Jak zrobi膰 sos kurkowy? Kilka smakowitych pomys艂贸w!

Porady 7.10.2019

Dla niewprawionego kucharza mog膮 w pewnym momencie sta膰 si臋 gorzkie, jednak 艂atwo temu zapobiec. S膮 te偶 podstawowym sk艂adnikiem sosu kurkowego. Chcesz pozna膰 nasz przepis i wskaz贸wki jak go zrobi膰? Szukasz inspiracji, do czego wykorzysta膰 sos kurkowy, aby urozmaici膰 domowe menu? Zapraszamy do naszego k膮cika pomys艂贸w na pyszne, codzienne sukcesy!

Sos kurkowy przepisy to prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji. Tradycyjny sos kurkowy przygotowywany jest ze 艣wie偶ych kurek, ale sprawdz膮 si臋 tak偶e mro偶one kurki, kt贸re mo偶na u偶ywa膰 przez ca艂y rok.

Sos z kurek ze 艣mietan膮 - niezawodny przepis

Apetyczny efekt, z kt贸rego b臋d膮 cieszy膰 si臋 nied艂ugo twoi bliscy, wymaga zaanga偶owania kilku element贸w wyposa偶enia kuchni. Po pierwsze, prosta miska do p艂ukania kurek, gdy tylko wr贸cisz z rodzin膮 z wyprawy do lasu na grzybobranie. Po drugie, du偶a deska do krojenia (bambusowe modele s膮 zdecydowanie najtrwalsze w tej kategorii). Przyda si臋 te偶 ostry n贸偶 z wygodn膮 r臋koje艣ci膮, aby zamieni膰 wi臋ksze okazy pieprznika jadalnego w smakowite i aromatyczne kawa艂ki. Ostatnim i zarazem najwa偶niejszym elementem jest jednak patelnia - koniecznie z wysokim brzegiem, pow艂ok膮 zapobiegaj膮c膮 przywieraniu sk艂adnik贸w oraz dnem skonstruowanym w taki spos贸b, aby r贸wnomiernie podgrzewa膰 to, co sma偶ysz. Masz ju偶 wszystko? Do dzie艂a!

Pyszny sos kurkowy mo偶na przygotowa膰 z prostych sk艂adnik贸w. Najlepszy przepis wymaga 艣wie偶ych kurek, ale je艣li u偶ywasz mro偶onych, pami臋taj o dok艂adnym ods膮czeniu po rozmro偶eniu.

SK艁ADNIKI (proporcje na 250 g kurek):

  • po艂owa ma艂ej cebuli lub 3 cebulki dymki
  • z膮bek czosnku - 2,5 艂y偶ki mas艂a
  • 40 ml kwa艣nej 艣mietany 30%
  • 25 ml bia艂ego wina
  • 艂y偶ka posiekanego koperku
  • 艂y偶ka oliwy z oliwek
  • s贸l i pieprz do smaku
  • 250 g pieprznika jadalnego (kurek)

Kremowy sos kurkowy mo偶na przygotowa膰 r贸wnie偶 ze 艣mietanki krem贸wki - da to jeszcze g艂adsz膮 konsystencj臋. Ten przepis na sos charakteryzuje si臋 delikatnym smakiem, kt贸ry doskonale komponuje si臋 z makaronem lub ziemniakami.

JAK ZROBI膯?

  1. W misce z ch艂odn膮 wod膮 dok艂adnie op艂ucz kurki. Je艣li trzeba, oczy艣膰 je szczoteczk膮. Umyte grzyby wy艂贸偶 na r臋cznik papierowy, aby je osuszy膰.
  2. Posiekaj drobno przygotowan膮 cebul臋 oraz z膮bek czosnku.
  3. Na艂贸偶 na patelni臋 po艂ow臋 ilo艣ci mas艂a i oliwy z oliwek. Gdy t艂uszcz si臋 rozgrzeje, wrzu膰 na patelni臋 cebul臋 i lekko ja pos贸l. Gdy zeszkli si臋 i lekko zarumieni, dodaj posiekany czosnek. Po ok. minucie wlej na patelni臋 r贸wnie偶 przygotowane wino, po艂膮cz sk艂adniki i gotuj przez kolejn膮 minut臋 lub dwie.
  4. Po tym czasie dodaj reszt臋 mas艂a i oliwy, a nast臋pnie wrzu膰 na patelni臋 grzyby (wi臋ksze kurki mo偶esz pokroi膰 na kawa艂ki). Ustaw pod naczyniem 艣redni ogie艅 i sma偶, regularnie mieszaj膮c przez 5 minut.
  5. Na koniec wlej ca艂膮 艣mietan臋 30% i dosyp 艂y偶k臋 drobno posiekanego koperku. Teraz trzeba poczeka膰, a偶 sos zg臋stnieje, co powinno zaj膮膰 nie wi臋cej ni偶 2 minuty.
  6. Wy艂膮cz palnik pod patelni膮. Sos z kurek ze 艣mietan膮 ju偶 prawie gotowy. Pozosta艂o jedynie doprawi膰 go sol膮 i pieprzem oraz pozostawi膰 na chwil臋, aby wszystko dok艂adnie si臋 zaprzyja藕ni艂o, a aromaty przenikn臋艂y w ka偶dy zakamarek sosu.

Gdy dodaj kurki na patelni臋, nie mieszaj ich zbyt cz臋sto - pozw贸l im si臋 lekko zarumieni膰. To nada sosowi grzybowym g艂臋bszego smaku. Mo偶esz te偶 doda膰 natk臋 pietruszki dla 艣wie偶o艣ci.

Jakie przyprawy dodajemy do sosu z kurek?

Podstawowe przyprawy to s贸l i pieprz, ale sos mo偶na wzbogaci膰 o wiele innych smak贸w. Doskonale sprawdzi si臋 tymianek, majeranek czy rozmaryn. Czosnek jest niemal obowi膮zkowy - nadaje sosowi charakterystycznego aromatu. Bia艂y pieprz b臋dzie delikatniejszy ni偶 czarny. Niekt贸rzy dodaj膮 tak偶e szczypt臋 ga艂ki muszkato艂owej dla g艂臋bi smaku. Je艣li lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobin臋 pieprzu cayenne lub p艂atk贸w chili.

Kiedy nale偶y soli膰 kurki?

Kurki nale偶y soli膰 na ko艅cu sma偶enia, tu偶 przed dodaniem 艣mietany. Zbyt wczesne solenie spowoduje, 偶e grzyby puszcz膮 du偶o wody i stan膮 si臋 gumowate zamiast chrupi膮ce. Je艣li chcesz zag臋艣ci膰 sos, mo偶esz doda膰 艂y偶eczk臋 m膮ki wymieszanej ze 艣mietan膮 lub gotowa膰 d艂u偶ej, by osi膮gn膮膰 idealn膮 konsystencj臋.

Sos kurkowy - do czego pasuje najlepiej?

Jeden prosty przepis, a tak wiele mo偶liwo艣ci. Kt贸r膮 wybra膰 najpierw? Z czym po艂膮czy膰 sos kurkowy? Dylemat mo偶e by膰 du偶y, ale sp贸jrz na to z innej strony. Maj膮c du偶y zapas kurek, mo偶esz przygotowa膰 wiele r贸偶nych po艂膮cze艅. Cz臋艣膰 z grzyb贸w warto zasuszy膰 - powoduje to w nich zwi臋kszenie st臋偶enia witaminy D. Te naj艂adniejsze przeznacz od razu na dodatek do omletu. W drugiej kolejno艣ci podaj swojej rodzinie kluski 艣l膮skie, kopytka lub ziemniaki z sosem kurkowym. A je艣li tego ci ma艂o spr贸buj genialnego po艂膮czenia sosu z kurek z: - makaronem i pomidorami malinowymi pokrojonymi w kostk臋, - grillowanym 艂ososiem w marynacie z oliwy, sosu sojowego, soku z cytryny i syropu klonowego, - soczystymi pol臋dwiczkami wieprzowymi podanymi z ry偶em ja艣minowym.

Sos 艣wietnie pasuje do makaronu - szczeg贸lnie do tagliatelle lub pappardelle. Doskonale komponuje si臋 tak偶e z ry偶em, kasz膮 gryczan膮 czy p臋czakiem. 艢wie偶e kurki w sosie grzybowym to idealne uzupe艂nienie da艅 mi臋snych - od kurczaka po wo艂owin臋.

Co zrobi膰, 偶eby kurki nie by艂y gorzkie?

Gorzki posmak mo偶e mie膰 kilka przyczyn. Pierwsz膮 z nich jest oczywi艣cie niew艂a艣ciwe przechowywanie. Bardzo cz臋sto nadprogramow膮 ilo艣膰 zebran膮 na grzybobraniu zamra偶a si臋. Je艣li sp臋dz膮 w takich warunkach wi臋cej ni偶 3 miesi膮ce, ju偶 prawdopodobnie nic nie da si臋 zrobi膰 z nieprzyjemnym posmakiem goryczy. Wcze艣niej, po odmro偶eniu trzeba pami臋ta膰, 偶eby dok艂adnie odla膰 z nich wod臋, kt贸ra powstanie, gdy grzyby osi膮gn膮 temperatur臋 pokojow膮. Mo偶esz te偶 ugotowa膰 je na parze

Dziesi臋膰 minut w takich warunkach zapewni ci spr臋偶yste i pyszne kurki do sosu. Je艣li chcesz je sma偶y膰, r贸b to na suchej patelni lub niewielkiej ilo艣ci t艂uszczu. Sok, kt贸ry puszcz膮 przy tej okazji trzeba zredukowa膰, co wymaga minimum 5 minut cierpliwo艣ci. Na koniec pami臋taj, nawet niewielka ilo艣膰 kurek mo偶e zapewni膰 twoim daniom wyj膮tkowy smak i aromat. Korzystaj z nich m膮drze i nie pozw贸l sobie na to, by omin臋艂y ci臋 ma艂e, sezonowe sukcesy kulinarne z pieprznikiem jadalnym w roli g艂贸wnej. Eksperymentuj na w艂asn膮 r臋k臋 z dodatkami. Sprawd藕, jak du偶ym sukcesem dla twojego podniebienia b臋dzie dodanie do sosu kurkowego z patelni pokrojonego w kostk臋 boczku. Codziennie pr贸buj czego艣 nowego. Niech twoja zastawa obiadowa z minimalistycznym motywem ozdobnym stanie si臋 godn膮 opraw膮 wielu zdrowych i smakowitych potraw z grzyb贸w!

U偶ywaj膮c mro偶onych kurek, zawsze najpierw rozmro藕 je w lod贸wce, a nast臋pnie dok艂adnie odci艣nij z wody. To kluczowe dla unikni臋cia gorzkiego smaku. 艢wie偶e kurki powinny by膰 wykorzystane jak najszybciej po zbiorze - maksymalnie w ci膮gu 2-3 dni.