Jak zrobić sos winegret?

Sos winegret to dość prosty dodatek do dań mięsnych, sałatek, warzyw czy owoców morza. Kucharze urozmaicają go na różne sposoby, np. poprzez dodanie pomidorów, miodu, czosnku, musztardy oraz wielu innych składników. Poznaj podstawowy przepis na sos winegret i dowiedz się, jak z sukcesem wzbogacić jego smak.
Sos winegret
Winegret lub vinegrette to sos znany z kuchni francuskiej, wytwarzany z pomieszania oliwy, octu oraz przypraw. Współczesna sztuka kulinarna słynie także z bardziej urozmaiconych wersji tego dodatku do dań. Miłośnicy bogatych kompozycji smakowych aromatyzują sos winegret pomidorami, papryką, miętą, czosnkiem czy miodem. Chętnie przyrządzany jest też sos winegret zielony, który swój kolor zawdzięcza dużej ilości zielonych ziół.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos czosnkowy?
- Jak zrobić sos pomidorowy?
Choć podstawowymi składnikami sosu winegret, a więc oliwą i octem, przyprawiono surowe warzywa w starożytnym Rzymie, to jednak pierwsze wzmianki na temat tego dodatku do potraw pochodzą z traktatu Bartolomea Platiny, datowanego na II połowę XV wieku. Dziś winegret chętnie serwuje się wraz z zieloną sałatą, warzywami, mięsem, owocami morza, a nawet mizerią.
Polecamy: Jak zrobić sos do pizzy?
Sos winegret – przepis
Przepis na sos winegret opiera się na kompozycji oliwy i octu winnego w proporcji 3:1, która została wzbogacona o przyprawy: sól i pieprz. Niektórzy taki przepis na winegret nieco modyfikują, zastępując ocet winny sokiem z cytryny.
Czytaj też:
- Jak zrobić sos serowy?
- Jak zrobić sos do spaghetti?
Poniżej prezentujemy przepis na sos vinegrette w wersjach: podstawowej i urozmaiconej dodatkami w postaci czosnku, musztardy oraz miodu.
Składniki sosu winegret
Skład sosu winegret jest prosty. Aby przyrządzić klasyczny vinegrette, będziesz potrzebować:
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki octu winnego lub 1 łyżkę soku z cytryny,
- szczyptę soli,
- szczyptę pieprzu.
Pamiętaj, by dokładnie odmierzyć podstawowe składniki sosu winegret. Zwróć uwagę na proporcje, niezbędne do tego, by stworzyć smaczny vinegrette.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos śmietanowy?
- Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak się robi sos winegret? Do miski wlej ocet winny lub sok z cytryny. Następnie dodaj sól, a potem oliwę. Gdy dokładnie wymieszasz wszystkie składniki, całość możesz doprawić pieprzem. Już wiesz, jak zrobić winegret w wersji klasycznej, sprawdź więc, jak urozmaicić ten sos ciekawymi dodatkami - miodem, musztardą lub czosnkiem.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos grzybowy?
- Jak zrobić sos pieczarkowy?
Sos winegret z miodem
Sos winegret z miodem i musztardą to równie smaczny dodatek do dań. Winegret miodowy to kompozycja podstawowych składników sosu vinegrette z odrobiną miodu oraz musztardy. Aby zrobić miodowy winegret, przygotuj:
- 1 łyżkę octu winnego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżkę musztardy,
- 1 łyżkę miodu,
- odrobinę soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Wszystkie składniki na sos winegret miodowy umieść w słoiczku. Zakręć słoik i dynamicznie nim potrząśnij. Winegret z miodem jest już gotowy!
Czytaj także:
- Jak zrobić sos pieczeniowy?
- Jak zrobić sos słodko kwaśny?
Sos winegret z czosnkiem
Ciekawą propozycją kulinarną jest winegret czosnkowy. Jak zrobić sos winegret z czosnkiem? Przepis na tego typu dressing opiera się na klasycznej recepturze sosu winegret wzbogaconego o jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Winegret z czosnkiem to smaczny dodatek do sałatek oraz mięs.
Sos winegret z czosnkiem można także urozmaicić łyżką musztardy i łyżką miodu. Należy jednak pamiętać, że nie każdy ceni sobie tak różnorodny repertuar smakowy. Dlatego sos winegret z czosnkiem, musztardą i miodem polecany jest osobom, które lubią kulinarne eksperymenty.
To jeden z bardziej znanych i najłatwiejszych sosów sałatkowych. Dzięki niemu smak przygotowanych potraw będzie wyjątkowy.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos serowy do makaronu?
- Jak zagęścić sos?
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej