Różne zastosowanie foli aluminiowej

Folia aluminiowa – matowa a błyszcząca strona
Zanim przejdziemy do różnych zastosowań foli aluminiowej, warto przypomnieć sobie podstawową wiedzę związaną z tym produktem. Każdy tego typu produkt (niezależnie od długości i grubości arkusza) ma dwie strony. Po pierwsze, powierzchnię błyszczącą, która idealnie izoluje ciepło. Gdy więc chcesz dłużej utrzymać temperaturę grillowanego steku, zawiń go w folię aluminiową w taki sposób, aby błyszcząca powierzchnia znalazła się od wewnątrz. Po drugie, możesz wybrać powierzchnię matową. Jej przeznaczeniem jest zadbać o świeżość kanapek w upalne dni. Temperatura powietrza, wilgoć i inne zapachy nie będą miały zatem dostępu do przygotowanego śniadania, a jego składniki o wiele dłużej zachowają świeżość oraz swój wyjątkowy smak.
Folia aluminiowa – zastosowanie w kuchni
Wiesz już, że z pomocą foli aluminiowej możesz piec mięso, przedłużyć czas utraty ciepła przez składniki oraz zadbać o świeżość kanapek w upalne miesiące. A czy wiesz, że nadaje się ona również do:- usuwania tłuszczu, sadzy i przypalonych resztek z rusztów i naczyń (wystarczy zgnieść kawałek arkusza foli aluminiowej w kulkę),
- stworzenia prowizorycznego lejka o dowolnej wielkości i bardzo dobrej szczelności,
- przywracania blasku domowym srebrom (wystarczy, że dodasz folię aluminiową do roztworu z ciepłej wody i 3-4 łyżeczek sody oczyszczonej),
- ostrzenia kuchennych nożyczek (kilka nacięć złożonego arkusza powinno szybko przywrócić im funkcjonalność),
- tworzenia foremek do pieczenia o nietypowym kształcie (niski koszt, idealne rozwiązanie na jednorazowe eksperymenty).
Do czego przyda się folia aluminiowa w twoim domu?
Praktycznych pomysłów na zastosowanie foli aluminiowej jest wiele. Każdemu z nich należy jednak przyznać, że jest wyjątkowo prosty i niemniej skuteczny. Rolka folii aluminiowej może uratować cię w sporej ilości sytuacji. Wystarczy, że zdasz sobie sprawę, iż:- układając ją pod pokrowcem na desce do prasowania, przyspieszysz cały proces (folia aluminiowa odbije ciepło żelazka i da świetny efekt prasowania dwustronnego),
- wrzucając do pralki zmiętą kulkę z aluminiowej folii, zabezpieczysz swoje ubrania przed elektryzowaniem materiału,
- zgnieciony arkusz umożliwi ci szybkie poradzenie sobie ze śladami rdzy,
- w połączeniu z kartonem możesz stworzyć z jej pomocą funkcjonalną blendę fotograficzną,
- domowym sposobem można zrobić z niej ekran do odbijania ciepła, który następnie umieścisz za kaloryferem,
- podczas malowania możesz szczelnie owinąć nią małe elementy jak klamki i uchwyty lub wyłożyć jej arkuszem kuwetę malarską, aby nie trzeba jej było później czyścić,
- w połączeniu z wacikiem nasączonym acetonem po kilku minutach uzyskasz możliwość łatwego zdjęcia lakieru hybrydowego z paznokci.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej