Jaką kawiarkę wybrać? Wszystko, co musisz wiedzieć o kawiarce
Jak zbudowana jest kawiarka włoska i jak jej używać?
Kawiarki do parzenia kawy składają się z 3 elementów. Są nimi: zbiornik na wodę, sitko, na którym umieszcza się ziarna kawy oraz pojemnik na gotowy napój. Dodatkowo, w skład kafetiery włoskiej wchodzą również uszczelki, które stanowią gwarancję prawidłowego użytkowania kafetierki oraz zawór bezpieczeństwa, który odpowiada za regulację ciśnienia we wnętrzu czajniczka do parzenia kawy.Jak działa kawiarka? Jak parzyć kawę w kawiarce? Przyrządzanie kawy z jej pomocą jest niezwykle proste. Pierwszy etap robienia kawy w kawiarce to wypełnienie dolnej części kawiarki na indukcję wodą. Do tego celu wykorzystać można zarówno jej wersję filtrowaną, jak i zagotowaną. Wykonując tę czynność należy pamiętać, aby poziom wody nie przekraczał zaworu bezpieczeństwa. Przyczynić mogłoby się to bowiem do powstania zbyt wysokiego ciśnienia w kawiarce ze stali nierdzewnej. Kolejny etap stanowi wypełnienie sitka kawą i umieszczenie go w podstawie z wodą. Uwaga! Nie należy jej ubijać — uniemożliwić mogłoby to bowiem proces ekstrakcji. Jaka kawa najlepiej sprawdzać będzie się w ekspresach włoskich? Zaleca się stosowanie jej średnio zmielonej wersji. Następnie skręcamy podstawę urządzenia z jego górną częścią i umieszczamy włoski zaparzacz do kawy na kuchence ustawionej na średnim ogniu. Na skutek rosnącego ciśnienia, po kilku minutach w górnym pojemniku będzie zbierać się kawa. W momencie, w którym kawiarka indukcyjna zacznie bulgotać, należy ją zdjąć z kuchenki i schłodzić dolną część urządzenia. Całość procesu zajmuje nie więcej niż 10 minut. Po zakończonym parzeniu kawy w kawiarce, narzędzie należy opłukać ciepłą wodą i dokładnie oczyścić.
Kawiarka aluminiowa czy stalowa?
Jaką kawiarkę kupić? Poszczególne dostępne na rynku modele kawiarek na gaz różnią się od siebie między innymi materiałem wykonania. Kawiarka stalowa czy aluminiowa — którą wybrać? Pierwsza z nich posiada tradycyjny, kanciasty kształt. Do jej produkcji wykorzystywany jest dopuszczony do kontaktu z żywnością, certyfikowany stop aluminium. Sporą jej zaletą jest również odporność na stłuczenie. Dobre kawiarki aluminiowe są także lekkie, niedrogie i szybko się nagrzewają. Tego typu urządzenia posiadają różną pojemność i wersje kolorystyczne. W sklepach spotkać można się również z modelami elektrycznymi wyposażonymi w spieniacz do mleka. To idealne rozwiązanie dla wszystkich miłośników kawy typu latte. Czy aluminiowe zaparzacze do kawy na gaz mają jakiekowiek wady? Zalicza się do nich między innymi fakt, iż na skutek regularnego użytkowania mogą one ulegać odbarwieniu i odkształceniu, co prowadzić może do zmiany smaku przyrządzanej w nich kawy. Co więcej, nie należy ich myć przy pomocy detergentów.Drugą propozycją są kawiarki stalowe ciśnieniowe. Tego typu urządzenia produkowane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Kawiarki elektryczne stalowe z czasem nie odkształcają się, nie korodują i nie odbarwiają, co sprawia, że kupując je można mieć pewność, że posłużą przez wiele lat. Oprócz tego, są odporne na stłuczenie i łatwe w czyszczeniu. Takie kafetierki do kawy mają opływowy kształt i stalowy kolor, co czyni z nich idealne rozwiązanie do nowoczesnych kuchni.
Alternatywę dla kawiarek aluminiowych i stalowych stanowić mogą modele porcelanowe. Ich elegancki wygląd sprawia, że stanowić będą one doskonałą dekorację każdego kuchennego blatu. Z porcelany wykonuje się ich górną część. Podstawa oraz sitko produkowane są natomiast z aluminium lub stali nierdzewnej. Porcelanowe kafetierki nie odbarwiają się, nie odkształcają i nadają się do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach. Ich wady to natomiast wysoka cena oraz brak odporności na stłuczenia.
Kawiarka na indukcję czy na gaz?
Zaparzacz do kawy — jak działa? By kawiarka do kawy mogła funkcjonować w sposób prawidłowy, dopasować należy ją do rodzaju posiadanej kuchenki. Jeżeli w kuchni znajduje się model elektryczny czy gazowy, działać będzie na nim znacząca część dostępnych na rynku kafetierek. Gdy natomiast jesteście posiadaczami kuchenki indukcyjnej, w sklepach rozglądać powinniście się z kawiarkami wyposażonymi w specjalne, ferromagnetyczne dno. Informację na ten temat znajdziecie zarówno na opakowaniu, jak i na spodzie zaparzacza do kawy. Sporą część takich urządzeń może być z powodzeniem użytkowana również na kuchenkach elektrycznych oraz gazowych.Z czego powinna być wykonana kawiarka na indukcje? Zastosowania nie znajdą tutaj modele wykonane w całości z aluminium. Najlepszym rozwiązaniem będzie kawiarka ze stali nierdzewnej lub taka, której górna część jest aluminiowa, a dolna — stalowa. Jaką pojemność kawiarki wybrać? Warto, by by wynosiła ona nie mniej niż 150 ml — w przeciwnym wypadku urządzenie może nie zostać wykryte przez kuchenkę indukcyjną.
Alternatywę dla klasycznych kawiarek stanowić mogą modele elektryczne. Do przyrządzenia kawy z ich pomocą nie potrzebujemy kuchenki. By móc delektować się ulubionym napojem, wystarczy podłączyć je do prądu. Kawiarki elektryczne stalowe posiadają wbudowaną grzałkę, która w znaczący sposób skraca czas niezbędny do przyrządzenia kawy.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej