Jak zrobić rurki z kremem? 8 podpowiedzi
Rurki z kremem – ciasto
Ciasto na rurki z kremem jest półkruche. Jego struktura przypomina nieco ciasto francuskie, choć jest sztywniejsza i pozwala na wygodniejsze nadziewanie. Żeby je zrobić, przygotuj foremki do rurek oraz następujące składniki: mąkę pszenną (250 g), zimne masło (125 g), kwaśną śmietanę 18% (125 ml), sól (wystarczy szczypta). Trzymając się tych proporcji, uzyskasz ok. 25 rurek o długości 10 cm. Najpierw pokrój masło w kostkę. Potem wrzuć do miski wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto. Gotową kulę ciasta zawiń w folię spożywczą lub aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie podsyp ciasto oraz stolnicę mąką i bardzo cienko rozwałkuj (1 mm). Wykrój z ciasta długie paski o szerokości ok. 15 mm. Foremki na rurki posmaruj tłuszczem i nawiń na nie spiralnie paski ciasta, zaczynając od węższego końca. Obtocz w cukrze, który podczas pieczenia lekko się zkarmelizuje. Wyłóż na blaszkę do pieczenia z papierem. Piecz w temperaturze 200 ℃ przez kwadrans. Studź na metalowej kratce.
Co do środka, czyli rurki z kremem
Gdy rurki całkowicie wystygną, możesz nadziać je dowolnym kremem. Pamiętaj jednak by wcześniej wyjąć metalowe foremki do rurek. Najprościej jest dodać słodką bitą śmietanę, więc przy pierwszej próbie koniecznie ją zrób. Taką bazę można również najłatwiej urozmaicić. Wystarczy mieć pod ręką ok. 300 ml zimnej śmietanki 30% lub 36% i cukier puder (jedna łyżka powinna być w sam raz). Ubij oba składniki na sztywno np. z pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty. Przełóż krem do szprycy i… nadziewaj swoje rurki. Prawda, że łatwo było je zrobić?
Jak zrobić rurki z kremem? Pomysły i wskazówki
Właściwie możesz już oddać się błogim chwilom ze słodyczą deseru. Poczęstuj nim swoich gości, bliskich lub weź do pracy, aby osłodzić trudny dzień kolegom i koleżankom. Choć wiesz już jak zrobić rurki z bitą śmietaną, to dopiero początek twojej pysznej podróży. Nie bój się odkrywać nowych inspiracji i eksperymentować z kremami. Aby zachęcić cię do jak najczęstszego korzystania z foremek do rurek z kremem, mamy dla ciebie kilka praktycznych wskazówek na urozmaicenie tego deseru:- bardziej kremową konsystencję i delikatniejszy smak otrzymasz, dodając do ubitej śmietany z cukrem pudrem opakowanie serka mascarpone (ok. 200 g),
- świeżość smaku pomoże ci zbudować dodanie do kremu łyżki soku z cytryny lub innych cytrusów,
- miłym dla podniebienia dodatkiem do nadzienia samodzielnie zrobionych rurek z kremem mogą być wiórki kokosowe, czekoladowe lub drobne kawałki truskawek wymieszanych z ubita śmietaną.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej