Jak sprytnie zorganizować przechowywanie akcesoriów do gotowania w kuchennych szufladach?


Higiena i wygoda – przechowywanie sztućców

Pierwszym typem produktów, które pomogą ci uczynić przechowywanie akcesoriów kuchennych bardziej komfortowym, są wszelkiego rodzaju organizer do szuflad. To właśnie przy ich wsparciu możesz w łatwy sposób uporządkować, a następnie znaleźć, np. domowy zestaw sztućców dla 12 osób. Układasz osobno łyżki, łyżeczki do ciasta, noże oraz widelce. Wprost z szuflady możesz ułożyć je na stole, przygotowując posiłek. Chcesz szybko opróżnić szufladę? Gdy cała jej zawartość znajduje się w sprytnym organizerze, będzie to dziecinnie proste. Zastanów się tylko nad materiałem, z którego ma być wykonany produkt. Obecnie popularność zyskują organizery bambusowe i z innych naturalnych materiałów. Wybierając natomiast tworzywo sztuczne, zyskujesz większą paletę kolorystyczną i optymalną odporność na działanie wilgoci.


Maty antypoślizgowe do szuflad – skuteczne i praktyczne

Oczywiście możesz włożyć swoje akcesoria i przybory kuchenne wprost do pustej szuflady. Zauważ tylko, że każde jej otwarcie i zamknięcie sprawia, iż zawartość przesuwa się wewnątrz, generując hałas. Po pewnym czasie wewnątrz tworzy się bałagan i trudno cokolwiek znaleźć. Akcesoria powoli niszczą również siebie nawzajem oraz materiał, z którego wykonano szufladę. Nie musisz się na to godzić! Niewielkim kosztem oraz w prosty sposób problem może zniknąć z twojej kuchni. Wystarczy odpowiednio duża mata antypoślizgowa do szuflady. Ułożone na niej przybory nie przesuwają się – dzięki temu łatwiej znajdziesz je w trakcie gotowania, unikniesz zniszczenia zawartości oraz elementów mebli, no i przechowasz wszystko w higienicznych warunkach.


Pokrywki w szufladzie – łatwy dostęp i komfort

Wysokie szuflady w kuchni świetnie nadają się nie tylko do przechowywania garnków i patelni. Wybierając odpowiednie i sprytne rozwiązania, możesz w nich uporządkować wiele różnych dodatków potrzebnych do gotowania. Pokrywki są zazwyczaj jednymi z bardziej problematycznych elementów, jeśli chodzi o wygospodarowanie miejsca w przestrzeni kuchni. Nie musi tak jednak być, gdyż wystarczy mieć wysoką szufladę no i prosty stojak na pokrywki. Układasz je jedna za drugą. Wysuwając szufladę, masz dostęp do wszystkich naraz. Łatwo odnajdziesz odpowiedni rozmiar. Nie zniszczysz ich ani nie zarysujesz. Pozostałe miejsce możesz natomiast spożytkować na różnej wielkości pojemniki kuchenne, w których najłatwiej przechowywać foremki do ciasteczek, szprycę cukierniczą do lukrowania, lejki, miarki, a nawet akcesoria do grilla.