Jak zrobi膰 domow膮 czekolad臋? Prosty przepis!

Porady 1.10.2024


Prosta receptura, przepyszny efekt – samodzielnie zrobiona czekolada!

Na s艂odkie przyjemno艣ci nie wypada czeka膰, a wi臋c przejd藕my od razu do wskaz贸wek, kt贸re zaprowadz膮 ci臋 wprost do czekoladowej krainy codziennych sukces贸w i przyjemno艣ci. Oto 4 kroki do u艣miechu. UWAGA! Czekolada a偶 rozp艂ywa si臋 w ustach, wi臋c zachowaj umiar!

 
  1. Szklank臋 t艂ustego mleka zagotuj w ma艂ym rondelku (je艣li jest to mleko pasteryzowane UHT, to nie musi osi膮gn膮膰 temperatury wrzenia). Do gor膮cego mleka dodaj p贸艂 kostki mas艂a (100 g) i mieszaj膮c, poczekaj a偶 ca艂kowicie si臋 rozpu艣ci.
     
  2. Pora na cukier lub ksylitol i kakao (wybierz dobrej jako艣ci produkt 100%, bez dodatk贸w zwi臋kszaj膮cych sztucznie mas臋). Standardowe proporcje to 175 g s艂odyczy i 3 艂y偶ki kakao. Dopasuj indywidualnie proporcje i wymieszaj wszystko, a偶 osi膮gniesz jednorodn膮 mas臋.
     
  3. Przelej ca艂o艣膰 do miski i dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj do momentu, a偶 uda si臋 ca艂kowicie pozby膰 zbrylonego proszku i grudek. Teraz mo偶esz te偶 doda膰 ulubione dodatki – rodzynki, orzechy itp.
     
  4. Otrzyman膮 mas臋 prze艂贸偶 do p艂askiej blaszki, silikonowej foremki lub innego naczynia wy艂o偶onego papierem do pieczenia, czy te偶 foli膮 spo偶ywcz膮. Nast臋pnie w艂贸偶 ca艂o艣膰 do domowej lod贸wki. Po kilku godzinach czekolada zrobi si臋 twarda. Pokr贸j j膮 w贸wczas na kostki i ciesz si臋 jej smakiem.
      

Jakie dodatki do domowej czekolady?

Orzechy laskowe, rodzynki i migda艂y wydaj膮 ci si臋 zbyt banalne? Je艣li 艣wiadomie chcesz zrezygnowa膰 ze smaku czekolady z tymi przepysznymi dodatkami, pomo偶emy ci znale藕膰 dla nich ciekaw膮 alternatyw臋. Mo偶e solone pistacje? Orzechy nerkowca? W艣r贸d najciekawszych i og贸lnodost臋pnych sk艂adnik贸w uszlachetniaj膮cych smak domowej czekolady znajdziesz r贸wnie偶:
- kawa艂ki banan贸w, truskawek, malin i ananasa,
- cukrowe pianki marshmallow,
- s艂one orzeszki ziemne i wi贸rki kokosowe,
- kawa艂ki ciasteczek,
- dodatek smakowych likier贸w,
- jagody goji, nasiona chia lub suszone 艣liwki,
- zielon膮 herbat臋 matcha,
- p艂atki chili.