Jaki nóż kuchenny jest najbardziej uniwersalny?

Typy noży kuchennych
Nie każdy nóż sprawdzi się równie dobrze przy krojeniu pieczywa i pomidora. Są też takie rodzaje noży, dla których pokrojenie mięsa to pestka, a już posiekanie szczypiorku może być nieco niewygodne i mało dokładne. Zdecydowanie przed zakupem zestawu noży kuchennych należy poznać ich typy oraz ocenić, czy pasują one do naszych indywidualnych preferencji. Najbardziej uniwersalnym zestawieniem jest komplet ostrzy w bloku (np. z drewna bambusowego) składający się z:- 2 noży uniwersalnych (krótszego do wędlin, serów i dłuższego do dużych kawałków mięsa, warzyw, owoców itd.)
- noża z piłką (świetny przy krojeniu pieczywa oraz delikatnych warzyw jak np. pomidory)
- mały nożyk do warzyw i owoców (można nim obierać i precyzyjnie wykrawać między innym gniazdo nasienne z jabłka)
- nóż szefa kuchni (niezastąpiony przy szatkowaniu)
- nóż Santoku (najwygodniejszy do siekania składników)
Jakie noże kuchenne wybrać do kuchni?
O tym, jakie noże kuchenne kupić trzeba zadecydować po odpowiedzeniu sobie na kilka pytań. Po pierwsze, jak dużo gotujesz? Im więcej skomplikowanych dań w menu, tym bardziej prawdopodobne, że trzeba będzie postawić na różne rodzaje noży. Po drugie, wolisz mniej ostrzy o bardziej uniwersalnym charakterze, czy więcej wyspecjalizowanych? Wiesz, jest nawet specjalny nóż do sera, ale kupując taki uniwersalny o prostym ostrzu pokrytym powłoką non-stick również nie musisz martwić się przyklejaniem składników do noża. Po trzecie, jaki masz budżet? Od jakości wykonania ostrzy i rękojeści zależy komfort pracy, bezpieczeństwo krojenia oraz trwałość produktu. Nasza rada – zawsze wybieraj noże pewnie leżące dłoni i wykonane z dobrej jakości stali nierdzewnej, która wolno się tępi i jest łatwa w ostrzeniu.
Uniwersalne rodzaje noży kuchennych
Nóż uniwersalny do kuchni, to tylko jeden z typów, które możesz znaleźć w ofercie sklepu Tadar.pl. Cały zestaw zawiera zwykle dwa takie noże o różnej długości. Jednak mając je, zrobisz zdecydowanie najwięcej różnych zadań i zrealizujesz lwią część tego, co wymaga od noży przepis na obiad. Koniecznie upewnij się więc, czy oprócz atrakcyjnego designu, ten rodzaj noży ma również solidne i twarde ostrze oraz uchwyt zapobiegający ślizganiu się w dłoni (np. z tworzywa soft touch). Tyle wystarczy, by cieszyć się z zakupionych noży – nie zapomnij tylko o ich właściwym przechowywaniu, czyli w bloku na noże lub z pomocą listwy magnetycznej.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej