Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?

Porady 13.06.2025

Ciasto na makaron do maszynki – przepis

To nie jest skomplikowana receptura. W zasadzie wymaga jedynie 3 prostych składników. Ty, co się natomiast liczy, są ich proporcje. Tylko w ten sposób ciasto będzie odpowiednio elastyczne, a makaron sprawi wiele przyjemności podniebieniu. Zanim więc użyjesz swojej maszynki do wałkowania ciasta na makaron (może nawet ma nakładkę do wycinania ravioli) zerknij na ten przepis.

Potrzebujesz: 400 g mąki tortowej (dobrze przesianej), 4 jajka (w rozmiarze M) i 2 szczypty soli kuchennej.

Jak przygotować ciasto na makaron krok po kroku:

  • Przesiej całą mąkę, rozsyp ją na stolnicy tak, by pośrodku powstał dołek
  • Do stworzonego dołka wbij wszystkie jajka, wsyp przygotowaną sól i rozbełtaj je widelcem
  • Okrężnymi ruchami zagarniaj mękę z boków do jajek do momentu, aż składniki się wymieszają
  • Odłóż widelec i zagniataj powstałą masę do momentu uformowania się ciasta (ok. 10 minut – można podsypywać mąką, jeśli się klei)
  • Przekrój uformowane ciasto na pół, sprawdź, czy nie ma grudek oraz czy w środku są widoczne niewielkie pęcherzyki powietrza (powinny być)
  • Zawiń gotowe połówki ciasta w folię spożywczą lub włóż do woreczków i odstaw na ok. 15 minut, aby odpoczęły
  • Po tym czasie ciasto jest już gotowe do rozwałkowania, więc nie zwlekając, wyjmij swoją maszynkę do makaronu!

Jak działa maszynka do robienia makaronu?

Przede wszystkim maszynki do makaronu wykonuje się ze stali nierdzewnej. Ma to wpływ na łatwość ich czyszczenia oraz trwałość. Jest też wymagane, gdyż to właśnie stal nierdzewna może wchodzić w kontakt z jedzeniem bez zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Zwykle urządzenia tego typu mocuje się też do blatu, gdyż użytkując je potrzeba obu rąk. Cały proces podzielony jest natomiast na etapy. Osobny moduł maszynki odpowiada za rozwałkowanie ciasta na pożądaną grubość, a zupełnie inny za wycinanie gotowych wstążek do ugotowania. W przypadku ręcznych modeli napęd wykorzystuje mechanizm korby. Zawsze natomiast produkty tego typu mają regulacji grubości rozwałkowanego ciasta, gdyż niezależnie jakie potrzebujesz, musisz to robić stopniowo. I to w zasadzie tyle. Instrukcję jak to wszystko działa znajdziesz zawsze w opakowaniu.

Jak zrobić tagliatelle z pomocą maszynki do makaronu?

Oczywiście to może być dowolny makaron, gdyż to, co ostatecznie trafi na talerz, zależy od twoich potrzeb i modułów dołączonych do twojego modelu urządzenia. Na szczęście procedura postępowania w przypadku takich produktów jest bardzo podobna. Weź więc przygotowane zagniecione ciasto (minął już kwadrans od momentu zawinięcia go w folię, prawda?) i bierz się do pracy!

  • Ustaw wartość grubości wałkowania na najwyższą wartość
  • Podziel ciasto na minimum dwie części i lekko rozpłaszcz je na stolnicy dłonią
  • Umieść tak spłaszczoną masę w maszynce i zakręć korbą, by wałki złapały masę
  • Powoli obracaj korbą, wykorzystując druga dłoń do ewentualnego poprawiania ciasta wchodzącego do maszynki
  • Po wstępnym rozwałkowaniu na największą grubość, oprósz uzyskany płat mąką, zmniejsz odstęp między wałkami i po raz kolejny przepuść ciasto przez maszynkę
  • Powtórz czynność ok. 5 razy, do czasu aż ciasto będzie długie i o regularnym kształcie
  • Złóż je na pół i znów rozwałkuj, tym razem na docelową grubość (2-3 razy na płat)
  • Oprósz tak uzyskane ciasto mąką
  • Jeśli długość uzyskanego w ten sposób ciasta to ok. 25 cm możesz już wykorzystać nakładkę tnącą i zrobić makaron, jaki potrzebujesz (lub wyciąć go nożem!)

Maszynka do krojenia i wałkowania makaronu – co warto jeszcze wiedzieć?

Można by na tym skończyć wpis, gdyż robienie makaronu w maszynce do tego przeznaczonej jest naprawdę proste. Zdajemy sobie jednak sprawę, że potrzeba nieco wprawy, aby cały proces przebiegał sprawnie. Jesteśmy również świadomi, jakie pułapki mogą czekać na użytkownika, który stara się dopiero zaprzyjaźnić z takim urządzeniem. Dlatego mamy dla ciebie na koniec szczyptę przydatnych informacji, które powinny odpowiedzieć na większość pytań, które wcześniej czy później pojawią się w głowie każdego, kto ma maszynkę do makaronu w domowej kuchni.

  • Jeśli podczas wycinania makaronu moduł tnący nie docina go, oznacza to, że ciasto jest zbyt wilgotne (wystarczy dodać mąkę i ponownie rozwałkować)
  • Jeśli problem sprawia umieszczenie ciasta pomiędzy wałkami i „złapanie go” przez maszynkę, to znak, że ciasto jest zbyt suche (dodajemy trochę wody, zagniatamy i wałkujemy raz jeszcze)
  • Gotowy wycięty makaron należy odkładać na bawełnianą ściereczkę tak, by się nie poplątał i nie posklejał (jeśli będzie od razu gotowany)
  • Można zrobić sobie zapas surowego makaronu (przechowywanie możliwe do 1 miesiąca), wystarczy wysuszyć takie wycięte nitki przez ok. 6 godzin, a następnie zamknąć w szczelnym pojemniku spożywczym
  • Gotowanie tak przygotowanego, świeżego makaronu to zwykle od 2 do 4 minut
  • Jeśli masz zamiar ugotować domowy makaron, który został wysuszony i był przechowywany w pojemniku, wrzuć go do garnka na 4-6 minut
  • Czas gotowania zależy od grubości wykorzystanego ciasta