Brzydki zapach w zmywarce – jak sobie z nim radzić?
Czyszczenie zmywarki – jak to zrobić?
Wasza zmywarka brzydko pachnie, nawet gdy jest pusta lub bezpośrednio po umyciu naczyń? Ktoś tu chyba zapomniał o regularnym czyszczeniu urządzenia. Tragedii nie ma, ale coś trzeba z tym zrobić i to szybko. Czyszczenia zmywarek nie powinno odkładać się na później. W końcu to one dbają o to, żeby talerze, na których jemy i sztućce, których używamy, były higieniczne i bezpieczne dla zdrowia. Przyszedł więc ten moment, gdy urządzenie powinno zostać gruntownie umyte. Nie martw się. Nie musisz robić wszystkiego ręcznie. Zmywarka dobrze radzi sobie z tym sama. Musisz jedynie:- wyczyścić filtr, na którym przez ostatnie tygodnie zebrały się już zapewne resztki jedzenia z garnków, patelni i zastawy,
- wyjąć wszystko ze zmywarki (do czyszczenia musi być pusta),
- użyć specjalnego płynu w buteleczce, który umieszcza się w dolnym koszu,
- ustawić program zmywania o najwyższej temperaturze,
- po zakończeniu pustego zmywania sprawdzić, czy na koszach nie został osad i usunąć go papierowym ręcznikiem.
Nieprzyjemny zapach ze zmywarki – jak się go pozbyć?
Zapełnienie zmywarki zwykle trwa kilka dni. Wszystko zależy, jak dużą masz rodzinę lub ile naczyń używasz podczas posiłków czy samego gotowania. Im dłużej talerze czekają na umycie, tym większe prawdopodobieństwo, że w końcu zaczną brzydko pachnieć. Radzi się, aby zostawiać lekko uchylone drzwi zmywarki, gdy ją zapełniamy. Wówczas resztki schną, zamiast pracować na rozwój pleśni. Nie każda zmywarka ma jednak taką możliwość… Co wtedy? Po pierwsze, nieprzyjemny zapach ze zmywarki można neutralizować specjalnymi odświeżaczami. Wyjmij je tylko przed włączeniem zmywania. Z domowych sposobów polecamy włożenie do środka wyciśniętych połówek cytryny (najlepiej w momencie, gdy zmywarka będzie już w połowie zapełniona, żeby uniknąć pleśnienia samej cytryny). Doraźne, a skuteczne. Pamiętajcie tylko, że czyszczenie zmywarki musi i tak odbywać się regularnie.
Jak ręcznie wyczyścić zmywarkę?
Zacznijcie od wyjęcia wszystkich koszy, gdyż będą tylko przeszkadzać. Przygotujcie sobie wodę z kwaskiem cytrynowym i delikatną gąbkę. Z tym roztworem umycie wnętrza zmywarki będzie łatwe i skuteczne. Nie uszkodzi też elementów komory. Teraz pora na kosze i ramiona podające wodę. Je również można umyć wodą z cytryną lub delikatnym płynem do naczyń. Do udrożnienia zatkanych otworów "śmigieł" użyjcie wykałaczki. Upewnijcie się, że żaden osad nie zostanie pominięty. Czyszczenia zmywarki nie można uniknąć, ale to jedyny sposób, aby pozbyć się skutecznie brzydkich zapachów i zachować higienę pracy urządzenia.Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej