Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Sweet & sour sauce, czyli sos słodko-kwaśny to wywodzący się z kuchni azjatyckiej smakowity dip. Łączy dwa smaki, które znakomicie się uzupełniają. To wyśmienity dodatek do ryżu, a także dań z kurczakiem. Wiele osób nie wyobraża sobie chińszczyzny bez sosu słodko-kwaśnego.
Sos słodko-kwaśny możesz podawać także z tofu lub pulpecikami. Słodko-kwaśny dip jest bardzo delikatny, dlatego można go bez obaw serwować dzieciom, np. z ulubionymi nuggetsami.
Sos słodko-kwaśny własnej roboty warto wzbogacić dużą ilością warzyw, które podkreślą jego aromat. Sprawdź, jak zrobić sos słodko-kwaśny.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos czosnkowy?
- Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny z MC?
Sos słodko-kwaśny to wyborny dodatek do dań i przekąsek z restauracji McDonald’s. Czy jednak można odtworzyć jego smak w domowej kuchni? Okazuje się, że tak. Jak zrobić sos słodko-kwaśny z mc? Przede wszystkim zgromadź następujące składniki:
- 2 łyżki syropu z agawy;
- 3 łyżeczki musztardy;
- 15 g soli;
- 1 łyżeczkę jasnego sosu sojowego;
- 75 ml wody;
- 2 łyżki octu jabłkowego;
- 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego;
- 3 łyżki dżemu morelowego;
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku.
Jak zrobić sos słodko-kwaśny z McDonald? Zblenduj ze sobą wszystkie wymienione powyżej składniki - oprócz wody. Przełóż sos do garnka pojedynczego. Dolej 75 ml wody. Zagotuj sos na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotowy sos zjedz na ciepło lub zaczekaj, aż wystygnie i umieść w lodówce. Sos słodko-kwaśny nadaje się do spożycia przez kilka następnych dni.
Sprawdź również:
- Jak zrobić sos serowy do makaronu?
- Jak zagęścić sos?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny do nuggetsów?
Sos słodko-kwaśny znakomicie komponuje się z nuggetsami. Podkreśla ich smak i dobrze łączy się również z frytkami, często podawanymi jako dodatek do złocistych kawałków kurczaka. Składniki, dzięki którym przyrządzisz smaczny sos słodko-kwaśny to:
- 3 łyżki ketchupu;
- 0,5 łyżeczki musztardy;
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżka sosu sojowego;
- olej;
- masło;
- 1 ząbek czosnku;
- 0,5 papryki czerwonej;
- 0,5 cebuli;
- pieprz;
- sól.
Jak zrobić sos słodko-kwaśny do nuggetsów? Posiekaj nożem pojedynczym w drobną kostkę cebulę oraz paprykę. Całość podsmaż na oleju. Ząbek czosnku utrzyj za pomocą moździerza lub przeciśnij przez praskę. Pokrój ananasy i dorzuć do sosu. W miseczce rozpuść mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach wody i dolej do mieszaniny. Wymieszaj. Na koniec podkręć smak, uzupełniając sos ketchupem i musztardą. Teraz możesz już zajadać się nuggetsami maczanymi w dipie słodko-kwaśnym.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos koperkowy?
- Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny do ryżu?
Sos słodko-kwaśny jest również popularnym dodatkiem do ryżu. Jeżeli chcesz samodzielnie przyrządzić taki przysmak, przygotuj:
- 1/3 szklanki wody;
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżkę octu ryżowego;
- 1/5 szklanki przecieru pomidorowego;
- ½ szklanki soku z zalewy z ananasów;
- 3 łyżki miodu;
- 4 plasterki ananasa;
- 2 papryki (czerwoną i zieloną);
- 1 cebulę;
- 1 łyżkę oliwy.
Jak zrobić sos słodko-kwaśny do ryżu? Podgrzej na patelni miód. Po rozpuszczeniu dodaj sok ananasowy. Dolej ocet, przecier pomidorowy i podgrzewaj przez kilka minut. W misce wymieszaj dokładnie mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki wody. Dolej do sosu. Na desce do krojenia posiekaj 2 papryki, cebulę oraz ananasa. Podsmaż na osobnej patelni pokrojone produkty. Zalej całość przygotowanym uprzednio sosem. Podawaj z ryżem.
Sprawdź:
- Jak zrobić sos do pizzy?
- Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny do kurczaka?
Sos słodko-kwaśny, którym planujesz polać kurczaka, warto skomponować z marchewką, papryką czy ananasem. Składniki do przyrządzenia takiego sosu to:
- 3 łyżki ketchupu;
- 1 łyżka oleju;
- 4 łyżki cukru;
- ¼ szklanki soku z cytryny;
- 1 czerwona papryka;
- 1 marchewka;
- 4 plasterki ananasa;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 ząbek czosnku;
- pieprz;
- 35 dag piersi z kurczaka.
Jak zrobić sos słodko-kwaśny do kurczaka? Za pomocą odpowiednich akcesoriów i przyborów kuchennych obierz i pokrój na kawałki paprykę, ananasa oraz marchewkę. W garnku z nieprzywierającym dnem, np. w garnku na indukcję, podsmaż posolone i obtoczone w mące ziemniaczanej kawałki kurczaka. Wymieszaj i smaż przez około 5 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pieprz. Teraz możesz dorzucić paprykę i marchewkę. Całość smaż przez około 3 minuty. Dosyp kawałki ananasa. Podsmażaj kolejne 2 minuty. Dolej ocet, wodę i cukier. Wymieszaj i zagotuj. Dodaj 3 łyżki ketchupu. Ponownie zagotuj. Przygotuj sztućce i zajadaj się sosem słodko-kwaśnym z kurczakiem.
Czytaj też:
- Jak zrobić sos serowy?
- Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny do chińszczyzny?
Masz ochotę na dobrą chińszczyznę? Przygotuj sos słodko-kwaśny, którego smak podkreślisz warzywnymi dodatkami oraz pieprzem cayenne. Do przyrządzenia większej ilości sosu słodko-kwaśnego do chińszczyzny niezbędne będą następujące artykuły spożywcze:
- 750 ml koncentratu pomidorowego;
- ½ litra octu;
- 3 łyżki soli;
- 1 kg cebuli;
- 3 kg cukinii;
- 1 kg papryki czerwonej;
- 1 kg marchwi;
- 2 puszki ananasa;
- ¾ łyżeczki pieprzu cayenne;
- 1 łyżeczka papryki słodkiej.
Jak zrobić sos słodko-kwaśny chiński? Obierz wszystkie warzywa, pokrój w kostkę, posyp solą i zostaw na noc. Na drugi dzień do warzyw dolej ocet wraz z cukrem. Gotuj 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw papryką słodką, pieprzem cayenne oraz solą. Podgrzewaj 10 minut. Dosyp kawałki pokrojonego ananasa. Zagotuj. Sos słodko-kwaśny chiński podawaj z ulubionymi dodatkami.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos grzybowy?
- Jak zrobić sos pieczarkowy?
- Jak zrobić sos winegret?
Sos słodko-kwaśny to prawdziwy rarytas, który będzie smakować nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Świetnie komponuje się z mięsem, a także warzywami i ryżem. Warto urozmaicić nim smak kurczaka czy frytek.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej