Jak zrobić sernik oreo – zobacz przepis
Jesteś fanem tradycyjnego sernika i masz ochotę na jego smakowe modyfikacje? Spróbuj przygotować sernik oreo! W tym smaku trudno jest się nie rozkochać – chrupiące kawałki ciastek, kremowa masa i kakaowy spód czynią sernik wyjątkowym. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznego sernika, koniecznie wypróbuj nasz przepis na sernik na bazie kultowych ciasteczek oreo!
Sernik oreo – smaczna alternatywa
Aksamitna, serowa masa z kawałkami kakaowych ciasteczek, czyli sernik oreo to ciekawa alternatywa dla klasycznego sernika. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a na dodatek nie potrzeba do tego specjalnych umiejętności kulinarnych. Jeśli masz w domu fanów oreo, taki sernik z pewnością zrobi na nich wrażenie. Jak przygotować sernik na ciastkach oreo, który skradnie serce gości i domowników? Tego dowiesz się z kolejnych akapitów.
Czytaj także:
- Sernik na zimno bez pieczenia – poznaj nasz przepis
- Przepis na sernik królewski od Tadar.pl
- Sernik wiedeński – poznaj przepis
- Jak przygotować sernik z brzoskwiniami?
Przepis na sernik oreo –składniki i akcesoria
Żeby przygotować sernik, który wyjdzie idealnie za każdym razem, trzeba się do tego odpowiednio przygotować. Podstawą przepisu na sernik oreo są dwa składniki – dobrej jakości ser oraz ciasteczka. Ser twarogowy na sernik można zmielić samemu, ale w celu skrócenia nieco czasu przygotowywania ciasta można posłużyć się serem z wiaderka.
Jak w każdym klasycznym przepisie na sernik, poza oreo i twarogiem, będziesz potrzebować również odrobiny mąki, cukru, a także jaja oraz podstawowe akcesoria do pieczenia takie jak: tortownica (lub okrągła blaszka do pieczenia), miarka oraz duża miska do mieszania składników.
Czytaj także:
Szybki przepis na sernik oreo na zimno
Jeśli nie jesteś zbyt wprawiony w pieczeniu, a naszła Cię ochota na sernik, spróbuj przygotować sernik oreo na zimno. Takie ciasto nie wymaga wybitnych umiejętności, praktycznie robi się samo. Jak zrobić sernik oreo bez pieczenia? Już spieszymy z przepisem na pyszny, lekki jak chmurka sernik oreo na zimno.
Składniki na spód:
- 170 g ciasteczek oreo
- 50 g masła
Na masę serową:
- 800 g sera twarogowego z wiaderka
- 130 g cukru pudru
- 15 ml soku z cytryny
- 5 łyżeczek żelatyny
- 450 ml śmietany kremówki 36%
- 8 ciasteczek oreo
Przygotowanie:
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Zmiel ciasteczka na pył i wymieszaj je razem z masłem. Gotową masę na spód przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na ok. 25 minut. W międzyczasie zalej żelatynę wodą (w proporcji 1:1) i pozostaw do napęcznienia. Ser wraz z cukrem i sokiem z cytryny zmiksuj. Żelatynę podgrzej i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj do niej 3 łyżki masy serowej, a następnie przelej ją do miski z masą. Wymieszaj dokładnie. Następnie pokrusz ciastka, ponownie wymieszaj i wyłóż na gotowy spód. Wyrównaj szpatułką i wsadź do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.
Czytaj także:
- Jak zrobić pyszny sernik z malinami?
- Przepis na sernik tradycyjny – spróbuj klasyki!
- Przepis na sernik na zimno z galaretką
- Przepis na sernik z rosą
Pieczony sernik oreo
Jeśli nie przepadasz za ciastami na zimno, przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pieczony sernik oreo, który zawróci Ci w głowie. Do przygotowania pysznego, kremowego pieczonego sernika oreo potrzebujesz:
Na spód:
- 160 g ciasteczek oreo
- 45 g roztopionego masła
Na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jaja
- 1 saszetkę cukru wanilinowego
- 50 g mączki ziemniaczanej
- 130 g ciasteczek oreo
- 250 g cukru
Przygotowanie:
Ciasteczka pokrusz, a następnie wymieszaj z masłem. Całość przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż na ok. 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij formę i odstaw na kratkę do studzenia, by wystygła. Twaróg przełóż do miski i wymieszaj go z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj mąkę i wymieszaj mikserem ustawionym na niskie obroty. Podczas miksowania dodaj jajko, a potem następne. Gdy wszystkie składniki połączą się w puszystą masę, dodaj pokruszone ciasteczka i wymieszaj. Masę przełóż do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez godzinę, a następnie ostudź ciasto, uchylając lekko drzwi piekarnika. Po upływie 20 minut ciasto można wyciągnąć z pieca i odstawić na kolejne 15-20 minut do całkowitego wystygnięcia. Podawaj z bitą śmietaną.
Czytaj także:
- Przepis na sernik na kruchym spodzie
- Sernik krakowski – jak go przygotować?
- Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
- Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik
Jak zrobić sernik oreo – kilka cennych wskazówek
Jak zrobić sernik oreo, żeby zawsze wychodził idealnie? Kluczem jest tu cierpliwość i dobór odpowiednich składników. Im lepszy wybierzesz ser, tym przyjemniejsze w smaku będzie ciasto.
Dla osób, które lubią zaskakiwać swoimi wypiekami, polecamy modyfikację tradycyjnej masy serowej, wzbogacając ją serkiem mascarpone. Sernik stanie się dzięki temu bardziej płynny i kremowy. Pamiętaj, że taki sernik potrzebuje jeszcze więcej czasu na studzenie i jest gotowy do zjedzenia dopiero po 2 godzinach od upieczenia.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej