Zdrowe i bezpieczne garnki – czyli wszystko o najzdrowszych garnkach do gotowania
Czy garnki ze stali nierdzewnej są zdrowe?
Ten rodzaj garnków jest zdecydowanie najpopularniejszy. Ma na to wpływ ich wyjątkowa trwałość gwarantowana przez dobrej jakości stal nierdzewną. Dzięki zastosowaniu takiego materiału świetnie nadają się do długiego gotowania i są odporne na uszkodzenia termiczne. Choć garnki stalowe są cięższe od aluminiowych, ich mycie jest o wiele łatwiejsze – niemal wszystkie nadają się do pielęgnacji w domowej zmywarce. Większość z nich nie posiada wewnętrznej powłoki non-stick, jednak dzięki temu o wiele trudniej je zarysować. Czy są to jednak zdrowe garnki? W tym przypadku można wręcz powiedzieć, że bardzo zdrowe, jeśli wybierze się model do gotowania na parze. Warto się jednak upewnić, że kupujemy w takim wypadku garnki bezniklowe.
Garnki aluminiowe na gaz i indukcję
Nie można odmówić im poręczności. Aluminiowy korpus garnków znacznie zmniejsza ich ciężar, co ma szczególne znaczenie podczas ręcznego mycia oraz serwowania dań wprost na stół. To, czy garnek aluminiowy dedykowany jest na gaz, czy też ma dno indukcyjne, nie wpływa na poziom bezpieczeństwa gotowania w nim. Co natomiast decyduje o tym, czy dany model z aluminiowym korpusem można uznać za odpowiedni do przygotowania jedzenia dla całej rodziny? Tak jak w przypadku garnków stalowych, tutaj również warto upewnić się, że model jest całkowicie bezniklowy. Dodatkowo warto pamiętać, że nie bez powodu niektóre garnki aluminiowe zostały jakiś czas temu wycofane ze sprzedaży (np. te do mleka). Jeśli produkt nie ma wewnątrz odpowiedniej powłoki – ceramicznej, granitowej, non-stick – to nie będzie to dobry wybór. Bez tej innowacji garnek aluminiowy wcale nie jest zdrowy. Na szczęście kupując w naszym sklepie internetowym, nie musisz się o to martwić!
Najzdrowsze garnki, czyli te do gotowania na parze
Zdrowe garnki to te starannie wykonane z dobrej jakości materiałów. Bez substancji szkodliwych, przetestowane pod kątem ochrony produktów spożywczych oraz reakcji materiałów na wysoką temperaturę, czy też intensywność codziennego użytkowania. Takie są właśnie najlepsze garnki do gotowania na parze, jednak na tym ich zalety się nie kończą. O tym, że bezsprzecznie są to najzdrowsze garnki, świadczą również:- możliwość gotowania różnych produktów z zachowaniem w składnikach maksimum właściwości odżywczych i witamin
- polecanie garnków parowych do gotowania posiłków dla osób starszych i dzieci
- dogłębne gotowanie bez dodatku tłuszczu oraz wkładania produktów do wrzątku, który wypłukuje część wartościowych mikroelementów
- zachowanie naturalnego smaku i aromatu jedzenia
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej