Szarlotka z kruszonką na spodzie z mąki kokosowej – przepis
Do zrobienia szarlotki na kokosowym spodzie potrzebujesz…
Skoro jest wyjątkowa okazja, to musi być wyjątkowe ciasto. Zrobisz je bardzo szybko, a ilość elementów do zmywania będzie minimalna. Dolicz do tego krótki czas pieczenia i niskokaloryczne porcje, a uśmiechniesz się szeroko. Jedynymi naczyniami potrzebnymi do przygotowania wyjątkowej szarlotki z mąki kokosowej są bowiem:- rondel, w którym stworzysz przepyszny mus jabłkowy,
- duża szklana miska, w której zagnieciesz porcje ciasta na spód szarlotki oraz kruszonkę,
- forma do tarty o średnicy ok. 26 cm (to nie będzie wysoki wypiek, ale skondensowany i kruchy deser pełen słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem jabłek).
Składniki na szarlotkę fit – precyzyjne proporcje
Oprócz powyższych naczyń przyda ci się kilka akcesoriów kuchennych. Trzy najważniejsze to uniwersalny nóż, obieraczka do warzyw i owoców oraz drewniana łopatka. Z ich pomocą połączysz wszystkie potrzebne składniki. Teraz skupmy się natomiast na właściwych proporcjach. Aby wypełnić formę do tarty o średnicy mniejszej niż 30 cm, przygotuj:- mąkę kokosową (180 g)
- jajka (3 sztuki)
- ulubione, twarde jabłka (3 sztuki)
- czerwone porzeczki (2 garści)
- ksylitol lub erytrol (30 g)
- cynamon (1 łyżeczkę)
- gorącą wodę (ok. 300 ml)
Szarlotka na spodzie kokosowym – jak zrobić?
Już zaledwie godzina dzieli cię od pysznego deseru i sukcesu, którym na co dzień możesz podbijać podniebienia i serca swoich gości lub członków rodziny. Pora na zgrabne instrukcje, z którymi perfekcyjnie oddasz smak i aromat fit szarlotki z mąki kokosowej.- Zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich w kostkę (im mniejsze kawałki, tym szybciej uzyskasz później mus). Włącz również piekarnik i ustaw go na program pieczenia góra-dół przy temperaturze 180 ℃.
- Kawałki jabłek przełóż do rondla i wlej ok. 150 ml wody. Włącz palnik i pozwól się dusić zawartości pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszaj.
- Do dużej miski wsyp 120 g mąki kokosowej i 10 g ksylitolu lub erytrolu. Następnie dodaj dwa całe jajka i zagnieć z tego ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, możesz dolać do niego gorącą wodę, aż nabierze większej elastyczności.
- Weź formę do tarty i według uznania wyłóż ją papierem do pieczenia lub natrzyj tłuszczem. Uzyskane ciasto rozgnieć wilgotnymi dłońmi na całej powierzchni blaszki. Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut (do lekkiego zarumienienia).
- Jeśli woda w rondlu odparuje, dolej jej więcej. W chwili, gdy całość zmięknie i nabierze konsystencji musu, należy dodać łyżeczkę cynamonu i resztę (20 g) ksylitolu/erytrolu.
- Z 60 gramów mąki kokosowej, jajka i łyżki gorącej wody zagnieć druga porcję ciasta. To będzie twoja kruszonka. Wyjmij upieczony spód z piekarnika, nałóż na niego doprawiony mus i przysyp kruszonką. Całość powinna wrócić do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Gdy szarlotka wystygnie, podawaj ją na talerzykach. Jest pyszna… i bardzo krucha!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej