Jak zrobi膰 sos czosnkowy?

Porady 23.05.2021

Sos czosnkowy

Je艣li wszystko ma by膰 jak nale偶y, nie obejdzie si臋 bez praski do czosnku. To w艂a艣nie 艣wie偶o wyci艣ni臋te z膮bki maj膮 w sobie ten wyj膮tkowy aromat i smak, kt贸ry tak uniwersalnie pasuje zar贸wno do mi臋sa, jak i da艅 warzywnych lub z serem. Jaka wyciskarka do czosnku b臋dzie najlepsza? Na to pytanie uda艂o si臋 nam ju偶 jaki艣 czas temu odpowiedzie膰 na naszym blogu. W odpowiednim przygotowaniu go mog膮 ci r贸wnie偶 pom贸c deski kuchenne oraz no偶e pojedyncze. Wystarczy drobno posieka膰 ka偶dy z膮bek, aby uzyska膰 podobny efekt i sos czosnkowy jak z pizzerii (no niemal!). Wi臋cej porad poni偶ej. Jako alternatyw臋 proponujemy za艣 zapoznanie si臋 z wpisem jak zrobi膰 sos do spaghetti lub wykorzystanie naszych porad, je艣li masz apetyt na sezonowe pyszno艣ci i nie wiesz jak zrobi膰 sos grzybowy. Wr贸膰my jednak do tematu i sprawd藕my wsp贸lnie jak zrobi膰 sos czosnkowy w艂asnej roboty!

Domowy sos czosnkowy

Domowy sos czosnkowy to zdecydowanie lepsze rozwi膮zanie ni偶 jego gotowe odpowiedniki ze sklepu. Przygotowuj膮c pyszny sos czosnkowy we w艂asnej kuchni, masz pe艂n膮 kontrol臋 nad sk艂adnikami i ich jako艣ci膮. Kluczowym sk艂adnikiem sosu czosnkowego jest oczywi艣cie czosnek, ale to spos贸b jego przygotowania decyduje o ko艅cowym efekcie.

Z膮bki czosnku mo偶esz przygotowa膰 na kilka sposob贸w - wycisn膮膰 przez prask臋, drobno posieka膰 no偶em lub zetrze膰 na tarce. Ka偶da metoda daje nieco inny smak czosnku - wyci艣ni臋ty przez prask臋 b臋dzie najbardziej intensywny, podczas gdy posiekany no偶em zachowa delikatniejszy aromat. Przed rozpocz臋ciem pracy zawsze czosnek obierz ze sk贸rki i usu艅 ewentualny zielony kie艂ek, kt贸ry mo偶e nadawa膰 gorzkawego posmaku.

Ulubiony sos czosnkowy mo偶na przygotowa膰 na bazie jogurtu naturalnego, co czyni go znacznie mniej kalorycznym ni偶 wersje oparte wy艂膮cznie na majonezie. Jogurt nadaje sosowi delikatn膮 kwaskowo艣膰, kt贸ra pi臋knie kontrastuje z intensywnym smakiem czosnku. Dodaj膮c jedynie odrobin臋 majonezu, uzyskasz kremow膮 konsystencj臋 bez zb臋dnych kalorii.

Pami臋taj, 偶e sosy serwowane w restauracjach czy dost臋pne w sklepach cz臋sto zawieraj膮 konserwanty i sztuczne dodatki, dlatego warto postawi膰 na domow膮 wersj臋. Przygotowuj膮c sos samodzielnie, wiesz dok艂adnie, co w nim si臋 znajduje i mo偶esz dostosowa膰 smak do swoich preferencji.


Sos czosnkowy - przepis

Musisz wiedzie膰, 偶e sos czosnkowy mo偶na zrobi膰 nie tylko na majonezie. Niekt贸rzy preferuj膮 艂膮czenie go z g臋st膮 艣mietan膮, inni wol膮 nie rozrzedza膰. Je艣li za艣 chodzi o sam czosnek, do jego rozdrobnienia mo偶na u偶y膰 tak偶e ma艂ej tarki r臋cznej! Przepis na sos czosnkowy bez majonezu, czyli dietetyczny, r贸wnie偶 si臋 znajdzie. W艂a艣ciwie jest on o wiele 艂atwiejszy ni偶 to, jak zrobi膰 sos serowy. Ostatnia opcja to sos czosnkowy z czosnku granulowanego - szybki, smaczny i do zrobienia na ka偶dej bazie. W naszej kuchni najcz臋艣ciej go艣ci jednak ten wyciskany. Trzeba tylko wiedzie膰, jak przechowywa膰 czosnek i gdzie przechowywa膰 czosnek. Reszta sk艂adnik贸w to tylko formalno艣膰. Pora zrobi膰 sos czosnkowy na majonezie i... jogurcie naturalnym lub greckim!


