Jakie przyprawy do kurczaka? Podpowiadamy!

Porady 1.07.2020


Jak przyprawić kurczaka?

Neutralny w smaku drób będzie taki, jak go doprawisz. W wielu domach zastępuje na co dzień schabowe, jest mięsnym dodatkiem do niejednej zapiekanki makaronowej, a nawet gra ważną rolę w sałatce gyros. Na dobry początek wystarczą sól i pieprz (czarny, kolorowy, ziołowy, jaki wolisz). Gotowe mieszanki przypraw do kurczaka zawierają również bardzo często: cząber, czosnek, paprykę (słodką, wędzoną lub pikantną), a nawet curry. Jednak najbogatszy jest w przypadku drobiu zestaw ziołowych możliwości. Niektóre dbają o jego zapach inne o smak. Jak przyprawić zatem pierś z kurczaka ziołami? Przede wszystkim wykorzystując oregano, bazylię, kolendrę, estragon, koperek, majeranek, tymianek i rozmaryn.


Jakie przyprawy do kurczaka z piekarnika?

Możesz kupić odpowiednią mieszankę przypraw, ale… nie jest to konieczne. Kurczak z piekarnika jest bardzo prosty w zrobieniu i bez takiej wygodnej opcji. Czym przyprawić zatem pieczony drób, aby wszystko wyszło idealnie? Z pewnością liczy się czas pieczenia, gdyż niektóre zioła mogą nie wytrzymać wysokiej temperatury i spowodować powstanie nut goryczy. Jeśli nie chcesz zepsuć romantycznej kolacji lub oficjalnego obiadu zrób samodzielnie przyprawę do kurczaka z piekarnika. W tym celu połącz: pieprz, sól, paprykę, czosnek oregano, rozmaryn i… oliwę zmieszaną z miodem. Takiej marynacie do pieczonego drobiu nikt się nie oprze!


Jakie przyprawy do kurczaka smażonego i z grilla?

Drób przepięknie chłonie smak, aromat i kolor przypraw. Można go doprawiać zarówno bezpośrednio przed smażeniem lub grillowaniem, jak również zamarynować w odpowiedniej mieszance dzień wcześniej. Im dłużej będzie miał kontakt z przyprawami, tym głębiej wniknie w niego ich magia oraz wyjątkowy charakter. Tutaj nie musisz się ograniczać. Czas smażenia i zarumieniania na ruszcie nie jest długi, więc daj ze swojego przyprawnika wszystko. Im bardziej intensywna przyprawa, tym mniej jej powinno się znaleźć w marynacie – chyba że zależy ci, by kurczak był mocno paprykowy lub wytrawnie ziołowy. Upewnij się również, że właściwie przechowujesz swoje mielone i suszone przyprawy. Tylko tak osiągniesz perfekcję. To najprostszy sposób, aby kurczak w przyprawach udał się niezależnie od sposobu przygotowania.