Ciasto czekoladowe z nutellą w 7 krokach

Porady 7.09.2020


Ciasto z nutelli – czekoladowe i z prostych składników

Nie bez powodu kremy czekoladowe np. do smarowania kanapek są tak popularne w polskich domach. Miłość do tostów z nutellą dotyczy zarówno dorosłych, jak i dzieci. Niejedno pokolenie zakochało się już w tym połączeniu orzechów, kakao i słodyczy. Niektórzy odkryli dzięki niemu nowe pokłady własnej kreatywności kulinarnej. Tak oto powstały liczne wersje pasztecików z ciasta francuskiego z nadzieniem czekoladowym, muffinek, tart oraz oczywiście ciast z nutelli. Do naszego przepisu potrzebujesz poza nią jeszcze kilka podstawowych składników.
 


SKŁADNIKI – CIASTO Z NUTELLĄ:

- masło (ok. 125 g)
- kakao do pieczenia (1/3 szklanki)
- jajka (5 sztuk)
- czekolada deserowa (ok. 200 g)
- sok lub likier pomarańczowy (50 ml)
- mąka pszenna (1/4 szklanki)
- cukier (ok. 125 g)
- woda (60 ml)

 

MALINOWA WARSTWA DO CIASTA NUTELLOWEGO:

- świeże maliny (1 szklanka) lub mrożone (1/2 szklanki)
- dżem malinowy o niskiej zawartości cukru (ok. 150 g)
 


CIASTO Z NUTELLĄ – MUS:

- nutella (4 szczodre łyżki)
- zimna śmietanka kremówka 36% lub 30% (250 ml)
- kakao (do posypania ciasta)
 



Przepis na ciasto czekoladowe z nutellą – krok po kroku

Wiemy jaką wartość mają dla ciebie proste przepisy. Doskonale zdajemy sobie również sprawę, że dobra tortownica może okazać się niezbędna podczas pieczenia wielu ciast. W tym przypadku również tak jest. Krok po kroku przeprowadzimy cię przez całą recepturę, aż do słodkiego finału. Proporcje podane powyżej zapewnią ci wyśmienite czekoladowe ciasto z nutellą i malinami, jeśli wybierzesz okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 24 cm. Nie zapomnij również przygotować kratki do studzenia, a jako ochronę przed oparzeniami stosuj zawsze dobre rękawice kuchenne – je również z najdziesz w sklepie internetowym Tadar.pl wśród wielu codziennych sukcesów i pomysłów na wyjątkowe desery!
 


JAK ZROBIĆ CZEKOLADOWE CIASTO Z NUTELLĄ I MALINAMI?

1. Połam czekoladę na kawałki. Zimne masło pokrój w kostkę. Wrzuć składniki do rondelka z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dodaj kakao, wodę oraz likier (lub sok) pomarańczowy. Ustaw najmniejszą moc palnika. Podgrzewaj i często mieszaj, aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Uważaj, by zawartość naczynia się nie zagotowała. Gdy konsystencja będzie kremowa, odstaw rondelek do ostudzenia (np. do miski z zimną wodą).

2. Oddziel żółtka od białek i ubij je z połową cukru do momentu uzyskania gęstej masy. Białka ubij na sztywno. Do białkowej piany dodawaj następnie po trochę resztę cukru. Miksuj aż stanie się pięknie błyszcząca – sprawi to, że ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym (musem nutella) stanie się puszyste.

3. Ostudzoną masę z rondelka dodaj do ubitych żółtek. Wymieszaj z pomocą łyżki. Teraz do miski przesiej mąkę i połącz z żółtkami i czekoladowym ciastem używając najmniejszej mocy urządzenia. Na koniec wmieszaj białkową pianę, dodając ją w dwóch lub trzech partiach (tu również użyj łyżki kuchennej!).

4.  Włącz piekarnik i rozgrzej go do 160 °C (program pieczenia bez termoobiegu, góra-dół). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj również keksówkę i wlej do niej wrzątek (mniej więcej do połowy wysokości blaszki).

5. Włóż obie formy do piekarnika. Tortownicę na środkowy poziom, keksówkę na dolny. Piecz przez ok. 40 minut. Następnie wyjmij i ostudź upieczony spód ciasta czekoladowego.

6. Wymieszaj maliny z dżemem i posmaruj nimi wierzch upieczonego ciasta (dopiero gdy dobrze ostygnie!).

7. Ubij śmietanę na sztywno. Następnie zmieszaj ją dodają po łyżce nutelli i mieszając bardzo delikatnie, by krem nie opadł. Tak stworzony mus wyłóż na warstwę malinową. Na koniec lekko oprósz kakao. Wstaw na ok. 2 godziny do lodówki przed podaniem. Smacznego!