Sos czosnkowy - sk艂adniki

Co do sosu czosnkowego? Do zrobienia sosu czosnkowego potrzebujesz zawsze bazy, czosnku - tartego, siekanego, przeciskanego lub granulowanego - soli oraz pieprzu. W tym przypadku ca艂o艣膰 opiera si臋 na mieszance majonezu i jogurtu. Aby wyszed艂 ci z tego sk艂ad sosu czosnkowego jak z pizzerii skorzystaj z naszych sprawdzonych proporcji. Jeste艣my pewni, 偶e wszystko ju偶 masz! Co jest w takim razie potrzebne do sosu czosnkowego? Na jedn膮 pizz臋 wystarczy:

  • Jogurt naturalny (4 艂y偶ki)
  • Majonez domowy lub kupny (1 lub 2 艂y偶ki)
  • Czosnek (1 z膮bek lub p艂aska 艂y偶eczka granulowanego)
  • S贸l (2 szczypty)
  • Pieprz czarny (wed艂ug upodobania co do wyrazisto艣ci sosu)

Proporcje sk艂adnik贸w mo偶na oczywi艣cie modyfikowa膰 w zale偶no艣ci od preferencji. Je艣li zale偶y Ci na bardziej dietetycznej wersji, zwi臋ksz ilo艣膰 jogurtu kosztem majonezu. Dla tych, kt贸rzy uwielbiaj膮 intensywny smak czosnku, warto doda膰 dodatkowy z膮bek - pami臋taj jednak, 偶e czosnek po czasie nabiera mocy, wi臋c sos mo偶e sta膰 si臋 ostrzejszy po kilku godzinach w lod贸wce.

Wa偶ne jest tak偶e u偶ycie dobrej jako艣ci sk艂adnik贸w. 艢wie偶y czosnek ma znacznie lepszy aromat ni偶 granulowany, a g臋sty jogurt grecki nada sosowi kremowej konsystencji. Je艣li przygotowujesz wi臋ksz膮 ilo艣膰 sosu, zachowaj podane proporcje, ale pami臋taj, 偶e domowy sos najlepiej smakuje 艣wie偶y i powinien by膰 zu偶yty w ci膮gu 2-3 dni.


Jak zrobi膰 sos czosnkowy?

Pora po艂膮czy膰 wszystkie sk艂adniki na sos czosnkowy. Jak zrobi膰 to najlepiej, aby niczego nie zepsu膰 i zbudowa膰 jak najlepszy smak takiego dodatku? Przede wszystkim nie dodawaj wszystkich przygotowanych przypraw na raz w pe艂nej ilo艣ci podanej w przepisie. Dlaczego? Ka偶dy lubi sos czosnkowy, ale bardzo mo偶liwe, 偶e w nieco r贸偶nej ods艂onie. To tak jak z odpowiedzi膮 na pytanie o to jak zrobi膰 sos pomidorowy. Kto艣 b臋dzie wola艂 wi臋cej bazylii, a kto inny postawi raczej na oregano lub nutk臋 pikantno艣ci chili. Grunt to za pierwszym razem znale藕膰 swoje proporcje. Nie wa偶ne czy robisz sos czosnkowy zero, bez majonezu, na jogurcie greckim, czy ze 艣mietany. Zr贸b wi臋c tak:

  • Zacznij od wymieszania bazowych sk艂adnik贸w, czyli zmieszania jogurtu z majonezem lub prze艂o偶enia jogurtu b膮d藕 g臋stej 艣mietany do miseczki
  • Nast臋pnie dodaj po艂ow臋 czosnku, szczypt臋 pieprzu i troch臋 soli
  • Teraz wymieszaj wszystko dok艂adnie i spr贸buj odrobin臋
  • Je艣li sos jest za ma艂o czosnkowy dodaj go troch臋 wi臋cej
  • Je艣li ca艂o艣膰 ma odpowiednio czosnkowy smak, ale jest ma艂o wyrazista zmiel jeszcze troch臋 czarnego pieprzu
  • Je艣li zastanawiasz si臋 jak go urozmaici膰 zr贸b sos czosnkowy z koperkiem
  • Na koniec wymieszany i idealny sos czosnkowy wstaw na przynajmniej kwadrans do lod贸wki, aby zawarte w nim smaki i aromaty si臋 jeszcze lepiej zaprzyja藕ni艂y

***UWAGA*** Je艣li chcesz zrobi膰 sos czosnkowy bez jogurtu u偶yj po艂膮czenia g臋stej 艣mietany i majonezu w podanych powy偶ej proporcjach.

Podczas mieszania sk艂adnik贸w u偶ywaj czystej 艂y偶ki lub trzepaczki r臋cznej, aby uzyska膰 g艂adk膮 konsystencj臋. Unikaj metalowych narz臋dzi przy dodawaniu czosnku - lepiej u偶y膰 drewnianej lub plastikowej 艂y偶eczki, poniewa偶 metal mo偶e wp艂yn膮膰 na smak. Je艣li lubisz sos o bardziej jednolitej strukturze, mo偶esz wszystkie sk艂adniki zblendowa膰 przez kilka sekund r臋cznym blenderem.

Pami臋taj, 偶e sos czosnkowy najlepiej smakuje, gdy ma odpowiedni膮 temperatur臋 - nie powinien by膰 za zimny ani za ciep艂y. Wyjmij go z lod贸wki oko艂o 10-15 minut przed podaniem, aby osi膮gn膮艂 temperatur臋 pokojow膮. W ten spos贸b aromaty b臋d膮 lepiej wyczuwalne, a konsystencja idealnie kremowa.


Jak zag臋艣ci膰 sos czosnkowy?

Gdy sos czosnkowy jest zbyt rzadki mo偶e p贸藕niej 艣cieka膰 z mi臋sa lub kapa膰 z pizzy. Dobrze jest wiedzie膰, jak zag臋艣ci膰 sos tak, by nie straci艂 swojego smaku, nie sta艂 si臋 p艂aski lub wr臋cz nie zmieni艂 swoich walor贸w. Naj艂atwiejszy spos贸b na zag臋szczenie sosu czosnkowego to po prostu dodanie g臋stego jogurtu albo majonezu. Je艣li jednak nie masz nic takiego pod r臋k膮 mo偶esz wypr贸bowa膰 jeden z tych oboj臋tnych w smaku dodatk贸w:

  • Kleik ry偶owy dla dzieci
  • Serek homogenizowany (naturalny) lub twaro偶ek
  • Siemi臋 lniane
  • Odrobin臋 puree z ugotowanego ziemniaka

Teraz ju偶 wiesz, co zrobi膰 偶eby sos czosnkowy by艂 g臋sty i przepyszny. W niekt贸rych przepisach mo偶esz znale藕膰 r贸wnie偶 sugesti臋, aby do sk艂adnik贸w potrzebnych w takim przepisie doda膰 tak偶e nieco cukru. Uwa偶amy, 偶e nie jest to konieczne, cho膰 stanowi ciekawy kontrast dla wyrazisto艣ci pieprzu. Wszystko zale偶y od tego, co lubisz i pod jak膮 postaci膮 znasz najlepszy sos czosnkowy. Z naszego bloga dowiesz si臋 r贸wnie偶 jak zrobi膰 sos pieczarkowy oraz jak zrobi膰 sos winegret. Kulinarne eksperymenty mog膮 by膰 naprawd臋 ekscytuj膮ce, gdy masz prost膮 i sprawdzona receptur臋 oraz kilka praktycznych porad - nawet w艂asnor臋cznie robiony sos czosnkowy!

Je艣li tw贸j sos jest zbyt g臋sty, mo偶esz go rozrzedzi膰 dodaj膮c odrobin臋 mleka, bulionu warzywnego lub nawet letniej przegotowanej wody. Wa偶ne jest, aby dodawa膰 p艂yn po trochu i za ka偶dym razem dok艂adnie miesza膰, 偶eby unikn膮膰 grudkowatej konsystencji. Niekt贸rzy kucharze dodaj膮 tak偶e 艂y偶eczk臋 oliwy extra virgin, kt贸ra nie tylko rozrzedza sos, ale nadaje mu dodatkowo delikatny smak.

Przechowywanie domowego sosu czosnkowego wymaga szczeg贸lnej uwagi. Najlepiej trzyma膰 go w szczelnie zamkni臋tym pojemniku w lod贸wce i zu偶y膰 w ci膮gu 2-3 dni. Nie nale偶y go zamra偶a膰, poniewa偶 po rozmro偶eniu mo偶e rozdzieli膰 si臋 na sk艂adniki i straci膰 kremow膮 konsystencj臋. Je艣li planujesz przechowywa膰 sos d艂u偶ej, przygotuj mniejsze porcje i r贸b 艣wie偶e wed艂ug potrzeb.