Ile gotowa膰 mro偶one pierogi?

Porady 2.01.2024


Jak gotowa膰 pierogi?

Jest kilka prostych zasad, kt贸re pomog膮 ci za ka偶dym razem ugotowa膰 pyszne pierogi wprost z zamra偶alnika. Je艣li by艂y odpowiednio przygotowane przed mro偶eniem, to nie powinny by膰 posklejane. Nie pop臋kaj膮 r贸wnie偶 podczas gotowania. Jak zatem gotowa膰 pierogi mro偶one? Po pierwsze, w du偶ym garnku z lekko osolonym wrz膮tkiem i ma艂膮 ilo艣ci膮 t艂uszczu. Chodzi o to, by mog艂y swobodnie p艂ywa膰, a ciast zmi臋k艂o r贸wnomiernie. Po drugie, na ma艂ym ogniu, gdy偶 zbyt intensywny p艂omie艅 mo偶e doprowadzi膰 do rozklejenia si臋 pierog贸w przed czasem, jaki powinny sp臋dzi膰 we wrz膮tku, a farsz mo偶e by膰 niedostatecznie ciep艂y. Po trzecie, warto robi膰 to pod cz臋艣ciowym przykryciem, aby mie膰 pewno艣膰, 偶e wytworzona temperatura skutecznie rozmrozi i uszlachetni twoje domowe pierogi mro偶one.


Ile gotowa膰 pierogi?

艢wie偶o ulepione pierogi potrzebuj膮 troch臋 mniej czasu, by si臋 ugotowa膰, ni偶 te mro偶one. Czas ten zale偶y przede wszystkim od momentu wyp艂yni臋cia ich na powierzchni臋. 呕eby nie rozpad艂y si臋 we wrz膮tku, 艣wie偶e pierogi powinny sp臋dzi膰 w gor膮cej wodzie od 2 do 3 minut od momentu, gdy unios膮 si臋 na powierzchni臋. Lepiej nie przegapi膰 tej chwili. Ile natomiast gotowa膰 pierogi od wyp艂yni臋cia je艣li by艂y zamro偶one? W takim wypadku i niezale偶nie czy s膮 to pierogi ruskie, z mi臋sem, owocami, czy z kapust膮 i grzybami, trzeba poczeka膰 minimum 5 minut od wyp艂yni臋cia, zanim u偶yje si臋 艂y偶ki cedzakowej do ich wyj臋cia z garnka.


Jak gotowa膰 pierogi mro偶one na parze?

Klasycznie pierogi na parze, kiedy ciasto jest 艣wie偶e, wystarczy u艂o偶y膰 na sicie garnka do gotowania na parze i gotowa膰 w ten spos贸b przez ok. 5 minut. Z pierogami mro偶onymi zajmuje to nieco d艂u偶ej, cho膰 i tak szybciej ni偶 przy wrzuceniu do wrz膮tku w garnku. Aby ugotowa膰 zamro偶one pierogi na parze, trzeba odczeka膰 minimum 10 minut od w艂o偶enia ich do 艣rodka. Po tym czasie sprawd藕, czy s膮 ju偶 mi臋kkie, a ciasto si臋 nie rozkleja. Przewaga gotowania mro偶onych pierog贸w na parze tkwi nie tylko w czasie ich przygotowania, ale r贸wnie偶 w intensywno艣ci smaku i aromatu zastosowanego farszu, kt贸ry pozostaje w 艣rodku, zamiast zosta膰 cz臋艣ciowo wyp艂ukanym przez gor膮c膮 wod臋.