Zdrowe batony proteinowe – jak zrobić je samodzielnie?
Baton proteinowy – prosty i szybki przepis
Nie licząc czasu czekania na to, aż blok masy na batony stwardnieje, poświęcisz na przygotowanie takiej przekąski nie więcej niż 15-20 minut. Czego potrzebujesz? Obowiązkowo upewnij się, że twój domowy blender działa. Poza tym przygotuj sobie łyżkę i plastikowy pojemnik (najlepiej prostokątny lub kwadratowy).SKŁADNIKI:
- 200 g orzechów nerkowca
- 100 g daktyli
- łyżka kakao do ciast
- pasta waniliowa lub ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- trochę soli
JAK ZROBIĆ PROSTE BATONY PROTEINOWE Z ORZECHAMI?
2. W blenderze zmiel dokładnie orzechy z dodatkiem szczypty soli i kakao.
3. Do orzechowo-kakaowego proszku dodaj odmoczone daktyle i przygotowaną wanilię (pastę lub ekstrakt). Mieszaj, aż całość zamieni się w kleistą pastę.
4. Masę batonową przełóż łyżką do plastikowego pudełka, równo rozmieść i dociśnij.
5. Pojemnik wstaw do lodówki. Po maksymalnie 2 godzinach blok proteinowy stwardnieje.
6. Ostrożnie wyjmij twardą pastę z pudełka i pokrój na mniejsze prostokąty.
DODATKOWE WSKAZÓWKI:
- Wyłożoną pastę (przed wstawieniem do lodówki) możesz posypać np. jagodami goji
- Chcąc zwiększyć dawkę protein, uzupełnij przepis o odrobinę nasion szałwii hiszpańskiej (chia) i zmieszaj je z innymi składnikami w blenderze
Baton proteinowy – wersja wegańska
Smaczny, zdrowy i pięknie pachnie. Co to takiego? Oczywiście baton proteinowy, zrobiony samodzielnie i mogący zastąpić w twojej diecie niejedną przekąskę. A może uzupełnisz o niego poranny posiłek i filiżankę aromatycznej kawy?
SKŁADNIKI:
- 30 g orzechów laskowych
- 40 g suszonej żurawiny
- 40 g suszonych daktyli
- 170 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- pół łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki erytrolu
- odrobina soli
JAK ZROBIĆ PROTEINOWE BATONY WEGAŃSKIE?
2. Do masy bananowej dodaj przygotowany erytrol oraz olej kokosowy. Ponownie wymieszaj.
3. Wsyp do miski orzechy, żurawinę, posiekane daktyle, cynamon, kardamon i sól. Połącz wszystko. Wyłóż na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Piecz w 180 ℃ przez pół godziny. Pozostaw do ostygnięcia. Wyjmij blok z formy i pokrój wedle uznania. Batoniki możesz przechowywać np. w jednym z dużych pojemników kuchennych. Świetnie uzupełnią niejeden lunch box.
Słodkie i zdrowe – baton proteinowy z kokosem
Propozycja dla każdego, kto uwielbia smak i aromat kokosowy. Taki baton proteinowy może fajnie uzupełnić między innymi szkolne śniadanie twojego dziecka. Ma w sobie słodycz, wygląda apetycznie i wiesz, że będzie zdrową przekąską o każdej porze dnia. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
- miód (2-3 łyżek w zależności od twoich preferencji)
- olej kokosowy (tyle samo, co miodu)
- 20 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
- łyżeczka siemienia lnianego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
JAK ZROBIĆ KOKOSOWE BATONY PROTEINOWE?
2. Uzyskaną masę przełóż do płytkiego pojemnika, wyrównaj i schowaj na kwadrans w zamrażalniku.
3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Polej nią zmrożony blok kokosowy. Wstaw całość na 20-30 minut do lodówki, aby czekolada zastygła.
4. Możesz już wyciągnąć masę z wybranego pojemnika lub naczynia i pokroić ją na gotowe batoniki proteinowe dla swoich bliskich.
Jak samodzielnie komponować batony proteinowe?
Gotowe przepisy to duża wygoda. Nie trzeba zastanawiać się nad efektem. Można zaufać proporcjom i recepturze. Jeśli jednak chcesz samodzielnie tworzyć proteinowe batony i lubisz eksperymentować, przyda ci się kilka praktycznych wskazówek. Oto absolutna podstawa – baw się tym, odkrywaj własne sposoby na codzienne sukcesy i w smaczny sposób dbaj o zdrowie:- do takiej przekąski pasuje wiele nasion i orzechów, więc dobrze jest je zmielić lub posiekać na małe kawałki, aby nadać batonom przyjemnej chrupkości,
- do łączenia składników wyśmienicie nadają się zblendowane suszone owoce (np. daktyle), bo dzięki nim nie musisz zapiekać masy, a jedynie włożyć do zamrażalki lub lodówki,
- łącząc sypkie składniki z musem, warto zawsze mieć pod ręką dobry sprzęt kuchenny,
- nie zapominaj o dodatkach jak płatki owsiane, czy wiórki kokosowe, gdyż w ten sposób możesz dodatkowo zagęścić masę,
- dbaj o bilans mikroelementów (np. kwasów omega-3 dostarczą ci nasiona chia i orzechy włoskie),
- zamiast cukru wybierz miód, ksylitol, a najlepiej erytrol,
- aby dodatkowo nie dosładzać batonów, zawsze możesz dodać do nich posiekaną drobno suszoną żurawinę,
- daj szansę nasionom dyni, słonecznika, orzechom pekan, a nawet makowi i sezamowi.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej