Jak zrobić sos śmietanowy?

Jak zrobić sos śmietanowy?
Sos śmietanowy z powodzeniem można łączyć z mięsem, np. drobiem, a także z rybą, makaronem, zapiekankami oraz ziemniakami. Jak zrobić sos śmietanowy, który przyciągnie uwagę gości? Oto kilka pomysłów na prosty sos śmietanowy, który zachwyci smakiem. Sprawdź, jak sie robi sos śmietanowy w zależności od dania, do którego będzie dodawany.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos czosnkowy?
- Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos śmietanowy do kurczaka?
Sos śmietanowy świetnie komponuje się z drobiem. Zastanawiasz się, jak zrobić sos śmietanowy do kurczaka? To proste. Przygotuj wpierw następujące składniki:
- 250 ml rosołu / bulionu warzywnego;
- 40 dag mąki;
- 4 łyżki masła;
- 250 ml śmietany 18%;
- sól wedle uznania.
Jak zrobić sos śmietanowy z kurczakiem? Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło w ilości podanej w przepisie. Następnie dosyp 40 dag mąki. Zrób zasmażkę. Dolej bulion. Zagotuj. Dodaj 250 ml śmietany i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Podgrzewaj do momentu wrzenia. Dopraw swój sos wedle uznania. Podawaj wraz z kawałkami kurczaka.
Polecamy:
- Jak zrobić sos serowy?
- Jak zrobić sos pieczarkowy?
Jak zrobić sos śmietanowy do makaronu?
Makaron to bardzo uniwersalny produkt, który można serwować z wieloma pysznymi sosami, w tym także z sosem śmietanowym. Taki dip będzie stanowić smaczne uzupełnienie dania makaronowego. Oto, jakich składników będziesz potrzebować. Przygotuj:
- szklankę rosołu warzywnego lub bulionu;
- 250 ml mąki pszennej;
- 500 ml śmietany 18%;
- świeżą natkę pietruszki oraz koper;
- przyprawy do smaku - sól i pieprz.
Jak zrobić sos śmietanowy do makaronu? Do garnka pojedynczego wlej uprzednio przyrządzony wywar. Dolej śmietanę i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu. Przygotuj miskę, w której starannie połączysz mąkę z wodą. Taką miksturę dolej do naczynia z bulionem i śmietaną. Na desce do krojenia posiekaj natkę pietruszki z koperkiem. Dosyp ją do garnka, przypraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj. Sos śmietanowy do makaronu gotowy!
Poznaj również inne receptury na sosy do makaronów:
- Jak zrobić sos do spaghetti?
- Jak zrobić sos serowy do makaronu?
Jak zrobić sos śmietanowy do zapiekanki?
Jeżeli przygotowujesz zapiekankę warzywną czy makaronową, warto wzbogacić jej smak sosem śmietanowym. Do przyrządzenia dipu ze śmietany potrzebujesz kilku składników. Oto one:
- 200 ml śmietany 18%;
- 1 jajko;
- około 10 dag startego sera;
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka, gałka muszkatołowa.
Jak zrobić sos śmietanowy do zapiekanki? Wymieszaj dokładnie składniki ze sobą. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, np. do brytfanny Starke Pro Chelsea 7 l z powłoką nieprzywierającą, a potem wymieszaj z przygotowanym sosem. Tak powstałą mieszankę zapiecz. Smacznego!
Czytaj także:
- Jak zrobić sos winegret?
- Jak zrobić sos do pizzy?
Jak zrobić sos śmietanowy do ziemniaków?
Ziemniaki pieczone świetnie smakują zanurzane w sosie śmietanowym. Przygotowanie sosu zajmie Ci najwyżej kilka minut. Potrzebne składniki:
- 3 łyżki śmietany 18%;
- 3 łyżki majonezu;
- koper świeży;
- 1 ząbek czosnku;
- pieprz i sól do smaku.
Jak zrobić sos śmietanowy do ziemniaków? Wymieszaj w miseczce majonez ze śmietaną. Posiekaj nożem pojedynczym koperek, a czosnek przeciśnij przez wyciskacz do czosnku Könighoffer Nomo 16,5 cm. Dopraw do smaku.
Polecamy:
- Jak zrobić sos słodko kwaśny?
- Jak zagęścić sos?
Jak zrobić sos śmietanowy z McDonalda?
W restauracji McDonald’s jako dodatek do dań można zamówić sos śmietanowy. Wyróżnia się on kremowym smakiem, który świetnie komponuje się z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Czy w warunkach domowych można odtworzyć ten dip? Oczywiście.
Niezbędne składniki:
- 50 g gęstego majonezu;
- 20 g śmietany 36%;
- 20 g jogurtu naturalnego 1,5% lub 3%.
Jak zrobić sos śmietanowy jak z Mcdonald’s? Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, wykorzystując do tego akcesoria i przybory kuchenne. Podawaj jako dodatek do ziemniaków lub frytek.
Sprawdź także: Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos śmietanowy do frytek?
Aby wzbogacić smak frytek, przygotuj do nich smaczny sos. Taki dip wykorzystasz także jako dodatek do hamburgerów. Oto nieco bardziej urozmaicona wersja sosu śmietanowego.
Składniki:
- 1 mała czerwona cebulka;
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%;
- 1 łyżka majonezu;
- 1 łyżka miodu lub 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka octu winnego;
- do smaku: sól, pieprz, czosnek granulat.
Jak zrobić sos śmietanowy do frytek? Cebulkę pokrój w kostkę i przesyp do naczynia, np. dowolnego garnka na indukcję. Zalej wrzątkiem. Dodaj ocet. Po 10 minutach odcedź całość. W osobnym pojemniku wymieszaj śmietanę z majonezem i miodem. Dopraw wskazanymi przyprawami. Dosyp odcedzoną cebulę. Wymieszaj i odstaw do lodówki. Twój sos śmietanowy do frytek jest gotowy!
Czytaj także:
- Jak zrobić sos grzybowy?
- Jak zrobić sos koperkowy?
Sos śmietanowy to sposób na urozmaicenie smaku ulubionych potraw - mięsa, makaronu, ziemniaków, frytek czy zapiekanek. Jego przygotowanie jest dość proste, a efekty mogą wprawić w zachwyt.
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej