Jak zrobić sos pomidorowy?

Porady 12.12.2021

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy stanowi smaczne urozmaicenie makaronu, ryżu, gołąbków, a także pizzy czy frytek. Zazwyczaj przyrządza się go z pomidorów. Do jego przygotowania można wykorzystać np. koncentrat pomidorowy czy sos z pomidorów w puszce. Osobom, które uwielbiają letnie warzywa polecamy zrobienie sosu z pomidorów na zimę. Gdy za oknem śnieżyca szaleje, można wrócić wspomnieniem do smaków lata.

Jesienią i zimą świetnie smakować będzie również sos pomidorowy z pomidorów z puszki, a także sos z pomidorów suszonych, który można podawać jako dodatek do kurczaka.

Czytaj także:

Jak zrobić sos pomidorowy?

Sos pomidorowy występuje w wielu odmianach. Zwykle jest poddawany obróbce termicznej. Oprócz pomidorów lub dodatku na bazie pomidorów do przyrządzenia takiego sosu będziesz potrzebować bazylii, czosnku, cebuli i tymianku, które wzmocnią walory tego przysmaku.

Jak się robi sos pomidorowy, który będzie doskonale podkreślał smak ulubionych potraw kuchni włoskiej, np. makaronów czy pizzy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu.

Sprawdź również:

  • Jak zrobić sos słodko-kwaśny? 
  • Jak zrobić sos serowy do makaronu? 
  • Jak zagęścić sos? 

Sos pomidorowy – przepis

Aby przygotować smaczny sos pomidorowy, potrzebny jest sprawdzony przepis. W okresie jesienno-zimowym, gdy nie ma sezonowych pomidorów z polskich gospodarstw w sklepach, lepiej sięgnąć po koncentrat pomidorowy, passatę albo przecier pomidorowy. Pomidory importowane są mniej aromatyczne niż te dojrzewające w letnim, polskim słońcu. Poniżej znajdziesz przepis na sos pomidorowy w tych trzech wersjach. 

Czytaj też:

  • Jak zrobić sos śmietanowy? 
  • Jak zrobić sos koperkowy?
  • Jak zrobić sos pieczeniowy?

Sos pomidorowy z koncentratu

Przepis na sos pomidorowy z koncentratu zawiera niewiele składników. Do jego wykonania wystarczą:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 kostka rosołowa;
  • 1 duża łyżka masła;
  • 2 łyżeczki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
  • sól, pieprz, oregano do smaku.

Jak zrobić sos pomidorowy z koncentratu? Zagotuj 1,5 szklanki wody w garnku i rozpuść w niej kostkę rosołową. Po 3 minutach dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z dodatkiem pół szklanki wody. Dolej do gotującego się wywaru. Podgrzewaj przez 5-7 minut. Na koniec dodaj 1 dużą łyżkę masła. Dopraw przyprawami.

Po wystygnięciu taki sos pomidorowy z koncentratu możesz nałożyć na spód pizzy. Gorący sos z koncentratu pomidorowego serwuj z makaronem, ryżem albo mięsem.

Sprawdź również:

  • Jak zrobić sos pieczarkowy?
  • Jak zrobić sos winegret? 
  • Jak zrobić sos do pizzy?

Sos pomidorowy z przecieru

Sos z przecieru pomidorowego można wykorzystać jako polewę do makaronu czy gołąbków. Składniki niezbędne do jego przyrządzenia to:

  • 500 ml przecieru pomidorowego;
  • 100 ml bulionu;
  • 0,5 małej cebuli;
  • 1 łyżka oleju;
  • sól, pieprz, oregano.

Jak zrobić sos pomidorowy z przecieru? Cebulę obierz i pokrój ręcznie w kostkę lub użyj do tego krajalnicy do warzyw i owoców. Podsmaż cebulę na oleju i odstaw na bok, np. przełóż na deskę kuchenną. Do garnka wlej przecier pomidorowy oraz bulion. Wsyp zeszkloną cebulkę. Przypraw. Całość zblenduj, a następnie podgrzej.

Polecamy:

  • Jak zrobić sos serowy? 
  • Jak zrobić sos do spaghetti?
  • Jak zrobić sos grzybowy?

Sos pomidorowy z passaty

Sos z passaty dobrze komponuje się z lazanią, pizzą czy pulpetami. Do jego przygotowania wykorzystaj:

  • 80 dag passaty;
  • pęczek natki pietruszki;
  • sól, pieprz, bazylię, tymianek i oregano.

Jak przyrządzić sos pomidorowy, którego bazą jest passata? Nożem pojedynczym posiekaj natkę pietruszki. Passatę wlej do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dosyp natkę pietruszki. Wymieszaj. Po kolejnych 5 minutach gotowania, przypraw wskazanymi dodatkami.

Czytaj także: