Ciasto czekoladowe z nutellą w 7 krokach
Ciasto z nutelli – czekoladowe i z prostych składników
Nie bez powodu kremy czekoladowe np. do smarowania kanapek są tak popularne w polskich domach. Miłość do tostów z nutellą dotyczy zarówno dorosłych, jak i dzieci. Niejedno pokolenie zakochało się już w tym połączeniu orzechów, kakao i słodyczy. Niektórzy odkryli dzięki niemu nowe pokłady własnej kreatywności kulinarnej. Tak oto powstały liczne wersje pasztecików z ciasta francuskiego z nadzieniem czekoladowym, muffinek, tart oraz oczywiście ciast z nutelli. Do naszego przepisu potrzebujesz poza nią jeszcze kilka podstawowych składników.
SKŁADNIKI – CIASTO Z NUTELLĄ:
- kakao do pieczenia (1/3 szklanki)
- jajka (5 sztuk)
- czekolada deserowa (ok. 200 g)
- sok lub likier pomarańczowy (50 ml)
- mąka pszenna (1/4 szklanki)
- cukier (ok. 125 g)
- woda (60 ml)
MALINOWA WARSTWA DO CIASTA NUTELLOWEGO:
- dżem malinowy o niskiej zawartości cukru (ok. 150 g)
CIASTO Z NUTELLĄ – MUS:
- zimna śmietanka kremówka 36% lub 30% (250 ml)
- kakao (do posypania ciasta)
Przepis na ciasto czekoladowe z nutellą – krok po kroku
Wiemy jaką wartość mają dla ciebie proste przepisy. Doskonale zdajemy sobie również sprawę, że dobra tortownica może okazać się niezbędna podczas pieczenia wielu ciast. W tym przypadku również tak jest. Krok po kroku przeprowadzimy cię przez całą recepturę, aż do słodkiego finału. Proporcje podane powyżej zapewnią ci wyśmienite czekoladowe ciasto z nutellą i malinami, jeśli wybierzesz okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 24 cm. Nie zapomnij również przygotować kratki do studzenia, a jako ochronę przed oparzeniami stosuj zawsze dobre rękawice kuchenne – je również z najdziesz w sklepie internetowym Tadar.pl wśród wielu codziennych sukcesów i pomysłów na wyjątkowe desery!
JAK ZROBIĆ CZEKOLADOWE CIASTO Z NUTELLĄ I MALINAMI?
2. Oddziel żółtka od białek i ubij je z połową cukru do momentu uzyskania gęstej masy. Białka ubij na sztywno. Do białkowej piany dodawaj następnie po trochę resztę cukru. Miksuj aż stanie się pięknie błyszcząca – sprawi to, że ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym (musem nutella) stanie się puszyste.
3. Ostudzoną masę z rondelka dodaj do ubitych żółtek. Wymieszaj z pomocą łyżki. Teraz do miski przesiej mąkę i połącz z żółtkami i czekoladowym ciastem używając najmniejszej mocy urządzenia. Na koniec wmieszaj białkową pianę, dodając ją w dwóch lub trzech partiach (tu również użyj łyżki kuchennej!).
4. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 160 °C (program pieczenia bez termoobiegu, góra-dół). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj również keksówkę i wlej do niej wrzątek (mniej więcej do połowy wysokości blaszki).
5. Włóż obie formy do piekarnika. Tortownicę na środkowy poziom, keksówkę na dolny. Piecz przez ok. 40 minut. Następnie wyjmij i ostudź upieczony spód ciasta czekoladowego.
6. Wymieszaj maliny z dżemem i posmaruj nimi wierzch upieczonego ciasta (dopiero gdy dobrze ostygnie!).
7. Ubij śmietanę na sztywno. Następnie zmieszaj ją dodają po łyżce nutelli i mieszając bardzo delikatnie, by krem nie opadł. Tak stworzony mus wyłóż na warstwę malinową. Na koniec lekko oprósz kakao. Wstaw na ok. 2 godziny do lodówki przed podaniem. Smacznego!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej