Jak rozmrozić lodówkę – krok po kroku

Jak szybko rozmrozić lodówkę?
Wiele zależy od tego, jak bardzo twoje urządzenie obrosło w szron i lód. Choć nowoczesna technologia pozwala na uniknięcie tego typu pracy, nawet w przypadku lodówek No Frost może zdarzyć się, że trzeba będzie skorzystać z małego rozmrażania pod długim okresie użytkowania (np. ze względu na utratę wydajności chłodzenia i mrożenia). Każdy, kto kiedykolwiek próbował rozmrażać lodówkę wie, że może to trwać nawet przez większość dnia. Lodowo-szronowa pokrywa musi przecież stopnieć. W takim wypadku i przy wakacyjnej aurze na zewnątrz, nie pomogą nawet najlepsze pojemniki na żywność. Wiele produktów spożywczych może się zepsuć. Istnieje jednak sposób na to, jak wszystko przyspieszyć. Najpierw więc odłącz lodówkę od prądu, a potem… wstaw do środka naczynie z gorącą wodą. Zmieniając ją co jakiś czas, o wiele szybciej pozbędziesz się całego lodu. Miej jednak na uwadze, że producenci lodówek nie zalecają przyspieszania całego procesu.
Rozmrażanie lodówki – o czym pamiętać?
Jeśli czytasz nas regularnie, to wiesz, że jajka nie lubią nagłych zmian temperatury, a więc jeśli planujesz rozmrażanie lodówki, upewnij się, że nie ma w niej akurat jajek. W tym czasie nie wytrwają również żadne lody, mrożone mięso i inne produkty spożywcze. Oczywiście nie możesz ich później ponownie zamrozić, więc one również muszą zniknąć przed "godziną zero". Najlepiej niech lodówka będzie pusta. Jeśli to jednak niemożliwe, wyjmij z niej jedzenie i zapakuj w szczelne pojemniki do przechowywania żywności, a te włóż np. w torbę termiczną zakupioną w supermarkecie. Sprawdź również, czy odpływ lodówki jest drożny. Odpadające kawałki lodu możesz wyjmować ręcznie – to też pomoże przyspieszyć i tak niezbyt krótko trwające zadanie.
Czego nie robić – rozmrażanie lodówki
Ile więc trwa rozmrażanie lodówki? Cóż, nie licz na to, że uda ci się wyjść z kuchni w godzinę. Nawet z pomocą wrzątku potrzebujesz nawet całego poranka, by uporać się z warstwą szronu i lodu. W takich chwilach trudno o zachowanie cierpliwości. Mogą pojawić się też błędne decyzje. Dlatego uważaj, by do głowy nie przyszedł ci jeden z następujących pomysłów:
- nigdy nie podważaj nagromadzonego lodu przy pomocy ostrych akcesoriów kuchennych lub tym bardziej noża (nie chcesz przecież przebić ścianek zabezpieczających wnętrze lodówki, prawda?),
- nie włączaj ponownie lodówki, zanim nie upewnisz się, że jej wnętrze jest idealnie suche (nie jest to ani dobre dla jedzenia, ani dla samego urządzenia, które o wiele szybciej zacznie gromadzić kolejną warstwę szronu i lodu),
- dokładnie usuń ślady detergentu, który używasz do mycia lodówki w trakcie rozmrażania (ich właściwości mogą osłabić powłokę w lodówce).
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej