Jak sparzyć pomidory?

Porady 13.04.2021


Jak obrać pomidora ze skórki?

Co prawda pomidory to nie owoce i warzywa jesienne, które są jednymi z najbardziej wyczekiwanych w roku, ale również mogą pomóc w stworzeniu smakowitego i wyrazistego obiadu. Zacznijmy może od tego, po co w ogóle to robić. Smak sosu na tym nie zyskuje. Skórka pomidora jest natomiast na tyle cienka, że bez odpowiedniego przygotowania strasznie trudno ją zdjąć. A jednak coś w tym jest. Okazuje się, że ma to uchronić osoby jedzące przed problemami żołądkowymi. Pomidorowa skórka jest najzwyczajniej ciężkostrawna, a więc maluchy oraz osoby w podeszłym wieku mogą odczuwać po ich spożyciu dyskomfort, uczucie ciężkości, a nawet źle się czuć. Czasem warto postawić na alternatywny przepis bez pomidorów (jak w przypadku naszej propozycji z artykułu „Szybki i smaczny obiad – jak go przygotować?”). Można też wybrać po prostu obieranie pomidora ze skórki. W tym wypadku masz dwa wyjścia. Albo nauczysz się zasad jak sparzyć i obrać pomidory, albo wykorzystasz domową mikrofalówkę. Potem już powinno pójść gładko!
 


Jak sparzyć pomidora?

Wszystko staje się proste, gdy wiesz jak sparzyć pomidory. Już sama nazwa tej czynności sugeruje, że przyda się wrzątek. Skoro zaś główną rolę gra tu gorąca woda to przydadzą się tez czajniki lub rondle, w których szybko i wygodnie osiągniesz odpowiednią temperaturę parowania wody. Sparzyć można pomidory zwykłe, malinowe, czekoladowe, a nawet koktajlowe. Warto to zrobić zarówno do zupy, leczo, czy po prostu na sos spaghetti lub taki do pizzy. Jak szybko sparzyć pomidory? Krok po kroku ze wskazówkami od Tadar.pl, czyli:
 
  • Przygotuj sobie naczynie z wrzątkiem
  • W drugim naczyniu podobnej wielkości ustaw obok zimną wodę
  • Z pomocą szumówki zanurz pomidor (najlepsze do tego są dojrzałe i jędrne egzemplarze) w gorącej wodzie na ok. 10 sekund
  • Alternatywą jest trzymanie przez minimum 15-20 sekund pod strumieniem wrzątku z czajnika, a następnie szybkie włożenie pod bieżącą wodę z kranu na taki sam czas
  • Łyżką cedzakową przenieś go po tym czasie do drugiego naczynia z zimną wodą, zapewniając szok termiczny (tzw. blanszowanie)
  • Odłóż go na bok, a chcąc obrać sparzonego pomidora, natnij go na spodzie na kształt szerokiego X i nożem po prostu zdejmij płaty skórki
 


Jak sparzyć pomidora w mikrofali?

Jeśli masz w domu kuchenkę mikrofalową, możesz sparzyć pomidory jeszcze szybciej. Bez przygotowania wrzątku, ryzyka oparzenia oraz oczywiście sprawniej. Ta metoda przyda się, zwłaszcza gdy musisz zrobić sos, a terminarz codziennych obowiązków jest bardzo napięty. Upewnij się tylko, że pomidory są jędrne i mają sprężystą skórkę – zasady przechowywania warzyw i owoców poznasz na naszym blogu. Jak sparzyć pomidora w mikrofali? Szybko, gdyż wystarczy:
 
  • Naciąć skórkę na podstawie pomidora na kształt szerokiego X
  • Włożyć owoc (kiedyś warzywo) do miseczki dopuszczonej do użytku w kuchence mikrofalowej
  • Podgrzewać przez 60 sekund na najwyższej mocy urządzenia, a po wyjęciu po prostu obrać w ciągu kilku sekund