Ciasto czekoladowe z nutell膮 w 7 krokach

Porady 7.09.2020


Ciasto z nutelli – czekoladowe i z prostych sk艂adnik贸w

Nie bez powodu kremy czekoladowe np. do smarowania kanapek s膮 tak popularne w polskich domach. Mi艂o艣膰 do tost贸w z nutell膮 dotyczy zar贸wno doros艂ych, jak i dzieci. Niejedno pokolenie zakocha艂o si臋 ju偶 w tym po艂膮czeniu orzech贸w, kakao i s艂odyczy. Niekt贸rzy odkryli dzi臋ki niemu nowe pok艂ady w艂asnej kreatywno艣ci kulinarnej. Tak oto powsta艂y liczne wersje pasztecik贸w z ciasta francuskiego z nadzieniem czekoladowym, muffinek, tart oraz oczywi艣cie ciast z nutelli. Do naszego przepisu potrzebujesz poza ni膮 jeszcze kilka podstawowych sk艂adnik贸w.
 


SK艁ADNIKI – CIASTO Z NUTELL膭:

- mas艂o (ok. 125 g)
- kakao do pieczenia (1/3 szklanki)
- jajka (5 sztuk)
- czekolada deserowa (ok. 200 g)
- sok lub likier pomara艅czowy (50 ml)
- m膮ka pszenna (1/4 szklanki)
- cukier (ok. 125 g)
- woda (60 ml)

 

MALINOWA WARSTWA DO CIASTA NUTELLOWEGO:

- 艣wie偶e maliny (1 szklanka) lub mro偶one (1/2 szklanki)
- d偶em malinowy o niskiej zawarto艣ci cukru (ok. 150 g)
 


CIASTO Z NUTELL膭 – MUS:

- nutella (4 szczodre 艂y偶ki)
- zimna 艣mietanka krem贸wka 36% lub 30% (250 ml)
- kakao (do posypania ciasta)
 



Przepis na ciasto czekoladowe z nutell膮 – krok po kroku

Wiemy jak膮 warto艣膰 maj膮 dla ciebie proste przepisy. Doskonale zdajemy sobie r贸wnie偶 spraw臋, 偶e dobra tortownica mo偶e okaza膰 si臋 niezb臋dna podczas pieczenia wielu ciast. W tym przypadku r贸wnie偶 tak jest. Krok po kroku przeprowadzimy ci臋 przez ca艂膮 receptur臋, a偶 do s艂odkiego fina艂u. Proporcje podane powy偶ej zapewni膮 ci wy艣mienite czekoladowe ciasto z nutell膮 i malinami, je艣li wybierzesz okr膮g艂膮 form臋 do pieczenia o 艣rednicy ok. 24 cm. Nie zapomnij r贸wnie偶 przygotowa膰 kratki do studzenia, a jako ochron臋 przed oparzeniami stosuj zawsze dobre r臋kawice kuchenne – je r贸wnie偶 z najdziesz w sklepie internetowym Tadar.pl w艣r贸d wielu codziennych sukces贸w i pomys艂贸w na wyj膮tkowe desery!
 


JAK ZROBI膯 CZEKOLADOWE CIASTO Z NUTELL膭 I MALINAMI?

1. Po艂am czekolad臋 na kawa艂ki. Zimne mas艂o pokr贸j w kostk臋. Wrzu膰 sk艂adniki do rondelka z pow艂ok膮 zapobiegaj膮c膮 przywieraniu. Dodaj kakao, wod臋 oraz likier (lub sok) pomara艅czowy. Ustaw najmniejsz膮 moc palnika. Podgrzewaj i cz臋sto mieszaj, a偶 do momentu po艂膮czenia si臋 wszystkich sk艂adnik贸w. Uwa偶aj, by zawarto艣膰 naczynia si臋 nie zagotowa艂a. Gdy konsystencja b臋dzie kremowa, odstaw rondelek do ostudzenia (np. do miski z zimn膮 wod膮).

2. Oddziel 偶贸艂tka od bia艂ek i ubij je z po艂ow膮 cukru do momentu uzyskania g臋stej masy. Bia艂ka ubij na sztywno. Do bia艂kowej piany dodawaj nast臋pnie po troch臋 reszt臋 cukru. Miksuj a偶 stanie si臋 pi臋knie b艂yszcz膮ca – sprawi to, 偶e ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym (musem nutella) stanie si臋 puszyste.

3. Ostudzon膮 mas臋 z rondelka dodaj do ubitych 偶贸艂tek. Wymieszaj z pomoc膮 艂y偶ki. Teraz do miski przesiej m膮k臋 i po艂膮cz z 偶贸艂tkami i czekoladowym ciastem u偶ywaj膮c najmniejszej mocy urz膮dzenia. Na koniec wmieszaj bia艂kow膮 pian臋, dodaj膮c j膮 w dw贸ch lub trzech partiach (tu r贸wnie偶 u偶yj 艂y偶ki kuchennej!).

4.  W艂膮cz piekarnik i rozgrzej go do 160 °C (program pieczenia bez termoobiegu, g贸ra-d贸艂). Tortownic臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Przygotuj r贸wnie偶 keks贸wk臋 i wlej do niej wrz膮tek (mniej wi臋cej do po艂owy wysoko艣ci blaszki).

5. W艂贸偶 obie formy do piekarnika. Tortownic臋 na 艣rodkowy poziom, keks贸wk臋 na dolny. Piecz przez ok. 40 minut. Nast臋pnie wyjmij i ostud藕 upieczony sp贸d ciasta czekoladowego.

6. Wymieszaj maliny z d偶emem i posmaruj nimi wierzch upieczonego ciasta (dopiero gdy dobrze ostygnie!).

7. Ubij 艣mietan臋 na sztywno. Nast臋pnie zmieszaj j膮 dodaj膮 po 艂y偶ce nutelli i mieszaj膮c bardzo delikatnie, by krem nie opad艂. Tak stworzony mus wy艂贸偶 na warstw臋 malinow膮. Na koniec lekko opr贸sz kakao. Wstaw na ok. 2 godziny do lod贸wki przed podaniem. Smacznego!