Jak zrobi膰 domow膮 czekolad臋? Prosty przepis!

Prosta receptura, przepyszny efekt – samodzielnie zrobiona czekolada!
Na s艂odkie przyjemno艣ci nie wypada czeka膰, a wi臋c przejd藕my od razu do wskaz贸wek, kt贸re zaprowadz膮 ci臋 wprost do czekoladowej krainy codziennych sukces贸w i przyjemno艣ci. Oto 4 kroki do u艣miechu. UWAGA! Czekolada a偶 rozp艂ywa si臋 w ustach, wi臋c zachowaj umiar!- Szklank臋 t艂ustego mleka zagotuj w ma艂ym rondelku (je艣li jest to mleko pasteryzowane UHT, to nie musi osi膮gn膮膰 temperatury wrzenia). Do gor膮cego mleka dodaj p贸艂 kostki mas艂a (100 g) i mieszaj膮c, poczekaj a偶 ca艂kowicie si臋 rozpu艣ci.
- Pora na cukier lub ksylitol i kakao (wybierz dobrej jako艣ci produkt 100%, bez dodatk贸w zwi臋kszaj膮cych sztucznie mas臋). Standardowe proporcje to 175 g s艂odyczy i 3 艂y偶ki kakao. Dopasuj indywidualnie proporcje i wymieszaj wszystko, a偶 osi膮gniesz jednorodn膮 mas臋.
- Przelej ca艂o艣膰 do miski i dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj do momentu, a偶 uda si臋 ca艂kowicie pozby膰 zbrylonego proszku i grudek. Teraz mo偶esz te偶 doda膰 ulubione dodatki – rodzynki, orzechy itp.
- Otrzyman膮 mas臋 prze艂贸偶 do p艂askiej blaszki, silikonowej foremki lub innego naczynia wy艂o偶onego papierem do pieczenia, czy te偶 foli膮 spo偶ywcz膮. Nast臋pnie w艂贸偶 ca艂o艣膰 do domowej lod贸wki. Po kilku godzinach czekolada zrobi si臋 twarda. Pokr贸j j膮 w贸wczas na kostki i ciesz si臋 jej smakiem.
Jakie dodatki do domowej czekolady?
Orzechy laskowe, rodzynki i migda艂y wydaj膮 ci si臋 zbyt banalne? Je艣li 艣wiadomie chcesz zrezygnowa膰 ze smaku czekolady z tymi przepysznymi dodatkami, pomo偶emy ci znale藕膰 dla nich ciekaw膮 alternatyw臋. Mo偶e solone pistacje? Orzechy nerkowca? W艣r贸d najciekawszych i og贸lnodost臋pnych sk艂adnik贸w uszlachetniaj膮cych smak domowej czekolady znajdziesz r贸wnie偶:- kawa艂ki banan贸w, truskawek, malin i ananasa,
- cukrowe pianki marshmallow,
- s艂one orzeszki ziemne i wi贸rki kokosowe,
- kawa艂ki ciasteczek,
- dodatek smakowych likier贸w,
- jagody goji, nasiona chia lub suszone 艣liwki,
- zielon膮 herbat臋 matcha,
- p艂atki chili.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej