Jakie przyprawy do roso艂u?

Porady 23.07.2020


Ros贸艂 – przyprawy, kt贸re trzeba mie膰!

Ros贸艂 ma w sobie wyra藕ny s艂ony smak, wi臋c to na pewno tej przyprawy nie mo偶e zabrakn膮膰 w twojej kuchni. 艁atwo go jednak przesoli膰, zatem nie spiesz si臋 z dodaniem tego sk艂adnika. Poczekaj na sam koniec. Spr贸buj bulionu, kt贸ry powinien dobrze przej艣膰 innymi dodatkami. W贸wczas dopiero oce艅, jak wiele soli mu jeszcze potrzeba. Z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie mo偶esz zapomnie膰 r贸wnie偶 o wcze艣niejszym wrzuceniu do garnka:
- kilku li艣ci laurowych i ziarenek ziela angielskiego,
- natki pietruszki (dla jej aromatu i specyficznego smaku),
- kilkunastu ziaren czarnego pieprzu.


Czym jeszcze doprawi膰 ros贸艂?

Zawsze, gdy gotujemy, kierujemy si臋 zasad膮, i偶 najlepsz膮 przypraw膮 da艅 jest mi艂o艣膰 i… g艂贸d. Odk艂adaj膮c jednak kulinarne 偶arty na bok, wr贸膰my do garnka, w kt贸rym przez nast臋pne kilka godzin b臋dzie weso艂o bulgota艂a woda, zamieniaj膮c si臋 sukcesywnie w idealny ros贸艂. Zosta艂o jeszcze kilka sk艂adnik贸w, kt贸re bardzo dobrze uzupe艂ni膮 bazowe przyprawy. Warto w takim wypadku zdecydowa膰 si臋 przede wszystkim na:
- lubczyk (to w艂a艣nie nim pachnie najlepszy ros贸艂 staropolski),
- kilka z膮bk贸w czosnku (najlepiej od 2 do 4),
- cebul臋 (koniecznie opalan膮 nad gazowym palnikiem, aby wydoby膰 z niej bardziej intensywny smak).


Ros贸艂 , przyprawy i nasze porady!

Wiecie ju偶 czym doprawi膰 ros贸艂, pora wi臋c na kilka wskaz贸wek, jak to umiej臋tnie zrobi膰. Pami臋tajcie, solimy na koniec gotowania. Poza tym dobrym pomys艂em jest, by:
- dodawane kuleczki ziela i pieprzu zamkn膮膰 w bawe艂nianym woreczku lub zaparzaczu do herbaty, zanim wrzuci si臋 je do garnka (koniec z ich przypadkowym rozgryzieniem!),
- u偶y膰 do bulionu mi臋sa z ko艣ci膮, gdy偶 to w szpiku kryje si臋 spora cz臋艣膰 tego wyj膮tkowego smaku tradycyjnej zupy obiadowej,
- doprawia膰, gdy woda jest gor膮ca, natomiast mi臋so i warzywa wk艂ada膰 do wody zimnej,
- przed podaniem pozby膰 si臋 p艂ywaj膮cych na wierzchu szum贸w i nadmiaru t艂uszczu.
Niewykorzystany ros贸艂 mo偶ecie te偶 zamrozi膰. W tym celu trzeba go odparowa膰 mniej wi臋cej do po艂owy obj臋to艣ci.