g)
- świeże drożdże (13 g) lub drożdże suche (4 g)
- jajko (1 sztuka + dodatkowe żółtko)
- cukier (1 łyżka)
- sól (½ łyżeczki)
- sezam (ok. ½ łyżki)
 


 

JAK ZROBIĆ BUŁKI DO HAMBURGERÓW?

1. Przesiej mąkę i połącz ja w misce z solą. Następnie w kubku (np. emaliowanym) rozetrzyj ocieplone drożdże z łyżeczką cukru. Teraz wlej do  kubka pół szklanki ciepłego mleka i wsyp łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszaj.

2. Kubek wstaw do garnka, w którym dno pokrywa gorąca woda. Zostaw do uaktywnienia rozczynu z kubka, czyli ok. 7 minut. Gotowy rozczyn wlej do miski z mąką. Mieszaj delikatnie łyżką i stopniowo dodaj resztę mleka (również ciepłego).

3. Dodaj resztę cukru i jajko. Wyrabiaj dłońmi lub mikserem. W trakcie zagniatania ciasta dodaj do niego roztopione masło. Ugniataj, dopóki nie będzie elastyczne i całkowicie jednolite.

4. Wyrobione ciasto odstaw w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Następnie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na stolnicę, podsyp mąką i ugniataj przez chwilę, aby struktura ponownie stała się jednolita.

5. Ciasto podziel na 5 części i z każdej uformuj kulkę. Układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, użyj dłoni, by spłaszczyć swoje domowe bułki do burgerów. Odstaw jeszcze na 30 minut, aby wyrosły.

6. Wymieszaj łyżkę mleka z dodatkowym żółtkiem. Mieszanką posmaruj bułki, a następnie obsyp je z góry sezamem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 210 ℃, aż staną się złociście rumiane (program góra-dół).

7. Po skończonym pieczeniu wyjmij blaszkę z bułkami z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Baza na wegetariańskie burgery gotowa!
 
 



Wege burgery – przepis dla cierpliwych

Właściwie to będą dwie receptury. Obie wypróbowane pod względem smaku, tekstury, właściwości odżywczych oraz oczywiście najlepszej metody na zrobienie idealnych burgerów wegetariańskich. Mając je, wystarczy tylko skupić się na ułożeniu w bułce wraz z dodatkami i skomponowaniu idealnego sosu, który uzupełni całość doznań z posiłku. Możliwe, że będzie to ostatni z argumentów za całkowitym zapomnieniem o diecie mięsnej… a może tylko zdrowsze urozmaicenie rodzinnego jadłospisu. Oto nasze propozycje!
 
 


 

JAK ZROBIĆ BURGERY WEGE Z QUINOA, FASOLI I BATATÓW?
(proporcję na 4-5 sztuk):

1. Zacznij od dokładnego umycia 1 dużego batata, a następnie pokrój go na plasterki o grubości 2 cm. Ułóż je na blaszce, posmaruj oliwą, dopraw solą, pieprzem, płatkami chili i rozmarynem. Włóż do piekarnika na 25-30 minut i piecz w temperaturze 210 ℃. Po skończonym pieczeniu usuń skórkę. Miąższ przełóż do miski i rozgnieć widelcem na puree.

2. Odcedź i przepłucz puszkę czerwonej fasoli. Dodaj ja do batatów i połącz składniki z pomocą widelca.

3. Przepłucz komosę ryżową (quinoa, 1/3 szklanki), odcedź i ponownie zalej świeżą wodą w garnku do poziomu 1 cm ponad. Dodaj łyżeczkę oliwy, sól, pieprz i odrobinę płatków chili. Zamieszaj i gotuj kwadrans pod przykryciem. Komosa powinna wchłonąć całą wodę. Przełóż quinoa do miski z fasolą i batatami.

4. Połącz wszystkie składniki, doprawiając całość solą i pieprzem. Z otrzymanej masy uformuj 4 lub 5 burgerów wege, obtocz je w oliwie i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 210 ℃ (termoobieg).
 
 



JAK ZROBIĆ WEGE BURGERY Z DYNI, SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ?
(proporcje na ok. 4-5 burgerów):

1. Dynię (300 g) upiecz, obierając ją, krojąc w kostkę, pozbywając się pestek i wkładając na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200 ℃ (na 20 minut). Po tym czasie przełóż ją do miski i rozgnieć widelcem.

2. Ugotuj na gęsto czerwoną soczewicę (1/2 szklanki). Następnie dodaj ją do dyni.

3. Osoloną kaszę jaglaną gotuj z połową szklanki wody przez kwadrans (pod pokrywką). Gotową przełóż do miski z dynią i soczewicą.

4. Do mieszanki w misce dodaj: łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki chili w proszku, 1/3 szklanki kolendry, pół łyżeczki startego korzenia imbiru, 2 łyżki oliwy i łyżeczkę cukru lub syropu klonowego. Dopraw według uznania sola i pieprzem. Wymieszaj z pomocą blendera lub łyżką. Pod koniec mieszania dodaj 2 łyżki maki kukurydzianej.

5. Uformuj 4-5 kotletów-burgerów. Obtocz je w łyżce mąki kukurydzianej. Smaż na patelni, zarumieniając każdą ze stron przez ok. 4 minuty.
 
 

Łatwe w zrobieniu burgery wegetariańskie!

Hamburgery kojarzą się często z jedzeniem typu fast food, czyli mało zdrową dietą. Nie zawsze jednak szybkie danie musi być zgubne dla organizmu. Wege burgery można zrobić całkiem szybko, jeśli tylko ma się odpowiednie składniki i pomysł na urozmaicenie smaku. Takie domowe burgery to kwestia kilku minut – przygotowania, na patelni, w piekarniku. Trochę przypraw, odpowiednie proporcje i dobrze zbudowany aromat. Burger bez mięsa zdecydowanie może zrobić furorę w twoim domu lub na przyjęciu. Przepis na bułki już masz. Sos do burgera jest łatwo zrobić. Spróbuj zatem naszych dwóch propozycji.

Najszybszym wyjściem jest zakup sera halloumi. Jeśli masz patelnię grillową, to świetnie się składa. Wystarczy pokroić ser w plastry o grubości ok. 2 cm i usmażyć w ten sposób po 5 minut na stronę (w dwóch turach po 2,5 minuty, czyli obrażasz 3 razy ser na patelni). To tyle! Gotowe! Wegetariańskie burgery z grillowanego sera halloumi są przepyszne.

Wege burgery można zrobić też z sera camembert lub plastrów cukinii, czy też bakłażana. Odpowiednio grube krążki obtaczasz w mieszance bułki tartej i parmezanu (na jednym talerzu) oraz oliwy z solą, pieprzem i płatkami chili (na talerzu nr 2). Potem na patelnię lub do piekarnika. Do uzyskania złocistego burgera wege. Smacznego!