Jak zrobić sos pieczeniowy?

Jak zrobić sos pieczeniowy?
Sos pieczeniowy przyrządza się zwykle na bazie bulionu oraz zasmażki z masła oraz mąki. Taki dodatek wzbogaca smak wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. Aby przygotować sos pieczeniowy, będziesz potrzebować niewielu składników. Bazą sosu jest bulion lub wywar z rosołu. Nie można także zapomnieć o mące. W przypadku sosu pieczeniowego ciemnego należy wykorzystać soki, które puściło mięso podczas pieczenia. Jeżeli natomiast chcesz przyrządzić sos pieczeniowy jasny, sięgnij po śmietanę. Dzięki niej sos zyska bardziej kremową konsystencję.
Wyjaśniamy, jak zrobić sos pieczeniowy, by zachwycić swoich bliskich. Podpowiadamy także, jak zrobić naturalny sos pieczeniowy, wykorzystując do tego resztki spod pieczeni. Sos pieczeniowy możesz kupić w formie proszku w praktycznie każdym sklepie. Jeżeli jednak chcesz dowiedzieć się, jak zrobić samemu sos pieczeniowy, sprawdź nasze propozycje. Dzięki nim osiągniesz prawdziwy kulinarny sukces.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos czosnkowy?
- Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos pieczeniowy bez mięsa?
Sos pieczeniowy zwykle kojarzy się z polewą do dań mięsnych. Tymczasem można go zastosować także do potraw bez mięsa, np. wzbogacając smak gotowanych ziemniaków albo kaszy. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziesz potrzebować:
- 2 łyżek mąki;
- 2 łyżek masła;
- 1 cebuli;
- 300-400 ml wody lub wywaru warzywnego;
- pieprzu i soli do smaku.
Sprawdź również:
- Jak zrobić sos serowy?
- Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pieczeniowy bez mięsa? Na patelni z grubym dnem roztop 2 łyżki masła. Dosyp 2 łyżki mąki. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż mąka zmieni kolor na brązowy. Nieustannie mieszaj mąkę, by nie przywarła do dna. Po tym, jak sos uzyska pożądaną barwę możesz zacząć dolewać partie wody lub wywaru warzywnego. Wykorzystaj do tego odpowiednie akcesoria i przybory kuchenne. Wciąż mieszaj. Wstrzymaj się z dodawaniem płynu do czasu, aż sos zacznie wrzeć. Jeżeli całość sosu nie mieści się na patelni, możesz przelać go do garnka pojedynczego. Do gotującego się sosu pieczeniowego dosyp drobno pokrojoną nożem pojedynczym na desce do krojenia cebulkę. Przypraw solą oraz pieprzem wedle uznania.
Polecamy również:
- Jak zrobić sos serowy do makaronu?
- Jak zagęścić sos?
Jak zrobić sos pieczeniowy ciemny?
Sos pieczeniowy ciemny własnej roboty to niezwykle smaczny dodatek do potraw. Ten aromatyczny wywar powstaje z połączenia soków z pieczonego mięsa z cebulą, marynatą ziołową oraz wodą. Niektórzy wzbogacają jego smak wytrawnym winem. Jak zrobić sos ciemny pieczeniowy? Na początek przygotuj składniki:
- 250 ml wody;
- 1-2 łyżki mąki;
- około 200 ml wywaru z pieczenia mięsa;
- sól i pieprz;
- opcjonalnie inne przyprawy (jeżeli jednak marynata do mięsa, z której pozyskaliśmy wywar, już zawierała przyprawy, nie musisz ich dodawać).
Czytaj także:
- Jak zrobić sos grzybowy?
- Jak zrobić sos pieczarkowy?
Jak zrobić sos pieczeniowy ciemny? Do małego rondelka, np. garnka na indukcję, wlej wywar uzyskany z pieczenia mięsa oraz 250 ml wody. W osobnej misce dokładnie połącz mąkę z niewielkim dodatkiem wody. Dolej mieszankę z wody i mąki do gotującego się sosu. Wymieszaj. Przypraw do smaku. Gotowy sos pieczeniowy przecedź przez sitko i podawaj z upieczonym mięsem.
Sprawdź też:
- Jak zrobić sos koperkowy?
- Jak zrobić sos słodko kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy jasny?
Przygotowanie sosu pieczeniowego w wersji jasnej jest równie łatwe, co sosu pieczeniowego ciemnego. Składnikiem, który urozmaica sos pieczeniowy jasny jest śmietana. Dzięki niej jasny sos pieczeniowy ma kremową, aksamitną konsystencję. Do przyrządzenia takiego przysmaku zastosuj następujące składniki:
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki śmietany 12%;
- 500 ml bulionu warzywnego;
- sól i pieprz.
Sprawdź też: Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos pieczeniowy jasny? Masło roztop na patelni. Dosyp mąkę. Nieustannie mieszaj, tak by mąka się nie przypaliła. Zalej bulionem warzywnym. Przypraw solą oraz pieprzem. Zagotuj. Dodaj 2 łyżki śmietany 12% i gotuj jeszcze przez minutę.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos winegret?
- Jak zrobić sos do pizzy?
Jak zrobić sos pieczeniowy z torebki?
Jeżeli nie chcesz poświęcać czasu na gotowanie, możesz skorzystać z gotowych sosów, dostępnych w sklepach. Jak zrobić sos pieczeniowy z torebki? Stosuj się do wytycznych producenta. Zazwyczaj przygotowanie takiego dodatku do dania polega na wymieszaniu proszku z wodą i podgrzaniu mieszanki w rondelku.
Podanie sosu pieczeniowego to metoda na urozmaicenie codziennego obiadu. W wersji ciemnej przypadnie do gustu miłośnikom mięsa, natomiast opcja jasna dedykowana jest wegetarianom i wszystkim, którzy mają ochotę na bezmięsny posiłek. Sos pieczeniowy można uznać za naprawdę wykwintny sposób na podkreślenie smaku ulubionych potraw.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej