Jaki nóż kuchenny jest najbardziej uniwersalny?

Typy noży kuchennych
Nie każdy nóż sprawdzi się równie dobrze przy krojeniu pieczywa i pomidora. Są też takie rodzaje noży, dla których pokrojenie mięsa to pestka, a już posiekanie szczypiorku może być nieco niewygodne i mało dokładne. Zdecydowanie przed zakupem zestawu noży kuchennych należy poznać ich typy oraz ocenić, czy pasują one do naszych indywidualnych preferencji. Najbardziej uniwersalnym zestawieniem jest komplet ostrzy w bloku (np. z drewna bambusowego) składający się z:- 2 noży uniwersalnych (krótszego do wędlin, serów i dłuższego do dużych kawałków mięsa, warzyw, owoców itd.)
- noża z piłką (świetny przy krojeniu pieczywa oraz delikatnych warzyw jak np. pomidory)
- mały nożyk do warzyw i owoców (można nim obierać i precyzyjnie wykrawać między innym gniazdo nasienne z jabłka)
- nóż szefa kuchni (niezastąpiony przy szatkowaniu)
- nóż Santoku (najwygodniejszy do siekania składników)
Jakie noże kuchenne wybrać do kuchni?
O tym, jakie noże kuchenne kupić trzeba zadecydować po odpowiedzeniu sobie na kilka pytań. Po pierwsze, jak dużo gotujesz? Im więcej skomplikowanych dań w menu, tym bardziej prawdopodobne, że trzeba będzie postawić na różne rodzaje noży. Po drugie, wolisz mniej ostrzy o bardziej uniwersalnym charakterze, czy więcej wyspecjalizowanych? Wiesz, jest nawet specjalny nóż do sera, ale kupując taki uniwersalny o prostym ostrzu pokrytym powłoką non-stick również nie musisz martwić się przyklejaniem składników do noża. Po trzecie, jaki masz budżet? Od jakości wykonania ostrzy i rękojeści zależy komfort pracy, bezpieczeństwo krojenia oraz trwałość produktu. Nasza rada – zawsze wybieraj noże pewnie leżące dłoni i wykonane z dobrej jakości stali nierdzewnej, która wolno się tępi i jest łatwa w ostrzeniu.
Uniwersalne rodzaje noży kuchennych
Nóż uniwersalny do kuchni, to tylko jeden z typów, które możesz znaleźć w ofercie sklepu Tadar.pl. Cały zestaw zawiera zwykle dwa takie noże o różnej długości. Jednak mając je, zrobisz zdecydowanie najwięcej różnych zadań i zrealizujesz lwią część tego, co wymaga od noży przepis na obiad. Koniecznie upewnij się więc, czy oprócz atrakcyjnego designu, ten rodzaj noży ma również solidne i twarde ostrze oraz uchwyt zapobiegający ślizganiu się w dłoni (np. z tworzywa soft touch). Tyle wystarczy, by cieszyć się z zakupionych noży – nie zapomnij tylko o ich właściwym przechowywaniu, czyli w bloku na noże lub z pomocą listwy magnetycznej.
Warto przeczytać

Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcej
Kuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcej
Krewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcej
Rolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcej
Ile gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcej
Jak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcej
Biszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcej
Spód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcej
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej