Jak gotować ryż? 4 sposoby

Jak gotować ryż do sushi?
Ryż do sushi powinien być krótkoziarnisty. W Japonii do jego gotowania używa się specjalnych garnków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać do tego jeden z twoich garnków na indukcję lub gaz. W pierwszej kolejności musisz dokładnie opłukać ryż, czyli do momentu, aż spływająca woda przestanie być mętna i stanie się przezroczysta. Następnie ryż musi zostać namoczony. W tym celu wsyp do garnka ziarenka i zalej je zimną wodą w proporcjach 1:1. Nie dodawaj soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie postaw ryż na kuchence, nakryj szczelnie pokrywką i zagotuj. W trakcie nie odkrywaj garnka! Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz do minimum moc palnika i gotuj jeszcze przez 10 minut. Teraz zdejmij przykryty garnek ognia i odstaw go na kwadrans. Dopiero po 15 minutach możesz wyjąć gorący ryż i przełożyć go do miski. Następnie wymieszaj go z zaprawą octową, wystudź do temperatury pokojowej i nakryj miskę ściereczką. Dzięki temu ryż nie wyschnie.
Jak gotować ryż sypki i w torebce?
Ryż w torebce gotuje się bardzo łatwo. Kupując go, masz na opakowaniu gotowy przepis, który zapewni ci najlepszy smak. Ryż możesz ugotować również w specjalnej kuli do gotowania. Płukanie ryżu przed gotowaniem powinno być dla ciebie normą, jeśli chcesz uzyskać jak najlepszy efekt i oczywiście pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Nie inaczej jest w przypadku gotowania sypkiego ryżu. Gdy już to zrobisz, możesz przejść do kolejnych kroków:- doprowadź do wrzenia dwie szklanki osolonej wody,
- wsyp jedną szklankę opłukanego ryżu,
- ponownie całość zagotuj,
- przykryj garnek pokrywką, tak, aby para mogła swobodnie wydostawać się z naczynia,
- poczekaj, aż ryż wchłonie całą wodę i zakryj szczelnie garnek,
- gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Jak gotować ryż do gołąbków?
Nie potrzeba do tego specjalnych akcesoriów kuchennych. Wystarczy również klasyczny garnek z grubszym dnem. Ryż do gołąbków gotuje się często nie na wodzie, a na bulionie. Aby zrobić to poprawnie, musisz jedynie:- opłukać przygotowaną porcję ryżu (1 szklankę),
- podsmażyć ryż na patelni używając masła,
- zagotować w garnku 2 szklanki bulionu,
- dodać do bulionu podsmażony ryż i gotować pod pokrywką przez 20 minut.
Jak gotować ryż na mleku?
Do tego celu przyda się mały garnek na indukcję lub gaz. Możesz też użyć domowego rondelka. Pierwszego kroku już się zapewne domyślasz, a więc… opłucz dokładnie ryż. Następnie szklankę ryżu zalej szklanką mleka i gotuj, mieszając na średnim ogniu. Z czasem mleko odparuje. Wówczas uzupełnij je – rób to, aż ryż stanie się miękki. Na koniec dodaj cukier, wanilię i odrobinę masła. Efekt będzie pyszny, a twoja kuchnia będzie pięknie pachnieć słodyczą ryżu gotowanego na mleku!Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej