Naczynie żaroodporne – jakie wybrać?


W sam raz do zapiekanek i mięs – naczynie żaroodporne

Zacznijmy od najpopularniejszych modeli naczyń żaroodpornych, czyli tych, które możesz włożyć do piekarnika, żeby wygodnie zrobić zapiekankę. Żeby wybrać najlepszy model, musisz koniecznie zastanowić się nad:
- wielkością żaroodpornego naczynia, aby posiłek zaspokoił apetyt wszystkich domowników,
- kształtem modelu, aby można go było łatwo przechowywać i żeby zmieściło się do niego mięso o różnym kształcie lub wielkości,
- naczyniem żaroodpornym z pokrywką lub bez (wszystko zależy od tego, jakie dania zamierzasz przygotowywać, choć zawsze możesz zdjąć pokrywkę, gdy jej akurat nie potrzebujesz, a to bardzo uniwersalne rozwiązanie),
- jakością szkła (najlepiej wybrać produkt z dużym zakresem temperatur i odpornością na szok termiczny),
- dodatkowymi udogodnieniami naczyń żaroodpornych, jak np. technologia równomiernego nawilżania pieczonego posiłku przez skraplającą się parę wodną.


Naczynie żaroodporne na podgrzewaczu?

Z nimi nie tylko przygotujesz pyszny posiłek dla gości lub rodziny. Mając naczynie żaroodporne na podgrzewaczu, możesz również podać go wprost do stołu. Bez obaw o uszkodzenie blatu, oparzenie, czy stabilne ustawienie. Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem nie zajmuje wiele miejsca, gdyż jego sprytna podstawa jest w zasadzie tak duża, jak sam produkt, w którym aromatycznie paruje jedzenie. Wertykalne ułożenie elementów docenisz również, chowając całość do szafki kuchennej. Wybierz więc taki model, który oferuje jak najwięcej, przy niewielkim koszcie miejsca. Postaw na sprytne i eleganckie konstrukcje, ze stojakiem z trwałej stali chromowanej. Jeśli natomiast planujesz duże dania, sprawdź, czy podstawa naczynia ma miejsce na więcej niż jeden podgrzewacz (świeczkę tealight).


Dzbanki i garnki żaroodporne ­– jak wybrać?

Na koniec warto wspomnieć o dwóch mniej popularnych, ale jakże praktycznych rodzajach naczyń ze szkła żaroodpornego. Pierwszym z nich są oczywiście dzbanki do kawy i herbaty. Dzięki takiemu wykonaniu możesz parzyć w nich gorące napoje i bezpiecznie ustawić na stole na stojaku z podgrzewaczem. Są też specjalne garnki żaroodporne, które sprawiają, że gotowanie jest bardzo efektowe. Jak? Z uwagi na to, że są całkowicie przezroczyste, ich zawartość wygląda jeszcze bardziej smakowicie i pobudza apetyt do granic możliwości. W takim naczyniu żaroodpornym – podobnie jak w miseczkach ze szkła żaroodpornego możesz też wygodnie podgrzewać posiłek w kuchence mikrofalowej.