Naczynia ceramiczne – idealne do zapiekanek!

Naczynia ceramiczne do zapiekania – dlaczego warto?
Istotną przewagą naczyń ceramicznych nad np. żaroodpornym szkłem jest to, że możesz stosować je również na płycie indukcyjnej. W takiej brytfannie zrobisz więc nie tylko zapiekankę dla wszystkich gości, ale również poddusisz mięso na gulasz lub przygotujesz soczyste żeberka. Naczynia ceramiczne do zapiekania warto wybrać również ze względu na:- bardzo łatwą pielęgnację dzięki temu, że powłoka ceramiczna ma właściwości zapobiegające przywieraniu,
- różnorodność kształtów i wielkości naczyń ceramicznych do zapiekanek,
- innowacyjne rozwiązania jak np. aromatyzer wbudowany w pokrywkę,
- poręczną i lekką budowę (wiele naczyń ceramicznych do piekarnika ma korpus wykonany z aluminium).
Jakie naczynia ceramiczne do pieczenia wybrać?
Nie każda brytfanna z powłoką ceramiczną nadaje się jednak do użytku w piekarniku. Zwróć więc uwagę, czy producent wymienia taką możliwość w opisie, aby nie spotkał cię później zawód. Jest jednak pewien rodzaj naczyń ceramicznych, który wytrzyma trudy każdego pieczenia. Dzięki takiemu produktowi nie tylko skomponujesz wyjątkowy smak i aromat zapiekanek, ale również wygodnie podasz je do stołu. O czym mowa? Oczywiście o naczyniu ceramicznym z podgrzewaczem. Dodatkową korzyścią z jego zakupu jest możliwość długiego utrzymania optymalnej temperatury posiłku, na długo po tym jak trafi na stół w twojej jadalni. Wybierz tylko odpowiednią wielkość, zadbaj, by w zestawie był stabilny stojak z miejscem na świeczki tealight. Niech nie zabraknie również dopasowanej pokrywki!
Inne naczynia do zapiekanek – nasze propozycje
Naczynia ceramiczne do kuchni to zawsze dobry wybór, jeśli twoja rodzina często korzysta z domowego piekarnika. Wyobraź sobie, jak łatwo możesz przygotować mięso, mając taką pomoc. Nie marnujesz papieru do pieczenia, gdyż powłoka ceramiczna zapobiega przywieraniu. Piekarnik pozostaje czysty, ponieważ masz w komplecie odpowiednią pokrywkę do naczynia na zapiekanki. Po wszystkim każdy jest najedzony, a zmywanie przebiega bardzo sprawnie. Można jednak inaczej. Jak? Alternatywą dla ceramicznych naczyń do zapiekania są oczywiście naczynia żaroodporne. Od ciebie zależy, który zestaw korzyści wybierzesz do swojej kuchni. Niech wygra smaczniejszy!Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej