Jak przechowywa膰 cebul臋?

Porady 9.07.2020


Przechowywanie cebuli – co warto wiedzie膰?

Cho膰 podczas krojenia wyciska nam 艂zy z oczu, lubimy, gdy trafia do da艅 makaronowych, zapiekanek, szasz艂yk贸w, czy na talerzyk z przek膮skami do meczu (jako dodatek do sosu). Warto cho膰 raz spr贸bowa膰 kr膮偶k贸w cebulowych. Po opaleniu nad gazem, warzywo to zyskuje bardzo ciekawy smak. Najpierw jednak musi by膰 dobrze przechowywane. Jak? Przede wszystkim pami臋taj, 偶e:
- cebul臋 w 艂upinach nale偶y umie艣ci膰 w dobrze wentylowanym, ch艂odnym i zacienionym miejscu,
- po obraniu cebula powinna by膰 przechowywana w lod贸wce,
- pod 偶adnym pozorem nie powinno si臋 przechowywa膰 cebuli w foliowych woreczkach,
- zapas cebuli powinien by膰 wykorzystany maksymalnie w ci膮gu miesi膮ca,
- najlepsze do przechowywania cebuli s膮 koszyki, drewniane skrzynki, nawet pojemniki maj膮ce liczne otwory.


Pokrojona cebula – przechowywanie

Na pocz膮tek warto wiedzie膰, 偶e cebula bardzo szybko wch艂ania wilgo膰. Dlatego, je艣li nie jest posiekana i ma 艂upin臋, nie powinno si臋 jej wk艂ada膰 do lod贸wki. Czasem jednak podczas gotowania okazuje si臋, 偶e troch臋 jej zosta艂o. Obrana lub nawet pokrojona cebula to nie problem. Wystarczy w艂o偶y膰 j膮 do szczelnego pojemnika i schowa膰 do lod贸wki. Dzi臋ki temu jej aromat nie przedostanie si臋 do innych sk艂adnik贸w, a przydatno艣膰 do spo偶ycia b臋dzie nieco przed艂u偶ona. Spokojnie uda ci si臋 dzi臋ki temu zaplanowa膰 kolejn膮 potraw臋, do kt贸rej wykorzystasz posiekan膮 cebul臋. Masz na to ok. 1-2 tygodni (kilka dni, gdy jest ju偶 pokrojona).


W czym i jak przechowywa膰 cebul臋?

Cebula w domowej spi偶arni ma optymalne warunki przechowywania. Jest tam ch艂odno, ma dobr膮 wentylacj臋 i czeka w nienas艂onecznionym miejscu. Wystarczy wi臋c wspomniana ju偶 wy偶ej skrzynka drewniana lub koszyk. Je艣li masz tak膮 mo偶liwo艣膰, mo偶esz w艂o偶y膰 j膮 r贸wnie偶 do bawe艂nianej siateczki – najwa偶niejsze, by mia艂a liczne otwory pozwalaj膮ce na swobodny przep艂yw powietrza. Gdy ju偶 musisz w艂o偶y膰 j膮 do lod贸wki, u偶yj szczelnego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z 偶ywno艣ci膮. Mo偶e by膰 plastikowy lub szklany. Grunt, 偶eby pozwala艂 na dok艂adne zamkni臋cie i dawa艂 wygodny dost臋p do obranej, pokrojonej lub posiekanej cebuli.