Jak zrobić sos czosnkowy?
Sos czosnkowy
Jeśli wszystko ma być jak należy, nie obejdzie się bez praski do czosnku. To właśnie świeżo wyciśnięte ząbki mają w sobie ten wyjątkowy aromat i smak, który tak uniwersalnie pasuje zarówno do mięsa, jak i dań warzywnych lub z serem. Jaka wyciskarka do czosnku będzie najlepsza? Na to pytanie udało się nam już jakiś czas temu odpowiedzieć na naszym blogu. W odpowiednim przygotowaniu go mogą ci również pomóc deski kuchenne oraz noże pojedyncze. Wystarczy drobno posiekać każdy ząbek, aby uzyskać podobny efekt i sos czosnkowy jak z pizzerii (no niemal!). Więcej porad poniżej. Jako alternatywę proponujemy zaś zapoznanie się z wpisem jak zrobić sos do spaghetti lub wykorzystanie naszych porad, jeśli masz apetyt na sezonowe pyszności i nie wiesz jak zrobić sos grzybowy. Wróćmy jednak do tematu i sprawdźmy wspólnie jak zrobić sos czosnkowy własnej roboty!
Sos czosnkowy – przepis
Musisz wiedzieć, że sos czosnkowy można zrobić nie tylko na majonezie. Niektórzy preferują łączenie go z gęstą śmietaną, inni wolą nie rozrzedzać. Jeśli zaś chodzi o sam czosnek, do jego rozdrobnienia można użyć także małej tarki ręcznej! Przepis na sos czosnkowy bez majonezu, czyli dietetyczny, również się znajdzie. Właściwie jest on o wiele łatwiejszy niż to, jak zrobić sos serowy. Ostatnia opcja to sos czosnkowy z czosnku granulowanego – szybki, smaczny i do zrobienia na każdej bazie. W naszej kuchni najczęściej gości jednak ten wyciskany. Trzeba tylko wiedzieć, jak przechowywać czosnek i gdzie przechowywać czosnek. Reszta składników to tylko formalność. Pora zrobić sos czosnkowy na majonezie i… jogurcie naturalnym lub greckim!
Sos czosnkowy - składniki
Co do sosu czosnkowego? Do zrobienia sosu czosnkowego potrzebujesz zawsze bazy, czosnku – tartego, siekanego, przeciskanego lub granulowanego – soli oraz pieprzu. W tym przypadku całość opiera się na mieszance majonezu i jogurtu. Aby wyszedł ci z tego skład sosu czosnkowego jak z pizzerii skorzystaj z naszych sprawdzonych proporcji. Jesteśmy pewni, że wszystko już masz! Co jest w takim razie potrzebne do sosu czosnkowego? Na jedną pizzę wystarczy:- Jogurt naturalny (4 łyżki)
- Majonez domowy lub kupny (1 lub 2 łyżki)
- Czosnek (1 ząbek lub płaska łyżeczka granulowanego)
- Sól (2 szczypty)
- Pieprz czarny (według upodobania co do wyrazistości sosu)
Jak zrobić sos czosnkowy?
Pora połączyć wszystkie składniki na sos czosnkowy. Jak zrobić to najlepiej, aby niczego nie zepsuć i zbudować jak najlepszy smak takiego dodatku? Przede wszystkim nie dodawaj wszystkich przygotowanych przypraw na raz w pełnej ilości podanej w przepisie. Dlaczego? Każdy lubi sos czosnkowy, ale bardzo możliwe, że w nieco różnej odsłonie. To tak jak z odpowiedzią na pytanie o to jak zrobić sos pomidorowy. Ktoś będzie wolał więcej bazylii, a kto inny postawi raczej na oregano lub nutkę pikantności chili. Grunt to za pierwszym razem znaleźć swoje proporcje. Nie ważne czy robisz sos czosnkowy zero, bez majonezu, na jogurcie greckim, czy ze śmietany. Zrób więc tak:
- Zacznij od wymieszania bazowych składników, czyli zmieszania jogurtu z majonezem lub przełożenia jogurtu bądź gęstej śmietany do miseczki
- Następnie dodaj połowę czosnku, szczyptę pieprzu i trochę soli
- Teraz wymieszaj wszystko dokładnie i spróbuj odrobinę
- Jeśli sos jest za mało czosnkowy dodaj go trochę więcej
- Jeśli całość ma odpowiednio czosnkowy smak, ale jest mało wyrazista zmiel jeszcze trochę czarnego pieprzu
- Jeśli zastanawiasz się jak go urozmaicić zrób sos czosnkowy z koperkiem
- Na koniec wymieszany i idealny sos czosnkowy wstaw na przynajmniej kwadrans do lodówki, aby zawarte w nim smaki i aromaty się jeszcze lepiej zaprzyjaźniły
*UWAGA* Jeśli chcesz zrobić sos czosnkowy bez jogurtu użyj połączenia gęstej śmietany i majonezu w podanych powyżej proporcjach.
Jak zagęścić sos czosnkowy?
Gdy sos czosnkowy jest zbyt rzadki może później ściekać z mięsa lub kapać z pizzy. Dobrze jest wiedzieć, jak zagęścić sos tak, by nie stracił swojego smaku, nie stał się płaski lub wręcz nie zmienił swoich walorów. Najłatwiejszy sposób na zagęszczenie sosu czosnkowego to po prostu dodanie gęstego jogurtu albo majonezu. Jeśli jednak nie masz nic takiego pod ręką możesz wypróbować jeden z tych obojętnych w smaku dodatków:
- Kleik ryżowy dla dzieci
- Serek homogenizowany (naturalny) lub twarożek
- Siemię lniane
- Odrobinę puree z ugotowanego ziemniaka
Teraz już wiesz, co zrobić żeby sos czosnkowy był gęsty i przepyszny. W niektórych przepisach możesz znaleźć również sugestię, aby do składników potrzebnych w takim przepisie dodać także nieco cukru. Uważamy, że nie jest to konieczne, choć stanowi ciekawy kontrast dla wyrazistości pieprzu. Wszystko zależy od tego, co lubisz i pod jaką postacią znasz najlepszy sos czosnkowy. Z naszego bloga dowiesz się również jak zrobić sos pieczarkowy oraz jak zrobić sos winegret. Kulinarne eksperymenty mogą być naprawdę ekscytujące, gdy masz prostą i sprawdzona recepturę oraz kilka praktycznych porad – nawet własnoręcznie robiony sos czosnkowy!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej