Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Porady 10.12.2021

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Sweet & sour sauce, czyli sos słodko-kwaśny to wywodzący się z kuchni azjatyckiej smakowity dip. Łączy dwa smaki, które znakomicie się uzupełniają. To wyśmienity dodatek do ryżu, a także dań z kurczakiem. Wiele osób nie wyobraża sobie chińszczyzny bez sosu słodko-kwaśnego.

Sos słodko-kwaśny możesz podawać także z tofu lub pulpecikami. Słodko-kwaśny dip jest bardzo delikatny, dlatego można go bez obaw serwować dzieciom, np. z ulubionymi nuggetsami. 

Sos słodko-kwaśny własnej roboty warto wzbogacić dużą ilością warzyw, które podkreślą jego aromat. Sprawdź, jak zrobić sos słodko-kwaśny.

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos czosnkowy?
  •  Jak zrobić sos pomidorowy? 

Jak zrobić sos słodko-kwaśny z MC?

Sos słodko-kwaśny to wyborny dodatek do dań i przekąsek z restauracji McDonald’s. Czy jednak można odtworzyć jego smak w domowej kuchni? Okazuje się, że tak. Jak zrobić sos słodko-kwaśny z mc? Przede wszystkim zgromadź następujące składniki:

  • 2 łyżki syropu z agawy;
  • 3 łyżeczki musztardy;
  • 15 g soli;
  • 1 łyżeczkę jasnego sosu sojowego;
  • 75 ml wody;
  • 2 łyżki octu jabłkowego;
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej;
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego;
  • 3 łyżki dżemu morelowego;
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku.

Jak zrobić sos słodko-kwaśny z McDonald? Zblenduj ze sobą wszystkie wymienione powyżej składniki - oprócz wody. Przełóż sos do garnka pojedynczego. Dolej 75 ml wody. Zagotuj sos na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotowy sos zjedz na ciepło lub zaczekaj, aż wystygnie i umieść w lodówce. Sos słodko-kwaśny nadaje się do spożycia przez kilka następnych dni.

Sprawdź również:

  • Jak zrobić sos serowy do makaronu? 
  • Jak zagęścić sos? 

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do nuggetsów?

Sos słodko-kwaśny znakomicie komponuje się z nuggetsami. Podkreśla ich smak i dobrze łączy się również z frytkami, często podawanymi jako dodatek do złocistych kawałków kurczaka. Składniki, dzięki którym przyrządzisz smaczny sos słodko-kwaśny to:

  • 3 łyżki ketchupu;
  • 0,5 łyżeczki musztardy;
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • olej;
  • masło;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 0,5 papryki czerwonej;
  • 0,5 cebuli;
  • pieprz;
  • sól.

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do nuggetsów? Posiekaj nożem pojedynczym w drobną kostkę cebulę oraz paprykę. Całość podsmaż na oleju. Ząbek czosnku utrzyj za pomocą moździerza lub przeciśnij przez praskę. Pokrój ananasy i dorzuć do sosu. W miseczce rozpuść mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach wody i dolej do mieszaniny. Wymieszaj. Na koniec podkręć smak, uzupełniając sos ketchupem i musztardą. Teraz możesz już zajadać się nuggetsami maczanymi w dipie słodko-kwaśnym.

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos koperkowy? 
  • Jak zrobić sos pieczeniowy?

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do ryżu?

Sos słodko-kwaśny jest również popularnym dodatkiem do ryżu. Jeżeli chcesz samodzielnie przyrządzić taki przysmak, przygotuj:

  • 1/3 szklanki wody;
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżkę octu ryżowego;
  • 1/5 szklanki przecieru pomidorowego;
  • ½ szklanki soku z zalewy z ananasów;
  • 3 łyżki miodu;
  • 4 plasterki ananasa;
  • 2 papryki (czerwoną i zieloną);
  • 1 cebulę;
  • 1 łyżkę oliwy.

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do ryżu? Podgrzej na patelni miód. Po rozpuszczeniu dodaj sok ananasowy. Dolej ocet, przecier pomidorowy i podgrzewaj przez kilka minut. W misce wymieszaj dokładnie mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki wody. Dolej do sosu. Na desce do krojenia posiekaj 2 papryki, cebulę oraz ananasa. Podsmaż na osobnej patelni pokrojone produkty. Zalej całość przygotowanym uprzednio sosem. Podawaj z ryżem.

Sprawdź:

  • Jak zrobić sos do pizzy? 
  • Jak zrobić sos śmietanowy? 

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do kurczaka?

Sos słodko-kwaśny, którym planujesz polać kurczaka, warto skomponować z marchewką, papryką czy ananasem. Składniki do przyrządzenia takiego sosu to:

  • 3 łyżki ketchupu;
  • 1 łyżka oleju;
  • 4 łyżki cukru;
  • ¼ szklanki soku z cytryny;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 marchewka;
  • 4 plasterki ananasa;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 ząbek czosnku;
  • pieprz;
  • 35 dag piersi z kurczaka.

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do kurczaka? Za pomocą odpowiednich akcesoriów i przyborów kuchennych obierz i pokrój na kawałki paprykę, ananasa oraz marchewkę. W garnku z nieprzywierającym dnem, np. w garnku na indukcję, podsmaż posolone i obtoczone w mące ziemniaczanej kawałki kurczaka. Wymieszaj i smaż przez około 5 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pieprz. Teraz możesz dorzucić paprykę i marchewkę. Całość smaż przez około 3 minuty. Dosyp kawałki ananasa. Podsmażaj kolejne 2 minuty. Dolej ocet, wodę i cukier. Wymieszaj i zagotuj. Dodaj 3 łyżki ketchupu. Ponownie zagotuj. Przygotuj sztućce i zajadaj się sosem słodko-kwaśnym z kurczakiem.

Czytaj też:

  • Jak zrobić sos serowy? 
  • Jak zrobić sos do spaghetti? 

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do chińszczyzny?

Masz ochotę na dobrą chińszczyznę? Przygotuj sos słodko-kwaśny, którego smak podkreślisz warzywnymi dodatkami oraz pieprzem cayenne. Do przyrządzenia większej ilości sosu słodko-kwaśnego do chińszczyzny niezbędne będą następujące artykuły spożywcze:

  • 750 ml koncentratu pomidorowego;
  • ½ litra octu;
  • 3 łyżki soli;
  • 1 kg cebuli;
  • 3 kg cukinii;
  • 1 kg papryki czerwonej;
  • 1 kg marchwi;
  • 2 puszki ananasa;
  • ¾ łyżeczki pieprzu cayenne;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej.

Jak zrobić sos słodko-kwaśny chiński? Obierz wszystkie warzywa, pokrój w kostkę, posyp solą i zostaw na noc. Na drugi dzień do warzyw dolej ocet wraz z cukrem. Gotuj 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw papryką słodką, pieprzem cayenne oraz solą. Podgrzewaj 10 minut. Dosyp kawałki pokrojonego ananasa. Zagotuj. Sos słodko-kwaśny chiński podawaj z ulubionymi dodatkami.

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos grzybowy? 
  • Jak zrobić sos pieczarkowy?
  • Jak zrobić sos winegret?

Sos słodko-kwaśny to prawdziwy rarytas, który będzie smakować nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Świetnie komponuje się z mięsem, a także warzywami i ryżem. Warto urozmaicić nim smak kurczaka czy frytek.