Smażona śmietana – jak ją zrobić i do czego wykorzystać?
Jak smakuje smażona śmietana?
Gdy zdziwienie już opadło, przyszedł czas na zastanowienie, po co w ogóle smażyć śmietanę. Korzystając ze jej swojskiej wersji, można zdecydowanie uzyskać najlepszy smak. Jaki? W trakcie procesu przygotowania smażona śmietana nabiera wielowymiarowego charakteru. Na pierwszy plan wybija się oczywiście przyjemnie kwaśny smak twarogu. Na tym jednak nie koniec! Zaraz za nim dochodzi do głosu posmak lekko przysmażonego masła. My mieliśmy również wrażenie, że smażona śmietana nabiera bardzo delikatnych i szalenie przyjemnych nut… orzechowych. Gwarantujemy, że nie znając tego smaku z dzieciństwa, będziecie przyjemnie zaskoczeni. Istnieje też szansa, że z mniejszą lub większą regularnością zaczniecie używać smażonej śmietany do tworzenia prostych, acz jakże eleganckich dań dla całej rodziny!
Jak przygotować smażoną śmietanę?
Smażoną śmietanę przygotowuje się oczywiście ze… śmietany. Koniecznie takiej bardzo gęstej, kwaśnej i wiejskiej, sukcesywnie zbieranej z krowiego mleka. Ile może mieć procent? Oczywiście najmniej ze 36%! Nie to jest jednak najważniejsze. Liczy się bowiem jej głęboki smak, który podczas przygotowania zostanie ciekawie podkreślony i… rozwarstwiony. Najpierw trzeba wlać ją na patelnię i podgrzewać na średnim ogniu (co jakiś czas mieszamy). Gdy śmietana zrobi się gorąca, zmniejszamy płomień i zwiększamy częstotliwość mieszenia, aby się nam nie przypaliła. Wystarczy kilka minut, żeby zaczęły tworzyć się grudki. To znak, że śmietana rozpoczęła proces ważenia. Wytrąca się masło. To też wskazówka, by zwiększyć nieco płomień i zacząć energiczne mieszanie. Stopniowo jej barwa będzie się robić bladożółta, a potem złocista. Śmietana zmniejszy ponadto objętość. Koniec smażenia wyznacza… jej kolor. Musi być rumiana, aby była najlepszą wersją siebie.
Smażona śmietana – do czego wykorzystać?
Usłyszeliśmy o tym przypadkiem, jednak nie bylibyśmy sobą, nie sprawdzając, czy warto w niej zasmakować. Czasem codzienne sukcesy wymagają poświęcenia ok. 30-40 minut na przygotowanie smażonej śmietany. Sprawę na pewno ułatwi głęboka patelnia z powłoką zapobiegającą przypadkowemu przywieraniu składników. Efekt jest jednak na wskroś wart wysiłku. Smażona śmietana – swojska i zrobiona z dobrej jakości składników – wyśmienicie pasuje do:- Dań z makaronem posypanych białym serem półtłustym
- Okraszenia leniwych klusek i knedli
- Samodzielnie zrobionych kopytek lub ziemniaków na niedzielny obiad
- Pierogów wszelakich (również tych na słodko)
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej