Jak przechowywa膰 cebul臋?

Przechowywanie cebuli – co warto wiedzie膰?
Cho膰 podczas krojenia wyciska nam 艂zy z oczu, lubimy, gdy trafia do da艅 makaronowych, zapiekanek, szasz艂yk贸w, czy na talerzyk z przek膮skami do meczu (jako dodatek do sosu). Warto cho膰 raz spr贸bowa膰 kr膮偶k贸w cebulowych. Po opaleniu nad gazem, warzywo to zyskuje bardzo ciekawy smak. Najpierw jednak musi by膰 dobrze przechowywane. Jak? Przede wszystkim pami臋taj, 偶e:- cebul臋 w 艂upinach nale偶y umie艣ci膰 w dobrze wentylowanym, ch艂odnym i zacienionym miejscu,
- po obraniu cebula powinna by膰 przechowywana w lod贸wce,
- pod 偶adnym pozorem nie powinno si臋 przechowywa膰 cebuli w foliowych woreczkach,
- zapas cebuli powinien by膰 wykorzystany maksymalnie w ci膮gu miesi膮ca,
- najlepsze do przechowywania cebuli s膮 koszyki, drewniane skrzynki, nawet pojemniki maj膮ce liczne otwory.
Pokrojona cebula – przechowywanie
Na pocz膮tek warto wiedzie膰, 偶e cebula bardzo szybko wch艂ania wilgo膰. Dlatego, je艣li nie jest posiekana i ma 艂upin臋, nie powinno si臋 jej wk艂ada膰 do lod贸wki. Czasem jednak podczas gotowania okazuje si臋, 偶e troch臋 jej zosta艂o. Obrana lub nawet pokrojona cebula to nie problem. Wystarczy w艂o偶y膰 j膮 do szczelnego pojemnika i schowa膰 do lod贸wki. Dzi臋ki temu jej aromat nie przedostanie si臋 do innych sk艂adnik贸w, a przydatno艣膰 do spo偶ycia b臋dzie nieco przed艂u偶ona. Spokojnie uda ci si臋 dzi臋ki temu zaplanowa膰 kolejn膮 potraw臋, do kt贸rej wykorzystasz posiekan膮 cebul臋. Masz na to ok. 1-2 tygodni (kilka dni, gdy jest ju偶 pokrojona).
W czym i jak przechowywa膰 cebul臋?
Cebula w domowej spi偶arni ma optymalne warunki przechowywania. Jest tam ch艂odno, ma dobr膮 wentylacj臋 i czeka w nienas艂onecznionym miejscu. Wystarczy wi臋c wspomniana ju偶 wy偶ej skrzynka drewniana lub koszyk. Je艣li masz tak膮 mo偶liwo艣膰, mo偶esz w艂o偶y膰 j膮 r贸wnie偶 do bawe艂nianej siateczki – najwa偶niejsze, by mia艂a liczne otwory pozwalaj膮ce na swobodny przep艂yw powietrza. Gdy ju偶 musisz w艂o偶y膰 j膮 do lod贸wki, u偶yj szczelnego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z 偶ywno艣ci膮. Mo偶e by膰 plastikowy lub szklany. Grunt, 偶eby pozwala艂 na dok艂adne zamkni臋cie i dawa艂 wygodny dost臋p do obranej, pokrojonej lub posiekanej cebuli.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej