Naczynia ceramiczne – idealne do zapiekanek!
Naczynia ceramiczne do zapiekania – dlaczego warto?
Istotną przewagą naczyń ceramicznych nad np. żaroodpornym szkłem jest to, że możesz stosować je również na płycie indukcyjnej. W takiej brytfannie zrobisz więc nie tylko zapiekankę dla wszystkich gości, ale również poddusisz mięso na gulasz lub przygotujesz soczyste żeberka. Naczynia ceramiczne do zapiekania warto wybrać również ze względu na:- bardzo łatwą pielęgnację dzięki temu, że powłoka ceramiczna ma właściwości zapobiegające przywieraniu,
- różnorodność kształtów i wielkości naczyń ceramicznych do zapiekanek,
- innowacyjne rozwiązania jak np. aromatyzer wbudowany w pokrywkę,
- poręczną i lekką budowę (wiele naczyń ceramicznych do piekarnika ma korpus wykonany z aluminium).
Jakie naczynia ceramiczne do pieczenia wybrać?
Nie każda brytfanna z powłoką ceramiczną nadaje się jednak do użytku w piekarniku. Zwróć więc uwagę, czy producent wymienia taką możliwość w opisie, aby nie spotkał cię później zawód. Jest jednak pewien rodzaj naczyń ceramicznych, który wytrzyma trudy każdego pieczenia. Dzięki takiemu produktowi nie tylko skomponujesz wyjątkowy smak i aromat zapiekanek, ale również wygodnie podasz je do stołu. O czym mowa? Oczywiście o naczyniu ceramicznym z podgrzewaczem. Dodatkową korzyścią z jego zakupu jest możliwość długiego utrzymania optymalnej temperatury posiłku, na długo po tym jak trafi na stół w twojej jadalni. Wybierz tylko odpowiednią wielkość, zadbaj, by w zestawie był stabilny stojak z miejscem na świeczki tealight. Niech nie zabraknie również dopasowanej pokrywki!
Inne naczynia do zapiekanek – nasze propozycje
Naczynia ceramiczne do kuchni to zawsze dobry wybór, jeśli twoja rodzina często korzysta z domowego piekarnika. Wyobraź sobie, jak łatwo możesz przygotować mięso, mając taką pomoc. Nie marnujesz papieru do pieczenia, gdyż powłoka ceramiczna zapobiega przywieraniu. Piekarnik pozostaje czysty, ponieważ masz w komplecie odpowiednią pokrywkę do naczynia na zapiekanki. Po wszystkim każdy jest najedzony, a zmywanie przebiega bardzo sprawnie. Można jednak inaczej. Jak? Alternatywą dla ceramicznych naczyń do zapiekania są oczywiście naczynia żaroodporne. Od ciebie zależy, który zestaw korzyści wybierzesz do swojej kuchni. Niech wygra smaczniejszy!Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej