Jak zag臋艣ci膰 sos?

Jak zag臋艣ci膰 sos?
Jak zag臋szcza膰 sos? Oczywi艣cie w idealnym 艣wiecie, w kt贸rym masz bardzo du偶o czasu na gotowanie, sos zag臋szczasz za pomoc膮 redukcji, a zatem zmniejszaj膮c ilo艣膰 wody w sosie poprzez odparowywanie. Niestety, nie zawsze jest to mo偶liwe – czas nierzadko nas goni, a g艂odni domownicy chc膮 ju偶 je艣膰. Trzeba zatem znale藕膰 dobry spos贸b na to, by zag臋艣ci膰 sos. Na przyk艂ad jak zag臋艣ci膰 sos mi臋sny? Tu najlepszym pomys艂em jest dodanie zasma偶ki. Nie b臋dzie ona wyczuwalna w samym sosie i szybko nada mu odpowiedniej konsystencji – lekko zawiesistej, idealnej do polewania mi臋sa, jednak niezbyt g臋stej. Wystarczy podsma偶y膰 m膮k臋 na odrobinie mas艂a, a nast臋pnie doda膰 j膮 do sosu i dobrze miesza膰, by unikn膮膰 grudek. Ale to tylko jeden ze sposob贸w. Istnieje ich du偶o wi臋cej.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 sos kurkowy?
- Sma偶ona 艣mietana – jak j膮 zrobi膰 i do czego wykorzysta膰?
- Jak zrobi膰 sos czosnkowy?
- Jak zrobi膰 sos pomidorowy?
Czym zag臋艣ci膰 sos?
Czym mo偶na zag臋艣ci膰 sos? Wspomnieli艣my ju偶 o zasma偶ce i redukcji, jednak sos mo偶na zag臋艣ci膰 tak偶e bez u偶ycia m膮ki, za pomoc膮 偶贸艂tka czy te偶 poprzez miksowanie. Czym zag臋艣ci膰 sos pomidorowy? Tu w艂a艣nie przyda si臋 blender. Je艣li sos pomidorowy przygotowany jest na bazie pomidor贸w i innych warzyw, najlepszym sposobem na jego zag臋szczenie jest miksowanie warzyw, a nast臋pnie podgrzewanie. W taki spos贸b otrzymasz pyszny i g臋sty sos do spaghetti. Czym zag臋艣ci膰 sos 艣mietanowy? Tu najlepiej skorzysta膰 z sera. Tak, serek topiony czy te偶 mascarpone nie tylko wzbogac膮 smak, ale te偶 sprawi膮, 偶e sos b臋dzie bardziej g臋sty. Wystarczy serek rozpu艣ci膰 w odrobinie sosu, doda膰 do ca艂o艣ci i zagotowa膰. Czym zag臋艣ci膰 sos grzybowy? Je艣li jest zrobiony na bazie 艣mietany – dok艂adnie tak jak opisali艣my powy偶ej. Nawet bez 艣mietany mo偶esz doda膰 do niego sera, by pi臋knie zg臋stnia艂. Je艣li nie masz go pod r臋k膮, si臋gnij po m膮k臋 i odrobin臋 wody, zmieszaj je ze sob膮 i wlej do sosu. Zobaczysz, 偶e zg臋stnieje w ekspresowym tempie. A zreszt膮 – czytaj dalej. Opowiemy ci o wszystkich metodach zag臋szczania sos贸w.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 sos serowy?
- Jak zrobi膰 sos do spaghetti?
- Jak zrobi膰 sos grzybowy?
- Jak zrobi膰 sos pieczarkowy?
Jak zag臋艣ci膰 sos 艣mietan膮?
Zag臋szczanie sosu 艣mietan膮 nie jest trudne – niekt贸re sosy po prostu lepiej smakuj膮, gdy doda si臋 do nich 艣mietany. Zw艂aszcza sosy grzybowe, ale tak偶e serowe. Co zrobi膰, by zag臋szczenie sosu 艣mietan膮 wysz艂o bez problem贸w, grudek i rozwarstwie艅? Wystarczy 艣mietan臋 wymiesza膰 w temperaturze pokojowej z odrobin膮 sosu. Nast臋pnie wlej j膮 do sosu i mieszaj, by po艂膮czy膰 wszystkie sk艂adniki. Czasem wystarczy zaledwie 艂y偶ka kwa艣nej 艣mietany, by zag臋艣ci膰 sos.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 sos winegret?
- Jak zrobi膰 sos do pizzy?
- Jak zrobi膰 sos 艣mietanowy?
- Jak zrobi膰 sos koperkowy?
Jak zag臋艣ci膰 sos m膮k膮?
Jak zag臋艣ci膰 sos m膮k膮 bez grudek? Oto jest pytanie. Ca艂a sztuczka tkwi w odpowiednim zmieszaniu wody b膮d藕 sosu z m膮k膮. P艂yn musi by膰 jednolity, bez grudek. Dzi臋ki temu tak偶e w sosie ich nie u艣wiadczysz. Mo偶esz skorzysta膰 z m膮ki pszennej lub ziemniaczanej. Jak zag臋艣ci膰 sos m膮k膮 ziemniaczan膮? Dok艂adnie tak samo, cho膰 pami臋taj, 偶e jej smak jest troch臋 inny. Dlatego to dobry spos贸b na zag臋szczanie sos贸w z kuchni azjatyckiej.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 sos pieczeniowy?
- Jak zrobi膰 sos s艂odko kwa艣ny?
- Jak zrobi膰 sos serowy do makaronu?
Jak zag臋艣ci膰 sos bez m膮ki?
Czym zag臋艣ci膰 sos bez m膮ki? Istnieje na to wiele sposob贸w. Je艣li nie korzystasz ze sk艂adnik贸w zawieraj膮cych gluten, a chcesz zag臋艣ci膰 sos, wybierz inny sk艂adnik. Czym zag臋艣ci膰 sos fit? Na przyk艂ad siemieniem lnianym. Dodaj jedn膮 艂y偶eczk臋 zmielonego siemienia do wody, a nast臋pnie rozprowad藕 mieszank臋 w sosie. Jak zag臋艣ci膰 sos bez m膮ki i 艣mietany? Mo偶na zrobi膰 to za pomoc膮 mas艂a, ale tak偶e poprzez redukcj臋. Wystarczy odla膰 sos do garnka, a nast臋pnie gotowa膰 go w wy偶szej temperaturze, cz臋sto mieszaj膮c, by si臋 nie przypali艂. Wiesz ju偶 zatem, jak zdrowo zag臋艣ci膰 sos bez m膮ki. Czy s膮 jeszcze jakie艣 sposoby na otrzymanie idealnej konsystencji sosu?
Jak zag臋艣ci膰 sos 偶贸艂tkiem?
Zag臋szczanie sosu jajkiem jest troch臋 bardziej ryzykowne. Mo偶e si臋 przecie偶 艣ci膮膰. Jednak je艣li zrobisz to dobrze, szybko otrzymasz po偶膮dan膮 konsystencj臋. Zag臋szczanie 偶贸艂tkiem polega na wrzuceniu roztrzepanego 偶贸艂tka do sosu, a nast臋pnie zmniejszeniu temperatury. Musisz szybko miesza膰, aby ca艂o艣膰 si臋 zag臋艣ci艂a, a jednak jajko nie by艂o widoczne. Po chwili wy艂膮cz p艂yt臋 grzewcz膮 i na艂贸偶 sos do sosjerki.
Chochle w d艂o艅, patelnie w ruch – sosy ju偶 czekaj膮 na to, by je zrobi膰. Zw艂aszcza 偶e teraz wiesz, jak osi膮gn膮膰 idealn膮 konsystencj臋. Do dzie艂a zatem!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej