Szklanki termiczne do kawy z podwójną ścianką — dlaczego warto?
Z czego produkuje się podwójne szklanki?
Jeszcze do niedawna do produkcji szklanek wykorzystywano niemalże wyłącznie szkło sodowo-wapniowe. Obecnie jednak, coraz częściej jest ono zastępowane jego wersją borowo-krzemową. Trudno się temu dziwić — posiada ono cały szereg zalet. Jedną z nich jest wysoka odporność na nagłą zmianę temperatury (wynosi ona od około -20 do około +230 stopni). Sprawia to, że jeżeli do szklanki z podwójną ścianką będziemy wlewali raz gorący, raz zimny płyn, nie ulegnie ona pęknięciu. Szkło borowo-krzemowe posiada również znakomite właściwości termiczne, co przekłada się na to, że wlana do szklanki podwójnej kawa na długi czas zachowa wysoką temperaturę. Jest ono także lżejsze, cieńsze oraz trwalsze od tradycyjnego szkła.Dlaczego warto kupić szklanki z podwójnymi ściankami?
Szklanki do kawy z podwójnym dnem są nie tylko odporne na wahania temperatur i na długo utrzymują bardzo wysoką temperaturę znajdującego się w niej napoju. Do ich atutów zaliczyć można również efektowny wygląd. Szklanki z podwójnego szkła znakomicie prezentować będą się na każdym stole. Sięgnąć można po nie zarówno podczas codziennego delektowania się ulubioną kawą, jak i w czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi. W szklance podwójnej zaserwować można zarówno latte, jak i cappuccino, espresso czy herbatę. Trudno nie wspomnieć również o wygodzie użytkowania szklanek termicznych z podwójną ścianką. Stworzone są one bowiem w taki sposób, by można było je w pełni komfortowo przenosić oraz pić z nich ulubiony napój, bez obaw o poparzenie. Do zalet takich naczyń zaliczyć można również fakt, iż nadają się one do stosowania w kuchence mikrofalowej. Można je także schować do lodówki. Szklanka podwójne dno dostępna jest w wielu różnych pojemnościach i kształtach, z uchem lub bez, co sprawia, że każdy znajdzie idealny model dla siebie. To także świetny pomysł na prezent dla każdego kawosza oraz miłośnika nowoczesnego designu.Czy szklanki termiczne z podwójnymi ściankami można myć w zmywarce?
Ogólnie szklanki tego typu lepiej nie myć w zmywarce. Borokrzemowa mieszanka jest, jak wspomnieliśmy wcześniej, niezwykle odporna na wysoką temperaturę, a nawet szok termiczny. Producenci nie zalecają jednak, by do mycia szklanek z podwójnymi ściankami stosować mycie mechaniczne. Gwarancja również nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych myciem w zmywarce, gdyż konstrukcja takich produktów może różnie zareagować na detergent w połączeniu z programami pielęgnacji o różnej intensywności. Wówczas szkło zapewne nie pęknie, a nawet nie zmatowieje. Bardzo prawdopodobne jest natomiast, że budowa szklanki termicznej z podwójnymi ściankami rozwarstwi się w zmywarce. Defekt może być niewielki. Woda, płyn, osady będą jednak odtąd dostawać się pomiędzy ścianki. Podsumowując, myjąc takie szklanki ręcznie, ma się gwarancję, że zachowają swoją elegancję, blask i funkcjonalność. Czyszcząc je w zmywarce (pod ciśnieniem), wiele się ryzykuje. Naprawdę nie warto, zwłaszcza że szklanki termiczne bardzo łatwo doczyścić, gdyż szkło borosilikonowe jest dobrze chronione przed wnikaniem przebarwień. Nie trzeba go też szorować, aby usunąć osad. Mycie ręczne zajmie ci więc tylko chwilę, podczas gdy chwila w zmywarce może okazać się tą, w której stracisz na dobre niejedną ze szklanek do stylowego serwowania napojów.Modne szklanki termiczne do kawy i herbaty od Tadar.pl
Nasz sklep internetowy Tadar.pl oferuje bogaty wybór szklanek do kawy z podwójnym dnem. Wyjątkowo efektownie prezentują się:- Szklanki termiczne do kawy Tadar Sublime Jumbo 380 ml 2 szt. — wykonane zostały one z wysokiej jakości szkła borowo — krzemowego. Szklanki termiczne do kawy posiadają gładką powierzchnię o wysokim współczynniku przejrzystości. Cechują się one również odpornością na uszkodzenia mechaniczne, termiczne oraz chemiczne i matowienie powierzchni. Naczynia te nadają się do użytkowania w temperaturze od -10 do +150 stopni. Szklanki termiczne z uchem bez obaw można umieszczać w kuchence mikrofalowej.
- Szklanki termiczne do kawy Tadar Sublime 350 ml 2 szt. — szklanki termiczne z podwójną ścianką, w których zaserwować można zarówno kawę, jak i herbatę czy sok. Wyprodukowane zostały one ze szkła borowo — krzemowego, które charakteryzuje się wysokim współczynnikiem trwałości.
- Szklanki termiczne do kawy Tadar Sublime Trapez 240 ml 2 szt. — gładkie, przejrzyste oraz łatwe w pielęgnacji szklanki termiczne do espresso. Na uwagę zasługuje tu poręczne ucho ułatwiające podnoszenie naczynia oraz wnętrze układające się w kształt symetrycznego trapezu, co nadaje szklankom termicznym niebanalnego charakteru.
Kawę z powodzeniem zaserwować można również w tradycyjnym kubku czy filiżance. Podając ją, warto, aby na stole znalazła się również cukiernia oraz mlecznik. Propozycje ciekawych modeli znajdziecie we wpisie 3 oryginalne cukiernice i mleczniki. Przeczytaj także, jak wybrać najlepszą zastawę stołową do domu.
Szklanki termiczne to znakomity sposób na estetyczne podanie kawy, herbaty czy innego, ulubionego napoju.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej