Grzanki czosnkowe – domowy przepis

Grzanki z czosnkiem – czego potrzebujesz?
Składników jest zaledwie kilka i prawdopodobnie wszystkie masz w swojej kuchni. Pozostało jedynie wziąć się do roboty lub ewentualnie dokupić potrzebne produkty w pobliskim sklepie. Zrobienie grzanek czosnkowych z piekarnika to kwestia kilku minut. W pierwszej kolejności przygotuj sobie praskę do czosnku, nóż szefa kuchni i do pieczywa oraz czystą blaszkę do piekarnika. Pora wziąć się za przygotowanie pysznych, domowych grzanek z czosnkiem, które z przyjemnością schrupiesz w wolnej chwili jako naprawdę sycącą przekąskę.
GRZANKI CZOSNKOWE Z BAGIETKI – SKŁADNIKI:
- masło (2-3 łyżki)
- czosnek (1-2 ząbków)
- oregano (1 płaska łyżeczka)
- zioła prowansalskie (pół łyżeczki)
- natka pietruszki (świeża, kilka gałązek)
Domowe grzanki czosnkowe z piekarnika – jak zrobić?
Grzanki z czosnkiem można również przygotować na patelni. Ba, da się je zrobić nawet z chleba, choć wówczas nie są takie małe i średnio będą nadawały się jako przekąska. W naszym plebiscycie zawsze wygrywają, więc grzanki czosnkowe z bagietki. Ich przygotowanie do włożenia do piekarnika zajmuje zwykle 10-15 minut. Jeśli ma się pomoc, czas ten może być znacznie krótszy. Jak zatem zrobić taką przekąskę pięknie pachnącą ziołami i czosnkiem? Już mówimy!
JAK ZROBIĆ GRZANKI Z CZOSNKIEM W PIEKARNIKU?
2. Obrane ząbki czosnku przeciśnij dokładnie przez praskę. Uzyskany miąższ wykorzystaj, by posmarować kromeczki z masłem (wystarczy odrobina!).
3. Aby grzanki czosnkowe nabrały przyjemnego, ziołowego aromatu posyp każdą z nich niewielką ilością mieszanki złożonej z ziół prowansalskich i oregano.
4. Na blaszce do pieczenia połóż specjalny papier lub matę silikonową. Ułóż przygotowane kromeczki bagietki stroną z masłem, czosnkiem i ziołami do góry oraz zachowują kilka centymetrów odstępu pomiędzy grzankami. Moc piekarnika ustaw na 180 °C w trybie termoobieg. Piecz od 8 do 10 minut, aż domowe grzanki z czosnkiem uzyskają złocisty kolor.
5. Wyjmij blaszkę z grzankami czosnkowymi z piekarnika. Posiekaj drobno natkę pietruszki i obsyp nią swoją domową przekąskę. Pozostaw do ostygnięcia.
Jeśli chcesz, możesz również przed włożeniem do piekarnika posypać takie grzanki czosnkowe startym serem mozzarella. Dzięki temu staną się jeszcze bardziej sycące i wyraziste w smaku. Smacznego!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej