Jaki serwetnik wybrać do kuchni lub jadalni?

Wyjątkowy posiłek to nie tylko zaskakujące smaki i różnorodność dań. Apetyczne aromaty wiele tracą, gdy nie towarzyszy im wizualna smakowitość. Jest wiele dodatków, które pomogą ci utrzymać posiłek na odpowiednim poziomie – jadalne kwiaty, sposób podania, paleta kolorów, a nawet wybór zastawy. Myśląc o uzupełnieniu przyjemności z jedzenia, warto wziąć pod uwagę nawet najmniejsze detale. Czy twój serwis obiadowy ma w komplecie serwetnik? Nie? W takim razie czas uzupełnić zestaw o ten element wyposażenia kuchni i posiłków jedzonych w jadalni.


Praktyczny czy ozdobny? Wybierz swój serwetnik!

Podczas nakrywania do stołu liczy się zmysł artystyczny. Trzeba też poświęcić trochę czasu, aby wszystko ze sobą współgrało, oferując maksymalną funkcjonalność i wygodę. Przy takim wyzwaniu wybór serwetnika wydaje się banalny. Sęk w tym, że nawet tak niewielki detal ma wówczas znaczenie. Wzornictwo poszczególnych elementów zastawy, które znajdą się w towarzystwie mięs, warzyw lub deseru, powinno być spójne. Mając więc do dyspozycji nowoczesny komplet kwadratowych talerzy, nie wybierzesz raczej klasycznie zdobionego serwetnika. Surowy design najlepiej współgra z prostą formą. Możesz w takim wypadku wybrać serwetnik metalowy lub prosty serwetnik ceramiczny. Ozdobne modele zostaw posiadaczom tradycyjnie dekorowanego, porcelanowego serwisu obiadowego.


Serwetnik ceramiczny, druciany, czy może szklany?

Każdy z nich jest w stanie cię zaskoczyć. Wiele zależy od projektu oraz jakości wykonania. Szklany serwetnik może być zarówno nowoczesny – prosty i transparentny – jak i klasyczny, np. modele tłoczone ze szkła szronionego. Biały serwetnik ceramiczny w kształcie półkola pasuje jak ulał do równie minimalistycznej zastawy obiadowej z czarnym i abstrakcyjnym motywem dekoracyjnym. Wystarczy jednak, że doda mu się ozdobny wzór subtelnych, wiosennych kwiatów, a stanie się dodatkiem do serwisu na specjalne okazje, który pamiętasz między innymi z domu twojej babci. Największą paletę wzorów znajdziesz zapewne wśród propozycji drucianych. Metalowe serwetniki mają różne barwy i kształty. Takie modele wydają się również być najbardziej uniwersalne i nieoficjalne – możesz używać ich z przyjemnością na co dzień!


Jak wybrać najlepszy serwetnik na stół?

Wybór serwetnika powinien być podyktowany nie tylko względami estetycznymi oraz chęcią stworzenia harmonii pomiędzy nim a stylem posiadanego serwisu obiadowego. Warto również zwrócić uwagę na takie niuanse jak:
- ciężar serwetnika (model musi być stabilny, aby stojące w nim serwetki nie rozsypały się na stole, np. gdy ktoś wyciągając jedną z nich, mógłby przewrócić zbyt lekki model),
- pojemność serwetnika (jak wielu gości się spodziewasz – oceń obiektywnie swoje potrzeby, aby później nie było problemu z wyjęciem pojedynczej serwetki),
- rodzaj serwetnika (stojący, z kulką, mały, duży, a może taki jak modele spotykane w twojej ulubionej restauracji, czyli serwetnik-skrzyneczka?),
- czy ma to być serwetnik do kuchni, czy do jadalni (kuchenne model pozwalają ci zwykle na większą ekstrawagancję – mogą mieć np. zabawne wzornictwo lub pastelowy kolor).