Szarlotka z kruszonką na spodzie z mąki kokosowej – przepis

Porady 24.01.2020


Do zrobienia szarlotki na kokosowym spodzie potrzebujesz…

Skoro jest wyjątkowa okazja, to musi być wyjątkowe ciasto. Zrobisz je bardzo szybko, a ilość elementów do zmywania będzie minimalna. Dolicz do tego krótki czas pieczenia i niskokaloryczne porcje, a uśmiechniesz się szeroko. Jedynymi naczyniami potrzebnymi do przygotowania wyjątkowej szarlotki z mąki kokosowej są bowiem:
- rondel, w którym stworzysz przepyszny mus jabłkowy,
- duża szklana miska, w której zagnieciesz porcje ciasta na spód szarlotki oraz kruszonkę,
- forma do tarty o średnicy ok. 26 cm (to nie będzie wysoki wypiek, ale skondensowany i kruchy deser pełen słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem jabłek).


Składniki na szarlotkę fit – precyzyjne proporcje

Oprócz powyższych naczyń przyda ci się kilka akcesoriów kuchennych. Trzy najważniejsze to uniwersalny nóż, obieraczka do warzyw i owoców oraz drewniana łopatka. Z ich pomocą połączysz wszystkie potrzebne składniki. Teraz skupmy się natomiast na właściwych proporcjach. Aby wypełnić formę do tarty o średnicy mniejszej niż 30 cm, przygotuj:
- mąkę kokosową (180 g)
- jajka (3 sztuki)
- ulubione, twarde jabłka (3 sztuki)
- czerwone porzeczki (2 garści)
- ksylitol lub erytrol (30 g)
- cynamon (1 łyżeczkę)
- gorącą wodę (ok. 300 ml)


Szarlotka na spodzie kokosowym – jak zrobić?

Już zaledwie godzina dzieli cię od pysznego deseru i sukcesu, którym na co dzień możesz podbijać podniebienia i serca swoich gości lub członków rodziny. Pora na zgrabne instrukcje, z którymi perfekcyjnie oddasz smak i aromat fit szarlotki z mąki kokosowej.

 
  1. Zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich w kostkę (im mniejsze kawałki, tym szybciej uzyskasz później mus). Włącz również piekarnik i ustaw go na program pieczenia góra-dół przy temperaturze 180 ℃.
     
  2. Kawałki jabłek przełóż do rondla i wlej ok. 150 ml wody. Włącz palnik i pozwól się dusić zawartości pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszaj.
     
  3. Do dużej miski wsyp 120 g mąki kokosowej i 10 g ksylitolu lub erytrolu. Następnie dodaj dwa całe jajka i zagnieć z tego ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, możesz dolać do niego gorącą wodę, aż nabierze większej elastyczności.
     
  4. Weź formę do tarty i według uznania wyłóż ją papierem do pieczenia lub natrzyj tłuszczem. Uzyskane ciasto rozgnieć wilgotnymi dłońmi na całej powierzchni blaszki. Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut (do lekkiego zarumienienia).
     
  5. Jeśli woda w rondlu odparuje, dolej jej więcej. W chwili, gdy całość zmięknie i nabierze konsystencji musu, należy dodać łyżeczkę cynamonu i resztę (20 g) ksylitolu/erytrolu.
     
  6. Z 60 gramów mąki kokosowej, jajka i łyżki gorącej wody zagnieć druga porcję ciasta. To będzie twoja kruszonka. Wyjmij upieczony spód z piekarnika, nałóż na niego doprawiony mus i przysyp kruszonką. Całość powinna wrócić do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
     

Gdy szarlotka wystygnie, podawaj ją na talerzykach. Jest pyszna… i bardzo krucha!