Ciasto czekoladowe z nutell膮 w 7 krokach

Ciasto z nutelli – czekoladowe i z prostych sk艂adnik贸w
Nie bez powodu kremy czekoladowe np. do smarowania kanapek s膮 tak popularne w polskich domach. Mi艂o艣膰 do tost贸w z nutell膮 dotyczy zar贸wno doros艂ych, jak i dzieci. Niejedno pokolenie zakocha艂o si臋 ju偶 w tym po艂膮czeniu orzech贸w, kakao i s艂odyczy. Niekt贸rzy odkryli dzi臋ki niemu nowe pok艂ady w艂asnej kreatywno艣ci kulinarnej. Tak oto powsta艂y liczne wersje pasztecik贸w z ciasta francuskiego z nadzieniem czekoladowym, muffinek, tart oraz oczywi艣cie ciast z nutelli. Do naszego przepisu potrzebujesz poza ni膮 jeszcze kilka podstawowych sk艂adnik贸w.
SK艁ADNIKI – CIASTO Z NUTELL膭:
- kakao do pieczenia (1/3 szklanki)
- jajka (5 sztuk)
- czekolada deserowa (ok. 200 g)
- sok lub likier pomara艅czowy (50 ml)
- m膮ka pszenna (1/4 szklanki)
- cukier (ok. 125 g)
- woda (60 ml)
MALINOWA WARSTWA DO CIASTA NUTELLOWEGO:
- d偶em malinowy o niskiej zawarto艣ci cukru (ok. 150 g)
CIASTO Z NUTELL膭 – MUS:
- zimna 艣mietanka krem贸wka 36% lub 30% (250 ml)
- kakao (do posypania ciasta)
Przepis na ciasto czekoladowe z nutell膮 – krok po kroku
Wiemy jak膮 warto艣膰 maj膮 dla ciebie proste przepisy. Doskonale zdajemy sobie r贸wnie偶 spraw臋, 偶e dobra tortownica mo偶e okaza膰 si臋 niezb臋dna podczas pieczenia wielu ciast. W tym przypadku r贸wnie偶 tak jest. Krok po kroku przeprowadzimy ci臋 przez ca艂膮 receptur臋, a偶 do s艂odkiego fina艂u. Proporcje podane powy偶ej zapewni膮 ci wy艣mienite czekoladowe ciasto z nutell膮 i malinami, je艣li wybierzesz okr膮g艂膮 form臋 do pieczenia o 艣rednicy ok. 24 cm. Nie zapomnij r贸wnie偶 przygotowa膰 kratki do studzenia, a jako ochron臋 przed oparzeniami stosuj zawsze dobre r臋kawice kuchenne – je r贸wnie偶 z najdziesz w sklepie internetowym Tadar.pl w艣r贸d wielu codziennych sukces贸w i pomys艂贸w na wyj膮tkowe desery!
JAK ZROBI膯 CZEKOLADOWE CIASTO Z NUTELL膭 I MALINAMI?
2. Oddziel 偶贸艂tka od bia艂ek i ubij je z po艂ow膮 cukru do momentu uzyskania g臋stej masy. Bia艂ka ubij na sztywno. Do bia艂kowej piany dodawaj nast臋pnie po troch臋 reszt臋 cukru. Miksuj a偶 stanie si臋 pi臋knie b艂yszcz膮ca – sprawi to, 偶e ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym (musem nutella) stanie si臋 puszyste.
3. Ostudzon膮 mas臋 z rondelka dodaj do ubitych 偶贸艂tek. Wymieszaj z pomoc膮 艂y偶ki. Teraz do miski przesiej m膮k臋 i po艂膮cz z 偶贸艂tkami i czekoladowym ciastem u偶ywaj膮c najmniejszej mocy urz膮dzenia. Na koniec wmieszaj bia艂kow膮 pian臋, dodaj膮c j膮 w dw贸ch lub trzech partiach (tu r贸wnie偶 u偶yj 艂y偶ki kuchennej!).
4. W艂膮cz piekarnik i rozgrzej go do 160 °C (program pieczenia bez termoobiegu, g贸ra-d贸艂). Tortownic臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Przygotuj r贸wnie偶 keks贸wk臋 i wlej do niej wrz膮tek (mniej wi臋cej do po艂owy wysoko艣ci blaszki).
5. W艂贸偶 obie formy do piekarnika. Tortownic臋 na 艣rodkowy poziom, keks贸wk臋 na dolny. Piecz przez ok. 40 minut. Nast臋pnie wyjmij i ostud藕 upieczony sp贸d ciasta czekoladowego.
6. Wymieszaj maliny z d偶emem i posmaruj nimi wierzch upieczonego ciasta (dopiero gdy dobrze ostygnie!).
7. Ubij 艣mietan臋 na sztywno. Nast臋pnie zmieszaj j膮 dodaj膮 po 艂y偶ce nutelli i mieszaj膮c bardzo delikatnie, by krem nie opad艂. Tak stworzony mus wy艂贸偶 na warstw臋 malinow膮. Na koniec lekko opr贸sz kakao. Wstaw na ok. 2 godziny do lod贸wki przed podaniem. Smacznego!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej