Jakie przyprawy do rosołu?

Rosół – przyprawy, które trzeba mieć!
Rosół ma w sobie wyraźny słony smak, więc to na pewno tej przyprawy nie może zabraknąć w twojej kuchni. Łatwo go jednak przesolić, zatem nie spiesz się z dodaniem tego składnika. Poczekaj na sam koniec. Spróbuj bulionu, który powinien dobrze przejść innymi dodatkami. Wówczas dopiero oceń, jak wiele soli mu jeszcze potrzeba. Z całą pewnością nie możesz zapomnieć również o wcześniejszym wrzuceniu do garnka:- kilku liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego,
- natki pietruszki (dla jej aromatu i specyficznego smaku),
- kilkunastu ziaren czarnego pieprzu.
Czym jeszcze doprawić rosół?
Zawsze, gdy gotujemy, kierujemy się zasadą, iż najlepszą przyprawą dań jest miłość i… głód. Odkładając jednak kulinarne żarty na bok, wróćmy do garnka, w którym przez następne kilka godzin będzie wesoło bulgotała woda, zamieniając się sukcesywnie w idealny rosół. Zostało jeszcze kilka składników, które bardzo dobrze uzupełnią bazowe przyprawy. Warto w takim wypadku zdecydować się przede wszystkim na:- lubczyk (to właśnie nim pachnie najlepszy rosół staropolski),
- kilka ząbków czosnku (najlepiej od 2 do 4),
- cebulę (koniecznie opalaną nad gazowym palnikiem, aby wydobyć z niej bardziej intensywny smak).
Rosół , przyprawy i nasze porady!
Wiecie już czym doprawić rosół, pora więc na kilka wskazówek, jak to umiejętnie zrobić. Pamiętajcie, solimy na koniec gotowania. Poza tym dobrym pomysłem jest, by:- dodawane kuleczki ziela i pieprzu zamknąć w bawełnianym woreczku lub zaparzaczu do herbaty, zanim wrzuci się je do garnka (koniec z ich przypadkowym rozgryzieniem!),
- użyć do bulionu mięsa z kością, gdyż to w szpiku kryje się spora część tego wyjątkowego smaku tradycyjnej zupy obiadowej,
- doprawiać, gdy woda jest gorąca, natomiast mięso i warzywa wkładać do wody zimnej,
- przed podaniem pozbyć się pływających na wierzchu szumów i nadmiaru tłuszczu.
Niewykorzystany rosół możecie też zamrozić. W tym celu trzeba go odparować mniej więcej do połowy objętości.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej