Zdrowe batony proteinowe – jak zrobić je samodzielnie?

Porady 6.03.2020

Łatwo je ze sobą zabrać do pracy, szkoły lub w podróż. Są niewielkie, jednak zawierają całą masę wartościowych mikroelementów. Mogą być twoim sposobem na zdrową przekąskę w ciągu dnia lub smaczną nagrodą za czas intensywnej nauki, treningu lub wysiłku fizycznego. W odpowiedniej postaci dostarczą ci energii – oczywiście z pominięciem dodatku cukrów, niezdrowych tłuszczy i sztucznych substancji konserwujących. Najpiękniejsze jest jednak to, że łatwo można je zrobić samodzielnie. Bez pieczenia, Szybko. Ze składników, które zwykle dodajesz do śniadania lub wypieków. Pora na smaczne i zdrowe sukcesy – idealne dla twojej codziennej diety.


Baton proteinowy – prosty i szybki przepis

Nie licząc czasu czekania na to, aż blok masy na batony stwardnieje, poświęcisz na przygotowanie takiej przekąski nie więcej niż 15-20 minut. Czego potrzebujesz? Obowiązkowo upewnij się, że twój domowy blender działa. Poza tym przygotuj sobie łyżkę i plastikowy pojemnik (najlepiej prostokątny lub kwadratowy).


 

SKŁADNIKI:

- 200 g orzechów laskowych
- 200 g orzechów nerkowca
- 100 g daktyli
- łyżka kakao do ciast
- pasta waniliowa lub ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- trochę soli
 


JAK ZROBIĆ PROSTE BATONY PROTEINOWE Z ORZECHAMI?

1. Odmierzoną ilość daktyli zamocz na 15 minut w ciepłej wodzie.

2. W blenderze zmiel dokładnie orzechy z dodatkiem szczypty soli i kakao.

3. Do orzechowo-kakaowego proszku dodaj odmoczone daktyle i przygotowaną wanilię (pastę lub ekstrakt). Mieszaj, aż całość zamieni się w kleistą pastę.

4. Masę batonową przełóż łyżką do plastikowego pudełka, równo rozmieść i dociśnij.

5. Pojemnik wstaw do lodówki. Po maksymalnie 2 godzinach blok proteinowy stwardnieje.

6. Ostrożnie wyjmij twardą pastę z pudełka i pokrój na mniejsze prostokąty.
 


DODATKOWE WSKAZÓWKI:

- Późniejsze wyjęcie twardej masy może ułatwić ci wyłożenie pudełka papierem do pieczenia
- Wyłożoną pastę (przed wstawieniem do lodówki) możesz posypać np. jagodami goji
- Chcąc zwiększyć dawkę protein, uzupełnij przepis o odrobinę nasion szałwii hiszpańskiej (chia) i zmieszaj je z innymi składnikami w blenderze
 


Baton proteinowy – wersja wegańska

Smaczny, zdrowy i pięknie pachnie. Co to takiego? Oczywiście baton proteinowy, zrobiony samodzielnie i mogący zastąpić w twojej diecie niejedną przekąskę. A może uzupełnisz o niego poranny posiłek i filiżankę aromatycznej kawy?
 


SKŁADNIKI:

- banany (trzy małe lub dwa duże)
- 30 g orzechów laskowych
- 40 g suszonej żurawiny
- 40 g suszonych daktyli
- 170 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- pół łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki erytrolu
- odrobina soli
 


JAK ZROBIĆ PROTEINOWE BATONY WEGAŃSKIE?

1. Weź dużą miskę. Wsyp do niej płatki owsiane i wrzuć pokrojone na kawałki banany. Widelcem zgnieć owoce i połącz oba składniki.

2. Do masy bananowej dodaj przygotowany erytrol oraz olej kokosowy. Ponownie wymieszaj.

3. Wsyp do miski orzechy, żurawinę, posiekane daktyle, cynamon, kardamon i sól. Połącz wszystko. Wyłóż na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Piecz w 180 ℃ przez pół godziny. Pozostaw do ostygnięcia. Wyjmij blok z formy i pokrój wedle uznania. Batoniki możesz przechowywać np. w jednym z dużych pojemników kuchennych. Świetnie uzupełnią niejeden lunch box.
 


Słodkie i zdrowe – baton proteinowy z kokosem

Propozycja dla każdego, kto uwielbia smak i aromat kokosowy. Taki baton proteinowy może fajnie uzupełnić między innymi szkolne śniadanie twojego dziecka. Ma w sobie słodycz, wygląda apetycznie i wiesz, że będzie zdrową przekąską o każdej porze dnia. Do dzieła!
 


SKŁADNIKI:

- wiórków kokosowych (50 g)
- miód (2-3 łyżek w zależności od twoich preferencji)
- olej kokosowy (tyle samo, co miodu)
- 20 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
- łyżeczka siemienia lnianego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
 


JAK ZROBIĆ KOKOSOWE BATONY PROTEINOWE?

1. Masz dużą miskę i drewnianą łyżkę? To super! Wrzuć do niej wszystkie składniki, pomijając czekoladę, i dokładnie połącz ze sobą.

2. Uzyskaną masę przełóż do płytkiego pojemnika, wyrównaj i schowaj na kwadrans w zamrażalniku.

3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Polej nią zmrożony blok kokosowy. Wstaw całość na 20-30 minut do lodówki, aby czekolada zastygła.

4. Możesz już wyciągnąć masę z wybranego pojemnika lub naczynia i pokroić ją na gotowe batoniki proteinowe dla swoich bliskich.



Jak samodzielnie komponować batony proteinowe?

Gotowe przepisy to duża wygoda. Nie trzeba zastanawiać się nad efektem. Można zaufać proporcjom i recepturze. Jeśli jednak chcesz samodzielnie tworzyć proteinowe batony i lubisz eksperymentować, przyda ci się kilka praktycznych wskazówek. Oto absolutna podstawa – baw się tym, odkrywaj własne sposoby na codzienne sukcesy i w smaczny sposób dbaj o zdrowie:
- do takiej przekąski pasuje wiele nasion i orzechów, więc dobrze jest je zmielić lub posiekać na małe kawałki, aby nadać batonom przyjemnej chrupkości,
- do łączenia składników wyśmienicie nadają się zblendowane suszone owoce (np. daktyle), bo dzięki nim nie musisz zapiekać masy, a jedynie włożyć do zamrażalki lub lodówki,
- łącząc sypkie składniki z musem, warto zawsze mieć pod ręką dobry sprzęt kuchenny,
- nie zapominaj o dodatkach jak płatki owsiane, czy wiórki kokosowe, gdyż w ten sposób możesz dodatkowo zagęścić masę,
- dbaj o bilans mikroelementów (np. kwasów omega-3 dostarczą ci nasiona chia i orzechy włoskie),
- zamiast cukru wybierz miód, ksylitol, a najlepiej erytrol,
- aby dodatkowo nie dosładzać batonów, zawsze możesz dodać do nich posiekaną drobno suszoną żurawinę,
- daj szansę nasionom dyni, słonecznika, orzechom pekan, a nawet makowi i sezamowi.