Co na śniadanie – do pracy, szkoły i w wolne dni
Pomysł na śniadanie
Na przygotowanie śniadania nie ma zwykle zbyt wiele czasu. Można je więc robić bezpośrednio w pracy lub wybrać posiłek, który łatwo i szybko da się przygotować poprzedniego wieczoru. Takim rozwiązaniem jest zawsze sałatka owocowa. Po prostu bierzesz do ręki nóż, myjesz owoce i kroisz składniki do czasu, aż powstanie porcja, która sprosta twojemu porannemu apetytowi. Każdy owoc to inne witaminy i mikroelementy. Potem wystarczy przełożyć wszystko do pojemnika na sałatkę ze sztućcami i pojemniczkiem na sos i schować na noc do lodówki. A właśnie… jeszcze sos. Najzdrowiej będzie wykorzystać jogurt naturalny lub grecki. W sałatce owocowej nawet nie musisz go dosładzać. Połączenie jabłek, gruszek, bananów, brzoskwiń, kiwi, ananasa, borówek i winogron zadba o odpowiedni smak i przyjemność z jedzenia – takie śniadanie do szkoły do również solidna dawka energii zawartej w owocowych węglowodanach.
Zdrowe śniadanie
To nie jedyny przepis na zdrowe śniadanie, jaki mamy dla ciebie w zanadrzu. Najlepiej smakuje jednak na świeżo, więc wykorzystaj go w najbliższy weekend lub zrób rano, przed wyjazdem na wspólną, rodzinną wycieczkę z lunch boxami w plecakach. Po raz kolejny będzie to sałatka – ograniczenie pieczywa w diecie wyjdzie na dobre twojemu zdrowiu. Tym razem posiłek będzie bardziej wytrawny, gdyż do jego zrobienia potrzebujesz: jednego awokado, trochę zielonej sałaty i rukoli, prażonych pestek dyni, 4 łyżki startego parmezanu, 2 jajka, sos winegret oraz 50 g chudego boczku pokrojonego w kostkę. Sałatę i rukolę musisz oczywiście umyć i osuszyć. Przed dodaniem awokado obierz je i pokrój w kostkę. Na suchą patelnię wrzuć boczek i podsmaż go do momentu, aż będzie chrupiący. To samo możesz zrobić z pestkami dyni. Jajka ugotuj na twardo i dodaj do reszty składników, przekrawając oba wcześniej na połówki. Dopraw sałatkę sola i pieprzem wedle uznania, skrop winegretem, wymieszaj, a na koniec posyp parmezanem. Z tak wypełnionym talerzem lub pojemnikiem śniadaniowym twój dzień zamieni się w optymistyczny zwiastun kolejnych codziennych sukcesów!Przepis na śniadanie – coś dla amatorów kanapek
Najprościej jest podobno zrobić kanapkę. Przyszykuj więc sobie dwie kromki ciemnego chleba (np. razowego z kandyzowaną śliwką). Posmaruj każdą z nich masłem. Na jednej ułóż cienki plasterek mozzarelli, drugą posmaruj twarożkiem i posyp świeżym szczypiorkiem. W kolejnym kroku szczodrze obsyp mozzarellę słodką papryką, a na twarożek połóż plasterek podwędzanej szynki. Na szynce ląduje teraz kilka plasterków świeżego ogórka szklarniowego i ser żółty – wybierz swój ulubiony gatunek – a następnie plaster pomidora malinowego, który warto doprawić szczyptą soli. Kromka z mozzarellą powinna stanowić górę kanapki, więc możesz już ją złożyć i umieścić w wysokim pojemniku śniadaniowym. Jeśli twój lunch box posiada przegródki, wysp do nich garść orzechów oraz włóż pokrojone na kawałki jabłko. Efekt? Pełna smaku kanapka, odpowiednia ilość porannych węglowodanów, wzmożone trawienie dzięki jabłku i chrupiąca dawka mikroelementów orzechowych (np. selenu).Poranne inspiracje pełne codziennych sukcesów!
Chcesz więcej porannych inspiracji i pomysłów na śniadanie? Nie bój się zatem eksperymentować i wyjdź ze strefy swoich przyzwyczajeń. Poranny świat kulinariów kryje wiele małych i apetycznych chwil. Szybko zauważysz też, jak w nawyk wchodzi ci planowanie takich smakowitych dodatków i elementów codziennych sukcesów podczas przyjemnego rozpoczęcia szkoły, pracy lub wolnego dnia. Oto kilka propozycji, które możesz zrobić dzień wcześniej, a następnie zabierać je przez kilka dni, jako szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie. Przekonaj się, jak dobrze sprawdzają się w takich chwilach:- placki twarogowe (możesz je maczać w jogurcie greckim, zjeść z borówkami lub polać odrobiną miodu z pojemniczka na sos),
- muffiny jajeczne z brokułem, szynką parmeńską i serem żółtym,
- pudding chia z migdałami, kremem mascarpone i rodzynkami.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej