Jak zrobi膰 domowe lody?

Przepis na lody domowe
Jak zrobi膰 domowe lody 艣mietankowe? Przepis na nie jest bardzo prosty. Do tego celu potrzebne b臋d膮 nast臋puj膮ce sk艂adniki:- 400 ml 艣mietanki 36%,
- 200 ml mleka,
- 60 g cukru.
Jak si臋 robi lody domowe? 200 ml 艣mietanki wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy a偶 do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drug膮 cz臋艣膰 艣mietanki oraz mleko i dok艂adnie mieszamy przy pomocy miksera lub trzepaczki. Przek艂adamy mas臋 na lody do pojemnika i wk艂adamy do zamra偶alnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy j膮, miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji i mrozimy przez oko艂o 4 godziny.
Kolejnym popularnym smakiem lod贸w s膮 truskawkowe. Jak zrobi膰 domowe lody truskawkowe? Sk艂adniki na ten deser to:
- 500 g truskawek,
- 250 g serka mascarpone,
- 300 g 艣mietanki 30%,
- 5 艂y偶ek cukru.
Truskawki myjemy pod zimn膮 wod膮 i usuwamy szypu艂ki. Przek艂adamy je do rondelka i zasypujemy 2 艂y偶kami cukru. Sma偶ymy a偶 do momentu, w kt贸rym owoce zaczn膮 puszcza膰 sok, a cukier si臋 rozpu艣ci. Odstawiamy naczynie do lod贸wki. 艢mietank臋, serek mascarpone i 3 艂y偶ki cukru 艂膮czymy ze sob膮 i zostawiamy do sch艂odzenia. Po up艂ywie kilkunastu minut wyjmujemy naczynie z kremow膮 mas膮 z lod贸wki i miksujemy j膮 przez 2 minuty. 艁膮czymy j膮 z truskawkami, mieszamy i wstawiamy na 6 godzin do zamra偶alnika. Co oko艂o godzin臋 mas臋 warto wyj膮膰 i przemiesza膰. Potem wystarczy si臋 ju偶 tylko delektowa膰 lodami domowej roboty.
Domowe lody na patyku
Alternatyw膮 dla domowej roboty lod贸w ga艂kowych jest ich wersja na patyku. Przyrz膮dzenie tego deseru jest banalnie proste, a do tego celu mo偶na wykorzysta膰 dowolne, ulubione owoce. Takie domowe lody na patyku to doskona艂y spos贸b na zdrow膮 przek膮sk臋 dla dzieci.Jak zrobi膰 domowe lody bez jajek? Pierwsza propozycja to przysmak jagodowy. Do jego wykonania potrzebne b臋d膮:
- 2 szklanki jag贸d,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 3 艂y偶ki cukru pudru.
Myjemy jagody, a nast臋pnie przy pomocy blendera mieszamy je z jogurtem i cukrem pudrem. Przyrz膮dzon膮 w ten spos贸b mas臋 przek艂adamy do specjalnych foremek i wk艂adamy do zamra偶arki na kilka godzin.
R贸wnie smakowicie prezentuj膮 si臋 domowe lody bananowe. Przepis na lody domowe jest nast臋puj膮cy:
- 1 banan,
- 5 艂y偶ki jogurtu naturalnego,
- 2 艂y偶ki miodu.
Banana obieramy i kroimy na mniejsze kawa艂ki. Blendujemy wraz z jogurtem i miodem, przek艂adamy do foremek i mrozimy.
Lody w艂asnej roboty — jak je zaserwowa膰?
Gwarancj膮 codziennych sukces贸w w zaskakiwaniu bliskich efektownie zaserwowanymi lodami domowej roboty s膮 odpowiednio dobrane gad偶ety z oferty naszego sklepu internetowego Tadar.pl. Do nak艂adania lod贸w w艂asnej roboty dobrze sprawdzi si臋 specjalna 艂y偶ka do lod贸w z ergonomiczn膮, dobrze uk艂adaj膮c膮 si臋 w d艂oni r膮czk膮 ze stali nierdzewnej, kt贸ra jest materia艂em higienicznym i 艂atwym do utrzymania w czysto艣ci. Taki gad偶et pozwoli na uformowanie idealnie r贸wnych, okr膮g艂ych ga艂ek. 艁y偶ka tego typu doskonale sprawdza膰 b臋dzie si臋 r贸wnie偶 podczas podawania kaszy, ziemniak贸w czy ry偶u.W czym zaserwowa膰 domowe lody owocowe? Warto si臋gn膮膰 tu po specjalne pucharki z przezroczystego szk艂a. Takie naczynie na lody znakomicie b臋dzie sprawdza膰 si臋 podczas spotka艅 w gronie rodziny i przyjaci贸艂. Dzi臋ki eleganckim t艂oczeniom, pucharki prezentuj膮 si臋 niezwykle efektownie. Z 艂atwo艣ci膮 zmie艣ci si臋 w nich zar贸wno kilka ga艂ek domowych lod贸w jogurtowych, jak i ulubione dodatki, jak owoce czy bita 艣mietana.
Czym je艣膰 lody domowej roboty? Warto zaopatrzy膰 si臋 w zestaw 艂y偶eczek, najlepiej 艂y偶eczek koktajlowych, kt贸rych cech膮 charakterystyczn膮 jest d艂uga, wygodna r膮czka. Z powodzeniem wykorzysta膰 mo偶na je r贸wnie偶 do serwowania kawy typu latte.
Domowe lody czekoladowe, truskawkowe czy 艣mietankowe to znakomita alternatywa dla gotowych produkt贸w dost臋pnych w sklepach i sprawdzony spos贸b na to, by ulubionymi letnimi smakami m贸c cieszy膰 si臋 przez okr膮g艂y rok.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej