Jakie przyprawy do kurczaka? Podpowiadamy!
Jak przyprawić kurczaka?
Neutralny w smaku drób będzie taki, jak go doprawisz. W wielu domach zastępuje na co dzień schabowe, jest mięsnym dodatkiem do niejednej zapiekanki makaronowej, a nawet gra ważną rolę w sałatce gyros. Na dobry początek wystarczą sól i pieprz (czarny, kolorowy, ziołowy, jaki wolisz). Gotowe mieszanki przypraw do kurczaka zawierają również bardzo często: cząber, czosnek, paprykę (słodką, wędzoną lub pikantną), a nawet curry. Jednak najbogatszy jest w przypadku drobiu zestaw ziołowych możliwości. Niektóre dbają o jego zapach inne o smak. Jak przyprawić zatem pierś z kurczaka ziołami? Przede wszystkim wykorzystując oregano, bazylię, kolendrę, estragon, koperek, majeranek, tymianek i rozmaryn.
Jakie przyprawy do kurczaka z piekarnika?
Możesz kupić odpowiednią mieszankę przypraw, ale… nie jest to konieczne. Kurczak z piekarnika jest bardzo prosty w zrobieniu i bez takiej wygodnej opcji. Czym przyprawić zatem pieczony drób, aby wszystko wyszło idealnie? Z pewnością liczy się czas pieczenia, gdyż niektóre zioła mogą nie wytrzymać wysokiej temperatury i spowodować powstanie nut goryczy. Jeśli nie chcesz zepsuć romantycznej kolacji lub oficjalnego obiadu zrób samodzielnie przyprawę do kurczaka z piekarnika. W tym celu połącz: pieprz, sól, paprykę, czosnek oregano, rozmaryn i… oliwę zmieszaną z miodem. Takiej marynacie do pieczonego drobiu nikt się nie oprze!
Jakie przyprawy do kurczaka smażonego i z grilla?
Drób przepięknie chłonie smak, aromat i kolor przypraw. Można go doprawiać zarówno bezpośrednio przed smażeniem lub grillowaniem, jak również zamarynować w odpowiedniej mieszance dzień wcześniej. Im dłużej będzie miał kontakt z przyprawami, tym głębiej wniknie w niego ich magia oraz wyjątkowy charakter. Tutaj nie musisz się ograniczać. Czas smażenia i zarumieniania na ruszcie nie jest długi, więc daj ze swojego przyprawnika wszystko. Im bardziej intensywna przyprawa, tym mniej jej powinno się znaleźć w marynacie – chyba że zależy ci, by kurczak był mocno paprykowy lub wytrawnie ziołowy. Upewnij się również, że właściwie przechowujesz swoje mielone i suszone przyprawy. Tylko tak osiągniesz perfekcję. To najprostszy sposób, aby kurczak w przyprawach udał się niezależnie od sposobu przygotowania.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej