Jak zrobić sos winegret?

Porady 1.12.2021

Sos winegret to dość prosty dodatek do dań mięsnych, sałatek, warzyw czy owoców morza. Kucharze urozmaicają go na różne sposoby, np. poprzez dodanie pomidorów, miodu, czosnku, musztardy oraz wielu innych składników. Poznaj podstawowy przepis na sos winegret i dowiedz się, jak z sukcesem wzbogacić jego smak.

Sos winegret

Winegret lub vinegrette to sos znany z kuchni francuskiej, wytwarzany z pomieszania oliwy, octu oraz przypraw. Współczesna sztuka kulinarna słynie także z bardziej urozmaiconych wersji tego dodatku do dań. Miłośnicy bogatych kompozycji smakowych aromatyzują sos winegret pomidorami, papryką, miętą, czosnkiem czy miodem. Chętnie przyrządzany jest też sos winegret zielony, który swój kolor zawdzięcza dużej ilości zielonych ziół.

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos czosnkowy?
  • Jak zrobić sos pomidorowy? 

Choć podstawowymi składnikami sosu winegret, a więc oliwą i octem, przyprawiono surowe warzywa w starożytnym Rzymie, to jednak pierwsze wzmianki na temat tego dodatku do potraw pochodzą z traktatu Bartolomea Platiny, datowanego na II połowę XV wieku. Dziś winegret chętnie serwuje się wraz z zieloną sałatą, warzywami, mięsem, owocami morza, a nawet mizerią.

Polecamy: Jak zrobić sos do pizzy? 

Sos winegret – przepis

Przepis na sos winegret opiera się na kompozycji oliwy i octu winnego w proporcji 3:1, która została wzbogacona o przyprawy: sól i pieprz. Niektórzy taki przepis na winegret nieco modyfikują, zastępując ocet winny sokiem z cytryny.

Czytaj też:

  • Jak zrobić sos serowy? 
  • Jak zrobić sos do spaghetti? 

Poniżej prezentujemy przepis na sos vinegrette w wersjach: podstawowej i urozmaiconej dodatkami w postaci czosnku, musztardy oraz miodu.

Składniki sosu winegret

Skład sosu winegret jest prosty. Aby przyrządzić klasyczny vinegrette, będziesz potrzebować:

  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki octu winnego lub 1 łyżkę soku z cytryny,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę pieprzu.

Pamiętaj, by dokładnie odmierzyć podstawowe składniki sosu winegret. Zwróć uwagę na proporcje, niezbędne do tego, by stworzyć smaczny vinegrette.

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos śmietanowy? 
  • Jak zrobić sos koperkowy?

Jak zrobić sos winegret?

Jak się robi sos winegret? Do miski wlej ocet winny lub sok z cytryny. Następnie dodaj sól, a potem oliwę. Gdy dokładnie wymieszasz wszystkie składniki, całość możesz doprawić pieprzem. Już wiesz, jak zrobić winegret w wersji klasycznej, sprawdź więc, jak urozmaicić ten sos ciekawymi dodatkami - miodem, musztardą lub czosnkiem.

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos grzybowy? 
  • Jak zrobić sos pieczarkowy?

Sos winegret z miodem

Sos winegret z miodem i musztardą to równie smaczny dodatek do dań. Winegret miodowy to kompozycja podstawowych składników sosu vinegrette z odrobiną miodu oraz musztardy. Aby zrobić miodowy winegret, przygotuj:

  • 1 łyżkę octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżkę musztardy,
  • 1 łyżkę miodu,
  • odrobinę soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Wszystkie składniki na sos winegret miodowy umieść w słoiczku. Zakręć słoik i dynamicznie nim potrząśnij. Winegret z miodem jest już gotowy!

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos pieczeniowy?
  • Jak zrobić sos słodko kwaśny? 

Sos winegret z czosnkiem

Ciekawą propozycją kulinarną jest winegret czosnkowy. Jak zrobić sos winegret z czosnkiem? Przepis na tego typu dressing opiera się na klasycznej recepturze sosu winegret wzbogaconego o jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Winegret z czosnkiem to smaczny dodatek do sałatek oraz mięs.

Sos winegret z czosnkiem można także urozmaicić łyżką musztardy i łyżką miodu. Należy jednak pamiętać, że nie każdy ceni sobie tak różnorodny repertuar smakowy. Dlatego sos winegret z czosnkiem, musztardą i miodem polecany jest osobom, które lubią kulinarne eksperymenty.

To jeden z bardziej znanych i najłatwiejszych sosów sałatkowych. Dzięki niemu smak przygotowanych potraw będzie wyjątkowy. 

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos serowy do makaronu? 
  • Jak zagęścić sos?