Jak zrobić sos serowy do makaronu?
Jak zrobić sos serowy do makaronu?
Sos serowy to popularny dodatek do różnych dań. Świetnie komponuje się z nim makaron, który zyskuje dzięki temu interesujący smak. Sos serowy można wzbogacić, dodając gałkę muszkatołową, natkę pietruszki, koperek, słodką paprykę czy eksperymentując z różnymi rodzajami sera. Do przygotowania sosu serowego możesz użyć sera cheddar, ale świetnie sprawdzi się też parmezan lub serek topiony.
Jak zrobić sos serowy do makaronu? Oto przepis na prosty sos serowy do makaronu. Poniżej niezbędne składniki:
-
2 łyżki mąki;
- 250 ml mleka;
- ¼ kostki masła;
- 250 g sera cheddar;
- posiekana natka pietruszki;
- sól i pieprz.
Polecamy:
- Jak zrobić sos śmietanowy?
- Jak zrobić sos koperkowy?
- Jak zagęścić sos?
Jak zrobić serowy sos do makaronu? W rondlu, np. garnku na indukcję, rozpuść masło. Dosyp mąkę i zrób zasmażkę. Dolej 250 ml mleka. Mieszaj nieustannie, wykorzystując do tego odpowiednie akcesoria i przybory kuchenne. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez 2 minuty. Ser cheddar zetrzyj za pomocą tarki do warzyw. Dodaj do sosu. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Dopraw solą, pieprzem, a także posiekaną zieloną pietruszką.
To najbardziej klasyczny przepis na sos serowy do makaronu. Taki przysmak można przyrządzać na różne sposoby, np. z dodatkiem śmietanki, z ciekawym typem sera lub bez mleka. Poniżej znajdziesz inne przepisy, dzięki którym przygotujesz wyborny i szybki sos serowy do makaronu.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos czosnkowy?
- Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos serowy do makaronu z serka topionego?
Jeśli chcesz nieco urozmaicić smak sosu serowego, użyj serka topionego. Potrzebne Ci będą:
- 2 sztuki serka topionego;
- ½ szklanki śmietanki 18%;
- słodka papryka;
- pieprz.
Jak zrobić sos serowy do makaronu z serka topionego? W garnku pojedynczym podgrzej śmietankę. Dopraw ją słodką papryką oraz pieprzem. Na desce do krojenia podziel na drobne kawałki serki topione. Dorzuć do śmietanki, zamieszaj i podgrzewaj do czasu powstania gęstego sosu.
Wiesz już, jak zrobić sos serowy z serka topionego do makaronu, poznaj teraz inne ciekawe przepisy, które urozmaicą Twój posiłek:
- Jak zrobić sos do spaghetti?
- Jak zrobić sos pieczeniowy?
- Jak zrobić sos słodko kwaśny?
Jak zrobić sos śmietanowo-serowy do makaronu?
Makaron w sosie śmietanowo-serowym to pomysł na błyskawiczny i prosty w przygotowaniu obiad. W tym przypadku przepis wzbogacimy o śmietanę. Zamiast sera żółtego sięgnij po parmezan, ser grana padano czy też ser correggio.
Składniki:
- 100 g wybranego rodzaju sera;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 50-60 g masła;
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku;
- natka pietruszki.
Jak zrobić sos śmietanowo-serowy do makaronu? Nożem pojedynczym posiekaj natkę pietruszki. Rozpuść na patelni masło. Dolej śmietankę. Podgotuj i przypraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zetrzyj ser. Wsypuj go partiami. Nieustannie mieszaj sos. Makaron możesz przełożyć bezpośrednio na patelnię i posypać natką pietruszki.
Sprawdź także:
- Jak zrobić sos serowy?
- Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos serowy do makaronu bez mleka?
Masz ochotę na smaczny sos serowy do makaronu bez dodatku mleka? Przepis na ten wyborny dodatek znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 0,5 szklanki bulionu;
- 0,5 szklanki śmietany 30%;
- 2 serki topione;
- przyprawy: sól, pieprz, zioła.
Jak zrobić sos serowy do makaronu bez mleka? Do garnka wlej bulion i podgrzej. Następnie dodaj pokrojone na kawałki serki topione. Poczekaj, aż ser się rozpuści. Teraz możesz wlać śmietanę. Podgrzewaj ponownie. Na koniec dodaj ulubione przyprawy, np. pieprz, sól czy zioła prowansalskie.
Taki sos serowy możesz wzbogacić o inne składniki. Doskonale sprawdzą się tu pokrojone w kostkę kawałki szynki, kiełbasy peperoni czy boczku. Warto również dodać do sosu natkę pietruszki lub koperek. Takie produkty spożywcze z pewnością wpłyną na smak przyrządzonego sosu serowego do makaronu.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos grzybowy?
- Jak zrobić sos pieczarkowy?
- Jak zrobić sos do pizzy?
Makaron z sosem serowym to smaczny i prosty pomysł na obiad. Samodzielnie możesz komponować smak sosu, dobierając poszczególne przyprawy i zioła.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej