Rodzaje garnków – jakie garnki warto mieć w swojej kuchni?

Porady 3.12.2020


Jakie garnki do indukcji?

Im solidniejsze garnki kupisz, tym dłużej zostaną w twojej kuchni i tym więcej dań wspólnie ugotujecie dla całej rodziny. Może też okazać się, że w tym czasie zmienisz swoją gazową kuchenkę na płytę indukcyjną. Żal byłoby wyrzucać dobre garnki, dlatego warto wiedzieć, że te, które działają na indukcji, są kompatybilne również z innymi rodzajami palników (w tym ceramicznymi i elektrycznymi). Wszystko to dzięki specjalnemu dnu zbudowanemu z tzw. ferromagnetyków. Dodatkowym atutem takich garnków do indukcji jest to, że wyjątkowo dobrze absorbują ciepło i równomiernie wykorzystują je do gotowania posiłków. Z tego względu zastanawiając się nad tym, jakie garnki do kuchni indukcyjnej wybrać, zdecyduj się na coś z następujących rodzajów naczyń:
 
  • garnki emaliowane (bardzo solidne i proste zarazem, a dzięki powłoce emaliowanej także najzdrowsze ze wszystkich i to w atrakcyjnej cenie)
  • garnki nierdzewne (wyjątkowo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne i termiczne, a przy tym możesz je w większości myć z pomocą domowej zmywarki)
  • garnki aluminiowe (komfort gotowania dzięki lekkiej konstrukcji, wyjątkowa szybkość nagrzewania się korpusu oraz szerszy wybór modeli z powłoką  non-stick np. stylizowaną na marmur lub ceramiczną)
     


Jakie garnki do piekarnika?

Używanie garnków zwykle ogranicza się do gotowania na kuchenkach gazowych, indukcyjnych, ceramicznych oraz elektrycznych. Są jednak modele, w których można piec dania w piekarniku. Idealne do zapiekanek, niezastąpione przy robieniu domowego chleba lub cudownych ciast, no i oczywiście bardzo solidne. Jeśli więc zastanawiasz się, jakie garnki do kuchni kupić, rozważ także takie do piekarnika. Mogą to być następujące rodzaje:
 
  • garnki żeliwne (emaliowane i ciężkie, bardzo długo trzymają temperaturę, nadają się do wielogodzinnego pieczenia)
  • garnki ze szkła żaroodpornego (podobnie jak naczynia żaroodporne świetnie radzą sobie z tym rodzajem obróbki termicznej i wyglądają oryginalnie)
  • brytfanny do piekarnika (wyjątkowo wygodne rozwiązanie do zapiekania mięsa)
  • gęsiarki emaliowane
 


Inne garnki – warto je mieć w kuchni!

Wśród garnków są też takie, które mają specjalne zadanie w kuchni. Większość z nich bez problemu działa na indukcji. Nie są jednak zwyczajnymi garnkami do zupy. Każdy z nich w jakiś sposób usprawni twoje gotowanie na kuchence gazowej, ceramicznej, a nawet elektrycznej. Jakie więc rodzaje garnki warto jeszcze mieć w swojej kuchni? Oferta Tadar.pl zachęca do zastanowienia się nad dołączeniem do posiadanej kolekcji naczyń:
 
  • garnka do gotowania mleka
  • garna do gotowania na parze
  • szybkowaru
  • rondelka
  • sokownika
  • wysokiego garnka z szynkowarem (często sprzedawany jako zestaw wędliniarski)